Compania românească de stat Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, a solicitat să fie exceptată de la obligația prevăzută de normele UE adoptate anul trecut, privind aplicarea de reduceri masive, de până la 100%, la tarifele de transport pentru biometanul, biogazul și hidrogenul ce urmează să fie injectate în rețeaua de conducte magistrale a României.
Solicitarea a fost aprobată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), relevă date analizate de Profit.ro.

Regulamentul UE nr. 1.789/2024 privind piețele interne ale gazelor din surse regenerabile, gazelor naturale și hidrogenului stipulează că, la stabilirea tarifelor, se aplică o reducere pentru gazele din surse regenerabile și pentru gazele cu emisii scăzute de carbon în ceea ce privește punctele de intrare de la instalațiile de producere a gazelor din surse regenerabile și a gazelor cu emisii scăzute de carbon, precum și în ceea ce privelte tarifele de transport bazate pe capacitate în punctele de intrare dinspre instalațiile de înmagazinare a gazelor naturale și de ieșire către acestea, cu excepția cazului în care o astfel de instalație de înmagazinare este conectată la mai multe rețele de transport sau de distribuție și este utilizată pentru a concura cu un punct de interconectare.
Actul normativ menționat stabilește, din 5 august 2025, o reducere de 100% în privința tarifelor relevante bazate pe capacitate în scopul intensificării injectării de gaze din surse regenerabile și o reducere de 75% pentru gaze cu emisii scăzute de carbon. De asemenea, stabilește o reducere de 100% în statele membre în care gazele din surse regenerabile sau gazele cu emisii scăzute de carbon au fost injectate pentru prima dată în sistem.

″Prin derogare (…), autoritățile de reglementare pot decide să nu aplice reduceri sau să stabilească reduceri mai mici (…), cu condiția ca o astfel de derogare să fie în conformitate cu principiile generale de tarifare (…) și, în special, cu principiul reflectării costurilor, în cazul în care este îndeplinit unul dintre următoarele criterii: (a) derogarea este necesară pentru funcționarea eficientă a sistemului de transport, pentru a asigura un cadru financiar stabil pentru investițiile existente sau pentru a evita subvențiile încrucișate nejustificate, denaturarea comerțului transfrontalier sau un mecanism ineficace de compensare între operatorii de transport și de sistem; (b) aplicarea reducerilor (...) nu este necesară din cauza stadiului de avansare a introducerii gazelor din surse regenerabile și a gazelor cu emisii scăzute de carbon în statul membru în cauză sau a existenței unor mecanisme de sprijin alternative pentru intensificarea utilizării gazelor din surse regenerabile sau a gazelor cu emisii scăzute de carbon″, mai prevede Regulamentul UE.
Strategia energetică națională a României menționează ca obiectiv atingerea unei ponderi de 5% a biometanului în rețelele de gaze naturale până în 2030 și de 10% până în 2050, estimând că, din sectoarele deșeurilor și agriculturii, se pot produce aproximativ 501 ktep de biometan până în 2050. Documentul propune dezvoltarea unui ″cadru de reglementare clar″ pentru integrarea biometanului în sistemul național de transport al gazelor.

″Dat fiind că biometanul și gazul natural de sondă au aceeași compoziție chimică, biometanul poate fi utilizat în rețelele și instalațiile de utilizare existente, fără a fi nevoie de o adaptare specifică a acestora. Datorită dezvoltării sectorului de gaze naturale și a rețelelor aferente, coroborat cu scăderea producției de gaze naturale pe termen lung, infrastructura astfel dezvoltată poate să fie utilizată pentru transportul gazelor verzi, incluzând aici și biometanul″, scrie în Strategie.
Deocamdată, în România există un singur jucător licențiat pentru a desfășura activitate de furnizare de biometan și biogaz. În schimb, Ucraina a început deja să exporte în UE.

Pe partea de hidrogen, costurile totale ale celor mai importante proiecte Transgaz de lucrări de reconversie a principalelor conducte magistrale de gaze naturale ale României, pentru ca acestea să poată transporta metan în amestec cu hidrogen, în vederea respectării țintelor europene de decarbonare, sunt estimate preliminar la miliarde de euro, după cum a relatat Profit.ro.
Transgaz a înființat în urmă cu un an o subsidiară de transport de hidrogen, cu denumirea Transport România Hidrogen SRL. Aceasta se află însă în întrerupere temporară de activitate, începând din februarie 2025.
Anterior se avea în vedere asocierea Transgaz cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (FII3M), structură la al cărei capital participă și banca de export-import a statului român, Exim Banca Românească, pentru dezvoltarea de proiecte de infrastructură de transport de amestesc de gaze cu hidrogen cu emisii reduse de carbon estimate la peste 620 milioane euro.