În plină campanie electorală pentru locale, o primărie riscă să nu mai primească bani de la Guvern decât pentru restanțele la subvenționarea prețului gigacaloriei pentru populație

În plină campanie electorală pentru locale, o primărie riscă să nu mai primească bani de la Guvern decât pentru restanțele la subvenționarea prețului gigacaloriei pentru populație
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 13 mai 2024

În plină campanie electorală pentru alegerile locale, o primărie este pe cale să nu mai primească bani de la Guvern decât pentru a-și achita restanțele la plata subvențiilor datorate de la bugetul local pentru subvenționarea diferenței dintre costurile reale ale încălzirii centralizate și prețul final redus facturat locuitorilor racordați la sistem.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

O ordonanță de urgență din 2011 stipulează că, în cazul în care autoritățile locale nu cuprind în buget sau nu plătesc aceste subvenții datorate operatorilor de termoficare, aceștia sesizează Ministerul Dezvoltării, iar în baza ordinului comun al ministrului Dezvoltării și al celui al Finanțelor, direcțiile generale ale finanțelor publice alocă primăriilor restante cotele defalcate din impozitul pe venit, cuvenite acestora potrivit legii, numai pentru plata obligațiilor către furnizorii de energie termică, până la lichidarea obligațiilor respective.

Mallorca și Ibiza impun restricții privind consumul de alcool pe domeniul public. Mari amenzi pentru turiști și localnici CITEȘTE ȘI Mallorca și Ibiza impun restricții privind consumul de alcool pe domeniul public. Mari amenzi pentru turiști și localnici

Prevederea a fost aplicată cel mai recent în decembrie 2020, când a fost emis un ordin ca Municipiul București să nu mai primească cote defalcate din impozitul pe venit decât pentru plata unei restanțe de peste 64 milioane lei față de Termoenergetica. Ordinul, semnat de liberalii Florin Cîțu, atunci ministru de Finanțe, și Augustin-Cătălin Iapă, secretar de stat la Dezvoltare la acel moment, a fost printre ultimele acte normative emise de oficiali ai Guvernului Orban. Primar general al Capitalei era actualul edil-șef Nicușor Dan, ales în septembrie 2020 cu sprijinul PNL și USR, și care candidează acum din nou.

S-a mai intenționat implementarea măsurii și în 2021 și 2022, în momente când restanțele Primăriei Capitalei față de Termoenergetica erau de circa 543 milioane lei, respectiv 397 milioane lei, însă în cele din urmă s-a renunțat.

„La fel de vicleană ca oamenii”. Inteligența artificială ne păcălește deja, avertizează experții CITEȘTE ȘI „La fel de vicleană ca oamenii”. Inteligența artificială ne păcălește deja, avertizează experții

Acum, este pregătit un ordin similar, având ca țintă o primărie din vestul țării.

Până la lichidarea obligației de plată în sumă de 1.391.736,06 lei, datorată Societății Termoficare Oradea SA de către comuna Sânmartin, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca alocă bugetului local al comunei Sânmartin, județul Bihor, cote defalcate din impozitul pe venit, numai pentru plata obligației către Societatea Termoficare Oradea SA″, scrie în proiectul de act normativ, ce ar urma să fie semnat de miniștrii PNL Adrian Veștea și Marcel Boloș.

FOTO Avertisment - Campanie de apeluri false cu brandurile BRD și CEC CITEȘTE ȘI FOTO Avertisment - Campanie de apeluri false cu brandurile BRD și CEC

Termoficare Oradea este controlată de municipalitatea omonimă, condusă de liberalul Florin Birta, în timp ce comuna Sânmartin îl are primar pe Cristian Laza de la PSD, care candidează acum pentru un nou mandat, din partea social-democraților.

Operatorul de încălzire a sesizat Ministerul Dezvoltării în decembrie anul trecut că Sânmartinul îi datorează 1,39 milioane lei, sumă ce reprezintă subvenția de preț pentru perioada ianuarie 2021-octombrie 2023.

VIDEO Uzina Tesla din Germania, luată cu asalt de activști, în ziua când și-a trimis angajații acasă. Ciocniri cu Poliția. Reacție virulentă a lui Musk CITEȘTE ȘI VIDEO Uzina Tesla din Germania, luată cu asalt de activști, în ziua când și-a trimis angajații acasă. Ciocniri cu Poliția. Reacție virulentă a lui Musk

″Ținând cont de impactul negativ – în opinia noastră – al emiterii unui ordin comun de restricționare a utilizării cotelor defalcate din impozitul pe venit cuvenite bugetului local al Comunei Sânmartin, care poate perturba continuarea proiectelor de dezvoltare locală, prin adresa nr. 237.738/10.01.2024, MDLPA a solicitat Primăriei Comunei Sânmartin să comunice sumele datorate Societății Termoficare Oradea SA reprezentând rest de plată necesar acoperirii diferenței de preț energie termică aferentă cantităților de energie livrate populației în perioada ianuarie 2021 – octombrie 2023 și perioada în care vor fi integral achitate″, se arată în referatul de aprobare al draftului de ordin.

Autoritatea locală a recunoscut, la finalul lunii ianuarie 2024, că nu și-a îndeplint obligațiile și a răspuns că, până la sfârșitul lui martie, în funcție de încasări, va stinge întreg debitul restant, menționează sursa citată.

Italia - 101 milioane de euro, câștigate cu un bilet de 2 euro CITEȘTE ȘI Italia - 101 milioane de euro, câștigate cu un bilet de 2 euro

″Societatea Termoficare Oradea SA, în răspunsul formulat prin adresa nr. 4.928/21.03.2024, ne aduce la cunoștință că suma reprezentând subvenția de preț datorată și neachitată de către Primăria Comunei Sânmartin, aferentă perioadei ianuarie 2021-octombrie 2023, este de 1.391.736,06 lei și că Primăria Comunei Sânmartin nu a achitat nici o sumă din cele la care s-a angajat″, se mai precizează în document.

Datoria neplătită a operatorului sistemului centralizat de transport și distribuție a agentului termic din București, Termoenergetica, către principalul furnizor, producătorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN), se ridică în prezent la 1 miliard de lei, iar situația, pentru care este responsabilă Primăria Capitalei, care nu a mai plătit de 3 luni subvenția de preț, riscă să pună în pericol planificata fuziune dintre ELCEN și Termoenergetica, precum și proiectele de investiții ale ELCEN în centrale noi, cu bani nerambursabili din Fondul de Modernizare al UE, a declarat directorul general al ELCEN, Claudiu Crețu, într-o conferință de presă organizată la finalul săptămânii trecute.

Zi foarte bună la bursă. Subscrieri de 1 miliard de lei pe tranșa investitorilor individuali în oferta Premier Energy și nou maxim istoric pentru indicele BET CITEȘTE ȘI Zi foarte bună la bursă. Subscrieri de 1 miliard de lei pe tranșa investitorilor individuali în oferta Premier Energy și nou maxim istoric pentru indicele BET

Șeful producătorului de energie termică a mai spus că ar trebui aplicată prevederea legală privind restricționarea utilizării de către Primăria Capitalei a cotelor defalcate din impozitul pe venit primite de la Guvern, în sensul ca acestea să fie alocate exclusiv pentru plata restanțelor față de Termoenergetica, până la stingerea datoriei.

Am solicitat către Termoenergetica să ceară ordin comun către Ministerul Dezvoltării și Ministerul Finanțelor pentru blocarea conturilor Primăriei. Legea prevede așa ceva. Singurul mecanism legal pe care noi, ELCEN, putem să-l facem este acesta″, a spus Crețu, explicând ulterior că nu este vorba de poprirea propriu-zisă a conturilor municipalității, ci de direcționarea banilor de la centru pentru bugetul local al Bucureștiului către plata datoriilor față de operatorul de termoficare.

VIDEO Green Deal-ul îi înfurie pe fermierii polonezi. Mii de oameni au protestat la Varșovia față de „Otrava Verde” CITEȘTE ȘI VIDEO Green Deal-ul îi înfurie pe fermierii polonezi. Mii de oameni au protestat la Varșovia față de „Otrava Verde”

În replică, primarul Nicușor Dan a declarat că întârzierile la plată se datorează chiar reducerii cu jumătate de miliard de lei, în primele 5 luni din 2023, a sumelor primite de la autoritățile centrale sub formă de cote defalcate din impozitul pe venit.

Șefii autorităților tutelare ale ELCEN și Termoenergetica, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și primarul general al Capitalei Nicușor Dan, candidează amândoi la funcția de edil-șef al Bucureștiului.

OUG-ul din 2011 a fost aplicat de 10 ori de la adoptarea sa și până în prezent, fiind vizate municipiile București, Făgăraș, Mangalia și Pașcani.

viewscnt
Afla mai multe despre
căldură apă caldă
restanțe subvenții încălzire centralizată
campanie electorală alegeri locale
cote defalcate impozit pe venit primării
sebastian burduja nicușor dan
elcen termoenergetica