Gigantul francez VINCI a semnat, prin divizia VINCI Energies, un acord pentru achiziționarea grupului clujean EnergoBit, specializat în echipamente, instalații, servicii și soluții pentru industria energetică, un business anul trecut de peste 100 de milioane de euro și având mai mult de 800 de angajați.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Tranzacție, care rămâne supusă aprobării de către autoritățile competente, face parte dintr-o strategie de consolidare a prezenței VINCI în România, unde este prezent din 2007.
Prin această achiziție, VINCI intenționează să lanseze brandul Omexom în România, specializat în infrastructura energetică, și astfel își consolidează poziția pe o piață strategică.

În 2024, grupul VINCI a generat o cifră de afaceri globală în România de peste 200 de milioane de euro, în principal prin intermediul VINCI Energies, care a contribuit cu peste 150 de milioane de euro, și VINCI Construction, cu aproape 50 de milioane de euro.
Are peste 1.500 de angajați în țară.
La nivel global are circa 285.000 de angajați în peste 120 de țări, cu afaceri de peste 70 de miliarde de euro.

VINCI Energies are peste 65.000 de angajați în Europa, Africa, Asia, America, Oceania și Orientul Mijlociu.

În 2005, VINCI a fost subiectul unui scandal politic după ce în anul precedent semnase cu Guvernul Năstase contractul pentru realizarea autostrăzii Comarnic-Brașov. În acel an 2005, noul președinte, Traian Băsescu, a cerut rezilierea contractului, acuzând guvernarea PSD că "și-a luat tainul" pentru a atribui acest contract.
EnergoBit este deținut de Ștefan Gadola, Peter Pal și Ioan Socea.

Grupul a fost înființat în anul 1990 de cei trei ingineri clujeni de la ceea ce era atunci gigantul energetic de stat RENEL, fiind una dintre primele companii private din Cluj.
La înființare, firma făcea doar consultanță în domeniul echipamentelor energetice. Astăzi, grupul numără circa 20 de companii.
În 2012, fondul polonez de investiții de tip private equity Innova Capital a preluat circa 53% din capitalul EnergoBit, în acționariatul grupului clujean intrând și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).