Companiile românești, printre care OMV Petrom, Romgaz, Engie Energy România, au acoperit anul trecut două treimi din volumele de gaze cumpărate de cel mai mare furnizor de gaze din Republica Moldova, traderul de stat monopolist Energocom, relevă datele analizate de Profit.ro.
În 2024, Energocom a cumpărat peste 830 milioane metri cubi cu prețul mediu ponderat de circa 444 dolari/mia de metri cubi.
Gazele naturale au fost achiziționate de la opt companii din UE și de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM). “Peste 2⁄3 din volume au provenit de la entități din România: OMV Petrom, Romgaz, Engie Energy România și BRM”, susține compania moldovenească.
În 2024, Energocom a acoperit 83,72% din volumul total de gaze consumate în Republica Moldova.

“Gazele achiziționate sunt cu livrarea fermă în luna respectivă de consum și sunt achiziționate atât la preț fix cât și la un preț indexat față de cotațiile principalelor burse din centrul și sud estul Europei cum ar fi cea olandeză TTF și BRM (Bursa Română de Mărfuri) România”, afirmă trader-ul din Republica Moldova.
Energocom susține că a fost, totodată, “prima companie care a utilizat în regim comercial interconectorul pe gazoductul dintre Grecia și Bulgaria, când acesta a fost dat în exploatare, prima care a folosit în regim revers gazoductul transbalcanic și a importat gaze naturale lichefiate din Statele Unite chiar în primul vapor care a acostat la terminalul LNG din Alexandropoulis, în Grecia”.
În luna mai, Energocom a semnat primul său contract de achiziție pe termen lung cu OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din România, în vederea alimentării Republicii Moldova cu gaze provenite din proiectul offshore Neptun Deep, care va deveni productiv din 2027. Acesta este cel de-al doilea contract de export al gazelor din Neptun Deep care a devenit public, după acordul OMV Petrom-Uniper.
O altă companie concurentă, dar și parteneră în Neptun Deep, a OMV Petrom, Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, vrea să-și înființeze o subsidiară de trading la Chișinău și estimează că aceasta ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze de peste Prut, unde consumul este asigurat integral din importuri.

″Din estimările pe care le-am făcut în vederea deschiderii noii subsidiare din Republica Moldova, există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi (consumul total al țării vecine – n.r.), însă am putea avea 20%-30% din gazele importate de statul moldovenesc″, a declarat CEO-ul Romgaz, Răzvan Popescu.
După cum a relatat Profit.ro, Romgaz vrea să vândă gaze peste Prut mai scump decât în România, unde este obligată să livreze la preț reglementat de 120 lei/MWh pentru populație și CET-uri până la 31 martie 2026.
″Existența unei diferențe între prețurile gazelor naturale tranzacționate în România și cele din Republica Moldova, superioară tarifului de transport între cele două țări, (...) oferă oportunitatea valorificării gazelor naturale în Republica Moldova la un preț mai mare decât cel din România. Producția de gaze naturale a SNGN Romgaz SA va crește semnificativ odată cu finalizarea proiectului Neptun Deep și extracția gazelor din Marea Neagră″, se arată într-un document al companiei.