Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, mai face un pas spre producerea de izotopi medicali în cadrul centralei, în colaborare cu divizia germană a francezilor de la Framatome.
SNN se pregătește să încheie un așa-numit ″contract de servicii de iradiere (Isotope Irradiation Service Agreement) cu Framatome GmbH, aferent dezvoltarii proiectului IRIS (Innovative Romanian Isotope System) privind producerea de radioizotopi medicali la centrala Cernavodă.

În noiembrie anul trecut, SNN și Framatome au semnat un acord de colaborare pentru producerea izotopului medical Lutețiu-177 (Lu-177) la centrala nucleară Cernavodă din România. Lutețiu-177 este utilizat pentru o serie de tratamente vitale împotriva cancerului.
″Prognozele evoluției cererii de radioizotopi sunt ca această piață să înregistreze o creștere rapidă, mai ales începând cu 2027, prin dezvoltarea și industrializarea de noi tipuri de produse radiofarmaceutice terapeutice bazate pe Lutetium-177, care au un potențial uriaș de a trata nu numai cancerele de nișă, ci și cancerele "obișnuite", cum ar fi cancerul de prostată″, potrivit unui document SNN analizat de Profit.ro.

O instalație Framatome de producție de Lutetium-177 funcționează în prezent la centrala nucleară CANDU canadiană Bruce, fiind montată în 2022 la reactorul 7 al acesteia, în timpul unei opriri planificate.
SNN și Framatome au perfectat încă din 2023 o înțelegere preliminară pentru acest proiect, în baza căreia a fost întocmit un studiu de fezabilitate, finalizat și avizat în toamna anului trecut, cu concluzia că implementarea tehnologiei Framatome la reactorul 2 de la Cernavodă este viabilă din punct de vedere tehnic și economic.