Producția viitoare de gaze naturale a României din perimetrul offshore Neptun Deep, cel mai mare din largul apelor românești ale Mării Negre, se numără printre argumentele cu care Comisia Europeană a propus oficial interzicerea importurilor de gaze extrase din Rusia în UE de la sfârșitul anului 2027, relevă documentul analizat de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Este anul în care concesionarii OMV Petrom și Romgaz estimează că vor începe să scoată metan din Neptun Deep și să-l livreze în sistemul național românesc de transport al gazelor naturale, cu posibilități de export. Un prim contract de livrare peste hotare a fost anunțat în ianuarie anul acesta.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
″În anii care vin, vor deveni disponibile volume suplimentare de gaze și în centrul și sud-estul Europei, o regiune în mod tradițional dependentă de livrările rusești prin conducte. La nivelul lui 2027, se așteaptă ca perimetrul offshore Neptun Deep din România să producă 8 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, în primii săi 10 ani de operare. (...)
Asigurarea de surse alternative de aprovizionare de la parteneri de încredere este critică pentru limitarea oricărui impact asupra securității alimentării (al interzicerii importurilor din Rusia – n.r.). De exemplu, Norvegia, cel mai mare furnizor de gaze al UE, ca și România și Grecia, pot sprijini diversificarea (surselor de gaze – n.r.) în Europa Centrală și de Est, dominată în mod tradițional de gazele rusești, prin intermediul gazoductului Baltic, respectiv a celui Transbalcanic″, se menționează în draftul de plan al Bruxelles-ului privind strategia de renunțare treptată la importurile de gaze din Rusia, analizat de Profit.ro.
La rândul său, statul român se bazează pe încasările din supraimpozitarea viitoarei producții de gaze din Neptun Deep pentru a-și reduce deficitul bugetar până în 2031.

După cum a relatat Profit.ro, OMV Petrom și Romgaz pregătesc forarea unei noi sonde de explorare pe perimetru, la o adâncime totală de peste 3.000 de metri.
Cei doi concesionari au anunțat pe 25 martie startul forajului primei sonde de exploatare a gazelor naturale din Neptun Deep, unde producția este așteptată să înceapă în 2027.

″Suntem entuziasmați să trecem la următoarea etapă a proiectului Neptun Deep, respectiv forajul celor zece sonde care vor asigura producția de gaze naturale, din care patru pe zăcământul Pelican Sud și șase pe zăcământul Domino.
Prima sondă va fi forată pe zăcământul Pelican Sud, situat în ape cu adâncime de circa 120 de metri, rezervorul de gaze fiind situat la circa 2.000 de metri sub fundul mării. Estimăm că lucrările de foraj pentru cele zece sonde vor dura până in trimestrul patru din 2026″, a declarat atunci Cristian Hubati, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Explorare și Producție.