Operatorul de transport și sistem Transgaz estimează o creștere a consumului intern de gaze de aproape 14% pentru următoarea iarnă comparativ cu cea precedentă. În cazul confirmării prognozei, necesarul de import va crește, iar prețurile, și așa ridicate, vor fi supuse unei presiuni suplimentare.
Potrivit unui document analizat de Profit.ro, Transgaz estimează că, în perioada noiembrie 2025-martie 2026, consumul intern se va ridica la 7,39 miliarde metri cubi (mc), cu aproape 14% peste cel din iarna 2024/2025 (de 6,49 miliarde mc) și cu 18% peste cel din iarna 2023/2024, respectiv cu o pătrime peste cel din iarna 2022/2023.
Probabil că Transgaz ia în calcul o iarnă mai grea, similară celei trecute, care va conduce la o majorare a consumului casnic, dar și lansarea unor unități de producere a energiei pe gaze, care ar trebui cel puțin parțial, să devină funcționale.

Majorarea consumului vine însă într-un context dificil. Producția internă se va reduce probabil ca urmare a declinului natural, iar gradul de umplere a depozitelor se află la doar 60%, față de 80% cât era în aceeași perioadă a anului trecut.
Pe 8 iulie, România avea înmagazinate 1,85 miliarde mc, cu peste o pătrime sub nivelul de la aceeași a anului trecut de 2,5 miliarde mc.
În plus, spre deosebire de iernile trecute, capacitatea de import prin punctul de la Negru Vodă este limitată, în urma licitațiilor organizate, Ucraina și Transnistria rezervând capacități importante, de 2,5 milioane mc, respectiv 2 milioane mc de gaze pe zi.
Astfel, din capacitatea totală de 14,5 milioane mc de la Negru Vodă, la iarnă, disponibilă pentru furnizorii autohtoni va fi doar o capacitate de cel mult 10 milioane mc.

Și asta în condițiile în care OMV Petrom a anunțat o scădere a producției de gaze cu 2,3% în primul trimestru (la 0,79 miliarde mc) și una cu 6,4% în trimestrul al doilea.
Pe întreg anul, compania estimează o scădere a producției, ca urmare a declinului natural (îmbătrânirii zăcămintelor), de 3,7%.
Cel mai mare producător autohton, Romgaz, a raportat, la rândul său o scădere cu 0,45% a producției pe primul trimestru (la 1,28 miliarde mc).
Anul trecut OMV Petrom a extras 3,18 miliarde mc de gaze, iar Romgaz 4,9 miliarde mc.
Celălalt important producător intern, BSOG, a extras din perimetrul Midia de la Marea Neagră, aproximativ un milion mc de gaze, și intenționează potrivit unor surse Profit.ro, să-și extindă producția cu aproximativ 10%.
Scăderea producției curente pune presiune pe importuri.

Așa se face că, așa cum a anunțat Profit.ro, companiile autohtone importă deja gaze via Bulgaria, încă din vară, la volume record al ultimilor ani.
Evoluția importurilor de gaze via Bulgaria din ultimul an și jumătate
Prețurile spot sunt ridicate pentru această perioadă, de aproximativ 200 de lei/MWh pe BRM, iar perspectiva pentru iarna viitoare pare una destul de sumbră: prețurile de 70-80 de euro/MWh din februarie 2025 ar putea fi unele “prietenoase” cu furnizorii autohtoni.
Iar acesta este doar începutul, anul 2026, când încă nu va începe să producă cel mai important zăcământ de la Marea Neagră, Neptun Deep, urmând a fi cel mai dificil.
Potrivit Transgaz, “în următorii 3-4 ani, în România, se estimează o creștere a consumului de gaze naturale cu circa 10 miliarde metri cubi de gaze naturale, prin construirea centralei electrice de la Mintia cu o capacitate de producție de 1700 MWH și un consum de 2,5 miliarde metri cubi de gaze pe an, prin construcția celor două centrale pe co-generare de la Ișalnița și Turceni, din cadrul planului de restructurare al CEO, aprobat deja de Comisia Europeană, cu o producție de 1200 MWH și un consum de 1,5 miliarde metri cubi gaze naturale, prin finalizarea lucrărilor la Centrala de la Iernut, cu o capacitate de producție de 450 MWH și un consum de 1 miliard metri cubi gaze naturale, dar și prin repornirea Combinatului de îngrăsăminte Azomureș, care consumă anual 1,2 miliarde metri cubi gaze naturale, prin repornirea Combinatului chimic de la Piatra-Neamț, care consumă peste 0,8 miliarde metri cubi gaze naturale pe an”.

În plus, un consum aditional estimat de 3 miliarde metri cubi pe an va veni din partea localităților care se vor racorda la rețeaua de gaze naturale, unde autoritățile locale au pregătit deja proiecte de distribuție folosind instrumentele aflate la dispoziție: PNRR, Fondul de Modernizare, RepowerEU, sau Programele Guvernamentale, precum Anghel Saligny.