Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, consideră că Guvernul nu este în situația în care să lanseze două programe de subvenționare a panourilor fotovolatice în acest an, urmând ca toate programele gestionate de AFM să fie reanalizate în perioada următoare.
În special la Casa Verde trebuie să fie analizat foarte atent, pentru că noi avem anul acesta un proiect din PNRR, gestionat de Ministerul Fondurilor Europene, Repower EU, care are exact același obiect, exact partea de fotovoltaice și nu suntem într-un an în care să putem să lansăm două proiecte de în valoare de câteva miliarde de lei sau euro gestionate de două ministere diferite cu exact același obiect. Deci trebuie să vedem exact unde unde se va gestiona și dacă există deja banii, fonduri europene pe care noi putem să le luăm prin PNRR, nu văd de ce nu am merge pe varianta de fonduri europene care să fie atrase”, a spus ministrului Mediului.

Atunci când i s-a atras atenția că programul finanțat prin PNRR este dedicat unor categorii de consumatori vulnerabili, ministrului Mediului a opinat că Programul Rabla ar fi trebuie să se adreseze acetor persoane vulnerabile.
”Eu cred că și Rabla ar fi trebuit să fie, de-a lungul timpului, un program care să fie pentru persoane vulnerabile, adică să beneficieze de aceste vouchere de-a lungul timpului cei care cu adevărat aveau nevoie de aceste venituri. Vom vom vedea exact cum va arăta programul din PNRR”, a conchis ministrul Mediului.

”Nu mai avem capacitatea financiară să ne susținem toate programele care erau dedicate din bugetul de stat unor anumite componente economice.
V-aș da un exemplu: avem componenta de panouri fotovoltaice. Personal cred că având mult mai puțini bani la dispoziție trebuie să ne rezumăm strict la acele programe de susținere a unor direcții care rezolvă câteva lucruri. În primul rând, ne cresc capacitatea de a ne crește exporturile.
Avem un deficit comercial foarte mare și dacă venim cu un program de sprijin pe o componentă mai mică sau mai mare într-o anumită zonă economică, cred că trebuie să susținem firmele care exportă din România sau programe de genul acesta”, a spus anterior Bolojan.
Acesta a sugerat că programul de fotovoltaice ar putea fi afectat de această decizie.
”De exemplu, pe componenta de fotovoltaic am ajuns să avem niște dezechilibre foarte mari în sistemul energetic. El este gândit în România să se lucreze în bandă, deci în producții de tip hidrocentrale, termocentrale și așa mai departe.
Și pentru că, din păcate, nu s-a investit în acești ani în stocare, în instalații, capacitatea de absorbi noi infuzii de fotovoltaic este foarte scăzută. În anumite zone sunt probleme destul de mari și deci nu putem face rău susținând un anumit program care sună bine, într-adevăr, dar trebuie să vedem care sunt efectele lui economice. Și datorită acestui deficit foarte mare trebuie să ne prioritizăm și aceste programe”, mai spus premierul.