Grupul Aerotravel, care reunește companiile Aerotravel, AeroVacanțe și CruiseHub, a încheiat anul 2024 cu vânzări totale de aproximativ 236 milioane de lei și un profit net de aproape 2 milioane de lei, potrivit lui Antonio Nițu, CEO-ul grupului.
„Valoarea vânzărilor aproape că a stagnat. Creșterea a fost de 0,..%, dar asta se întâmplă și datorită faptului că a existat un anumit business pe care l-am avut în Aerotravel în ultimii 20 de ani și care a ieșit din portofoliu.
Eu am fost foarte mulțumit că am reușit să compensez valoarea aceea foarte mare și să mă situez la un nivel aproape identic cu cel din 2023. Pentru mine, personal, a fost un mare succes”, spune Antonio Nițu, CEO Grupul Aerotravel, pentru Profit.ro.
Acesta se referă la încheierea parteneriatului cu cei care se ocupă de programul Work and Travel în SUA, Aerotravel fiind agenția care făcea emiterile.

„Faptul că am reușit să compensăm înseamnă de fapt un plus. Deci nu m-aș plânge de rezultatele anului trecut”, a mai adăugat Nițu.
Pentru 2025, grupul și-a propus să depășească pragul de 50 milioane de euro cifră de afaceri, pe care spera să-l atingă deja în 2024. Totuși, incertitudinile politice și macroeconomice din România afectează cererea și impun prudență în estimări.
„Riscul este direct legat de bunul mers al economiei. O vacanță nu este în top necesități. Dacă economia din România merge prost - și se pare că merge prost - consumul de servicii turistice o să scadă.
Am văzut că cererea a fost destul de timidă în acest început de an și speram să se rezolve totul odată cu rezolvarea crizei politice. Dar uitați că nici până astăzi cei pe care i-am ales pare că nu știu ce au de făcut cu această țară”, a punctat Nițu.
El avertizează că, în lipsa încrederii în economie, românii aleg produse de valoare mică, sub 500 de euro, ceea ce face dificilă construcția unui business sustenabil. În plus, zboruri charter anunțate în mai multe orașe din țară au fost anulate, iar cererea din partea agențiilor partenere este lipsită de entuziasm.

„Pe câteva luni de zile, colegii mei, cu care sunt în relație permanentă cu agențiile partenere, îmi spun că nu văd niciun fel de entuziasm. Nu e ceva care să ne facă foarte încrezători la nivelul cererii din România”, a subliniat CEO-ul Aerotravel.
Situația este similară și la nivel european. După un an 2024 în care tarifele pentru croaziere au crescut îngrijorător, în 2025 companiile maritime lansează numeroase oferte speciale, semn că există probleme cu cererea.
„Dacă anul trecut am înregistrat o creștere îngrijorătoare a tarifelor pe unele croaziere, anul ăsta vedem oferte speciale peste oferte speciale. Primim mesaje peste mesaje din care denotă că există o problemă cu cererea pentru această categorie de produs, care ani de zile a fost pe val.
Creșterile pe care le-au înregistrat companiile de croazieră în ceea ce înseamnă pasageri au fost foarte mari, vedete. Acum se pare că și la nivelul Europei este o problemă și asta o asociem încă o dată cu situația care există în Europa. Deci, în esență, bunul mers al economiei influențează direct cererea. În momentul ăsta vedem că în mod real nu prea există creștere economică”, a explicat Nițu.

În zona de turism corporate, lucrurile sunt momentan stabile, dar riscurile sunt evidente. Clienții importanți nu au generat volume mai mari, iar tendința generală este de a reduce cheltuielile, inclusiv cele cu călătoriile.
„Dacă economia nu merge bine, asta înseamnă că trebuie să tăiem niște cheltuieli. Care sunt primele pe care le tăiem? Hai să călătorim mai puțin”, a afirmat el.
Într-un astfel de context, Aerotravel are pregătit un plan de rezervă. În cazul în care condițiile economice se deteriorează, compania va reduce costurile și va renunța la obiectivele de profit stabilite la începutul anului.
„Ce am evitat și am reușit să fac la fiecare criză prin care am trecut până acum a fost să dau oameni afară. Va trebui să ne repliem astfel încât să nu mai avem targetul de profitabilitate. Dar nu se poate să nu faci profit. Rolul meu pe acest scaun este să creez valoarea companiei și de cele mai multe ori asta se aduce prin a face profit”, a spus Nițu.
În cel mai pesimist scenariu, miza devine conservarea capitalurilor proprii.
„Într-o situație de criză, dacă faci un euro profit înseamnă că ți-ai conservat capitalurile proprii. Avem suficiente capitaluri proprii noi, nu e cazul nostru. Dar nu vreau să ajung acolo. Vreau să fac un euro profit în cel mai rău caz”, a precizat el.

În ceea ce privește prețurile, CEO-ul Aerotravel nu se așteaptă la scăderi semnificative, mai ales în cazul biletelor de avion, unde presiunile rămân ridicate. Totuși, constată o orientare a turiștilor spre vacanțe mai ieftine sau în proximitatea României.
„Există marea masă care se uită la a avea o vacanță. Deja ideea este că ți-ai luat 7 zile, 14 zile liber, trebuie să pleci undeva. Și atunci o mare parte dintre clienți vor opta pentru soluții ceva mai ieftine sau am constatat un trend în sensul în care doresc altceva decât un sejur. Doresc să experimenteze altceva”, a explicat el.
Ca răspuns, grupul lansează o linie nouă de produse turistice de tip circuit care acoperă destinații precum Cuba, Maroc, Algeria, Chile, Argentina, Patagonia sau Insula Paștelui. Croazierele rămân, de asemenea, în ofertă, fiind considerate o combinație atractivă între sejur și circuit.
La nivel de volume, Aerotravel a înregistrat o creștere ușoară a numărului de pachete vândute în 2024. Pentru sezonul estival din 2025, Grecia rămâne destinația vedetă, datorită ofertei versatile.
„Pentru noi, a mers foarte bine Grecia. În continuare Grecia este în preferințele românilor pentru că oferta acolo este mult mai versatilă, față de Turcia spre exemplu, astfel încât în contextul dat și clienții noștri tind să meargă mai mult spre Grecia”, mai spune acesta.

Tendința „do-it-yourself” în organizarea vacanțelor este recunoscută de Nițu, dar consideră că a dus mai degrabă la o profesionalizare a agenților de turism, decât la dispariția acestora.
„Există această tendință care este prezentă de la momentul în care a început să dezvolte online-ul. Acum 15-20 de ani auzeam de la diverși indivizi într-un mod tendențios „gata a apus vremea agențiilor de turism”. Și iată că agențiile de turism s-au dezvoltat excepțional și chiar și exploziv.
Nu vorbim de România, vorbim despre alte țări. Se poate să existe un impact în sensul în care asta va duce la o profesionalizare mult mai accentuată a agenților de turism pentru că trebuie să fii foarte bun în ceea ce faci. Asta se transferă către un nou concept pe care l-au zis acum 20 de ani, dar nu prea avea substanță. Și anume, consultantul de turism.
Ce-ți oferă agenția de turism pentru acei câțiva extra euro plus? Îți oferă experiența pe care tu nu o ai. Un consultant de turism procesează , 10 cereri pe zi. Să multiplicăm asta cu numărul de săptămâni pe care le lucrează într-un an și numărul de ani. Te poate feri de o mulțime de capcane”, precizează Antonio Nițu.

Rețeaua fizică a grupului include în prezent 9 agenții – în București, Cluj, Timișoara, Brașov, Oradea și Sibiu – iar extinderea acesteia depinde de găsirea oamenilor potriviți.
„Cred că în turism proverbul ăla „omul sfințește locul” e bază oricărei dezvoltări în măsura în care găsesc o piață care este foarte interesantă din punct de vedere al potențialului. Un exemplu este Iași. Nu avem o agenție în Iași. Efortul pe care l-aș face pentru a deschide acolo o agenție este invers proporțional cu asocierea cu o persoană de foarte bună calitate.
Deci, dacă aș găsi pe cineva în Iași, cu care să lucrez, mi-ar fi foarte ușor să deschid pentru că amorsarea business-ului durează foarte mult. Trebuie să te faci cunoscut local, trebuie să ai o persoană care să-și dorească să aibă succes în business-ul ăsta, să-i placă. Pentru că am văzut foarte mulți care erau au venit, au încercat și au spus că nu le place turismul, e prea complicat. La fel și oameni care sunt făcuți pentru chestia asta, respiră turism, se bucură prin faptul că interacționează cu oameni.
Deci, nu, în momentul ăsta nu urmărim să deschidem. Dacă aș găsi o persoană conform profilului pe care l-am schițat anterior aș deschide mâine la Iași”, a punctat Nițu.
În paralel, Aerotravel își concentrează eforturile pe dezvoltarea prezenței online și consolidarea relației directe cu consumatorii.
În ceea ce privește achizițiile și fuziunile, grupul este deschis la oportunități, dar nu are în prezent discuții avansate.
„M&A este întotdeauna un subiect la care suntem deschiși, indiferent de direcția din care vine. Dacă există potențialul ca această companie să se dezvolte mai mult printr-o achiziție, ar fi lipsit de etică din partea mea să blochez această dezvoltare. M-aș uita mai degrabă la un M&A, mai degrabă o fuziune. Dar nu am nimic în vedere în momentul ăsta”, a încheiat Antonio Nițu.
Grupul Aerotravel este deținut de către Antonio Nițu (15%) și Mihai David (84,7%).