Romgaz cere eliminarea suprataxei pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor

Romgaz cere eliminarea suprataxei pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 nov 2016

Producătorul de gaze Romgaz, controlat de stat, cere eliminarea suprataxei pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a adoptării calendarului de liberalizare a prețurilor la gaze, a declarat marți directorul departamentului de comercializare a energiei în cadrul Romgaz, Vasile Ciolpan.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Prin două acte normative ale guvernului, din 2013 și 2014, a fost introdus impozitul asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a adoptării calendarului de liberalizare a prețurilor la gaze, scrie News.ro.

Astfel, producătorii interni plătesc statului, conform unei formule de calcul, 60% din diferența de preț al gazelor ce se utiliza în anul 2012 (45,71 lei/MWh) și „prețul mediu ponderat al gazelor naturale din producția internă corespunzătoare cantităților comercializate pe piața concurențială pentru consumatorii noncasnici, nu mai mic de 72 lei/MWh”.

În cadrul prețului, față de un anumit nivel stabilit prin lege și până la nivelul de vânzare, 60% din acea diferență merge la stat.

„Gazul pe care îl vindem noi conține în preț și acea taxă care e instituită de o ordonanță din 2014. În condițiile în care competitorii noștri la ora actuală sunt importatori și ei nu au această taxă în componența prețului, considerăm că ori ar trebui adăugat și lor ceva sau extrasă de la noi și să fie o competiție gaz-gaz. Atâta timp cât ei vând înaintea noastră și noi nu vindem”, a  spus Ciolpan.

Întrebat dacă gazele pentru populație s-ar ieftini dacă s-ar scoate această taxă, oficialul Romgaz a spus că este posibil ca, implicit, prețul să scadă.

„Noi luăm și dăm mai departe. Dacă îmi permite să cobor, eu nu o să cobor să îmi pun compania în pericol, dar o să merg până la nivelul prețului care există în piață”, a precizat reprezentantul Romgaz.

Indiferent cu ce preț ar vrea să vândă producătorii interni, ei plătesc suprataxa luând în calcul doar nivelul de 72 lei/MWh. Practic, producătorii interni sunt obligați să vândă la un preț de cel puțin 72 lei/MWh.

Blocul 1 de la Turceni, scos definitiv din uz pentru încălcarea normelor UE. La inaugurarea din 1978 nu le respecta nici pe cele ceaușiste CITEȘTE ȘI Blocul 1 de la Turceni, scos definitiv din uz pentru încălcarea normelor UE. La inaugurarea din 1978 nu le respecta nici pe cele ceaușiste

Reprezentantul Romgaz afirmă că societatea urmărește și analizele privind comportamentul animalelor, care ar putea arăta dacă va fi o iarnă mai blândă sau mai friguroasă.

„Avem altfel de analize. Uneori mai stăm cu un ochi și vedem și ce mai spun specialiștii pe zona asta, legat  de comportamentul animalelor. Pentru noi e important ce se întâmplă cu vremea, cu temperatura și avem instrumente, avem date, metode specifice, pe astea ne bazăm. Ne confirmă dacă va fi cald sau frig sau nu, luăm astfel în considerare că s-ar putea să fie într-un anumit fel, legat de comportamentul animalelor”, a precizat reprezentatul Romgaz.

Romgaz este una din cele mai profitabile companii ale statului. În primele nouă luni din acest an, profitul net al companiei a scăzut cu 27%, până la 713,7 milioane lei, în timp ce cifra de afaceri a scăzut cu 18%, la 2,4 miliarde lei, activitatea producătorului fiind afectată de scăderea consumului de gaze.

Producția de gaze a companiei a scăzut cu 27%, la 3,03 miliarde metri cubi, față de 4,13 miliarde metri cubi în primele nouă luni ale anului trecut.

La 30 septembrie 2016, Romgaz avea 6.250 de angajați, mai puțini cu 1,6% față de perioada similară a anului trecut.

Pentru primele nouă luni acest an, Romgaz și-a programat investiții de 756,5 milioane lei, din care a  realizat doar 380 milioane lei, adică doar jumătate din nivelul propus.

Compania Romgaz, controlată de stat, alături de OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producția de gaze naturale a României.

Acțiunile companiei se tranzacționează pe piața Bursei de Valori din București (BVB) și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român, cu o participație de 70%. Compania are în prezent o valoare de piață de 9,3 miliarde lei, echivalentul a 2 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
vasile ciolpan