Ministerul Energiei solicită Guvernului suma de 270 milioane lei din încasările de anul acesta ale României din vânzarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) alocate gratuit de către UE, pentru a compensa insuficiența fondurilor bugetare naționale destinate plății tranșei pe 2025 a ajutorului de stat destinat finanțării lucrărilor de închidere și punere în siguranță a minelor de huilă necompetitive Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan din cadrul Complexului Energetic Valea Jiului, controlat integral de minister, conform actului analizat de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
OUG nr. 13/2025 privind ajutorul de stat pentru Complexul Energetic Valea Jiului prevede pentru anul acesta acordarea unui grant de 606,782 milioane lei, care să acopere costuri cu plățile compensatorii acordate angajaților care își pierd locul de muncă în sumă de 7,821 milioane lei, costuri cu reconversia profesională de 208.000 lei, costuri pentru lucrări privind siguranța activității în subteran în sumă de 514,021 milioane lei, costuri legate de reabilitarea fostelor exploatări miniere în sumă de 46,905 milioane lei și costuri de recultivare a solurilor de suprafață în sumă de 37,827 milioane lei.

Numai că, în Legea bugetului de stat pe 2025, alocarea pentru ajutoare de stat destinate întreprinderilor în dificultate se cifrează la numai 465,191 milioane lei, din care peste 279 milioane lei sunt pentru subvenționarea achizițiilor obligatorii de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) ale Complexului Energetic Oltenia. Rămân, astfel, numai 186,07 milioane lei, insuficienți pentru nevoile din Valea Jiului.
Cu peste 2 luni în urmă, cei de la Energie au cerut 420,7 milioane lei din Fondul de Rezervă bugetară pentru a acoperi ″gaura″, însă fără succes.

″Din suma de 186.076.400 lei s-a alocat până la data de 3 iunie 2025 suma de 173.553.348,65 lei, astfel că suma rămasă disponibilă este de 12.553.348,65 lei″, se arată într-un document analizat de Profit.ro.
Astfel că acum, prin derogare de la legislația în vigoare, Ministerul Energiei cere 270 milioane lei din sumele obținute în urma scoaterii la licitație a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României în temeiul prevederilor art. 10 alin. (2) și (3) din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii și de modificare a Directivei 96/91/CE a Consiliului, în vederea îmbunătățirii și extinderii sistemului comunitar de comercializare a cotelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Bugetul de stat pe 2025 al României speră la încasări totale de 981,7 milioane lei din această sursă.
″Lipsa sumele alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Energiei pentru anul 2025 va conduce la sistarea executării lucrărilor de punere în siguranță a zăcământului de huilă, prin neeliminarea substanței minerale care prezintă riscuri de autoaprindere, iar neadoptarea măsurilor pentru eliminarea riscului de autoaprindere poate constitui un pericol pentru siguranța generală datorată emanărilor necontrolate de metan și de alte gaze de mină la suprafață, afectând siguranța zăcămintelor, a lucrătorilor, a zonelor învecinate, a mediului înconjurător cât și a populației din zonă, având în vedere că activitatea de extracție limitată a huilei din minele de huilă trebuie continuată, din cauza circumstanțelor imprevizibile datorate creșterii fenomenelor de subsidență și a riscurilor de autoaprindere a huilei (...)″, se mai menționează în document.

Potrivit sursei citate, prin alocarea sumei de 270 milioane lei lei se intenționează a se evita înregistrarea de întârzieri la lucrările de închidere a minelor de huilă din Valea Jiului, astfel cum sunt planificate prin Planul de închidere și menținere a siguranței din subteran, a siguranței zăcămintelor, a lucrătorilor, a zonelor învecinate și a protecției mediului.
″(...) este necesar a se asigura resursele financiare desfășurării acestor activități de către Societatea Complexul Energetic Valea Jiului SA, în scopul respectării termenelor stabilite (...) de punere în siguranță, închidere și ecologizare a minelor de huilă din Valea Jiului, stabilindu-se pentru exploatările miniere Lupeni și Lonea lucrări de punere în siguranță, închidere și ecologizare până la data de 31 decembrie 2026, iar pentru exploatările miniere Livezeni și Vulcan lucrări de punere în siguranță, închidere și ecologizare până la data de 31 decembrie 2032″, conchide Ministerul Energiei.

Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ), care mai include termocentrala Paroșeni, a terminat anul trecut cu pierderi de peste 152 milioane lei, la venituri totale de 558,5 milioane lei, din care 441,3 milioane lei din subvenții de exploatare, cifra de afaceri fiind de doar puțin peste 112 milioane lei. Efectivul de salariați se ridica la peste 2.300 de persoane la finalul lui 2024.
Compania de stat a transmis însă public că grosul pierderii, de 114,4 milioane lei, a provenit din provizioanele pe care a trebuit să le constituie pentru litigiul cu Administrația Fondului de Mediu (AFM) din cadrul ministerului de resort, care impută CEVJ penalități cifrate la suma menționată pentru neîndeplinirea obligației UE de achiziție de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pentru energia fosilă produsă la Paroșeni în 2023.
Alți aproape 34 milioane lei reprezintă bani pretinși de ANAF și aflați de asemenea în litigiu.
Comisia Europeană a aprobat în noiembrie anul trecut un ajutor de stat al României în valoare totală de aproape 4 miliarde de lei, care va fi acordat Complexului Energetic Valea Jiului până în 2032, anul în care producția de energie pe huilă de la Paroșeni și extracția de cărbune de la Lonea, Lupeni, Vulcan și Livezeni trebuie să ia sfârșit.