Bancherul Dominic Bruynseels, fostul CEO al First Bank și ex-directorul general al BCR, soțul deputatei AUR Ramona-Ioana Bruynseels, membră în Biroul Național de Conducere și șefa organizației de femei a partidului, s-a alăturat, în calitate de managing partner non-executiv, unei platforme multinaționale de investiții private equity ce spune că țintește inclusiv implicarea în proiecte energetice nucleare din România, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Dominic Bruynseels deține poziția menționată la Innovation Platform Capital (IPC), înregistrată în Luxemburg, sub denumirea juridică completă Innovation Platform Capital General Partner (iPC GP) S.a r.l., și cu prezență și în Statele Unite și Marea Britanie.

4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Firma de private equity spune că ″furnizează investitorilor acreditați vehicule de co-investiții directe, prin intermediul unui sindicat″, investitorii beneficiind din partea IPC de ″acces la investiții de înaltă calitate în companii din multiple sectoare și de capacitatea IPC de a angaja capital în mod independent de ciclurile investiționale, permițând maximixarea randamentelor pentru acționari″.
Innovation Platform Capital are în portofoliu participații la companii din energie, tehnologie și farma, inclusiv la producătorul de medicamente Vitema din România, fostul Polisano, potrivit datelor proprii.

″Portofoliul de energie (al Innovation Platform Capital – n.r.) are un acord de dezvoltare în comun private equity cu o companie europeană de servicii pentru energia nucleară. Mandatul extins al companiei prevede retehnologizarea și construirea mai multor reactoare în România. Reactoarele utilizează tehnologia CANDU, dezvoltată de Guvernul canadian. Guvernele Statelor Unite și Canadei acordă granturi de peste 10 miliarde dolari. Bugetul total estimat începând cu 2025 este de 25 miliarde euro″, arată cei de la Innovation Platform Capital.
Innovation Platform Capital nu a răspuns întrebărilor Profit.ro până în momentul publicării acestui articol.

În sectorul energetic, Innovation Platform Capital are capital investit în compania canadiană Abraxas Power. Dominic Bruynseels deține o participație în valoare de 250.000 dolari canadieni la Abraxas, potrivit celei mai recente declarații de avere a soției, din ianuarie anul acesta. Abraxas Power are un birou și în București, singurul din Europa al companiei. Nici Abraxas nu a răspuns întrebărilor Profit.ro.
Dominic Bruynseels a mai fost, în perioada 2020-2022, director non-executiv și președinte al Consiliului de Administrație al Daystar Power Group, furnizor de soluții fotovoltaice pentru clienți industriali și comerciali din Africa de Vest, preluat de gigantul Shell în decembrie 2022.

Principalul proiect în derulare al Abraxas Power, dezvoltat în parteneriat cu gigantul energetic francez de stat EDF, vizează construirea unei facilități de producție de hidrogen și amoniac verde în provincia canadiană Newfoundland & Labrador, pe o suprafață de teren de circa 30.000 de hectare. Proiectul, cu necesar investițional estimat de 12 miliarde dolari canadieni, include o capacitate de producție de hidrogen și amoniac regenerabile de 2.600 MW pe an, cu energie electrică generată de parcuri eoliene onshore cu putere instalată însumată de peste 3.000 MW.
Proiectul, dezvoltat de Exploits Valley Renewable Energy Corporation (EVREC), joint-venture între Abraxas și EDF, se află în faza evaluării de mediu, cei de la Abraxas afirmând că sunt deja asigurate finanțarea pentru demararea lucrărilor de construcție, contracte de vânzare a producției viitoare și aranjamente privind transportul acesteia.
Un alt proiect al Abraxas Power își propune să instaleze capacități flotante de producție de energie fotovoltaică de circa 100 MW în Insulele Maldive din Oceanul Indian.

CEO-ul Abraxas Power, totodată șef al diviziei de Energie a Innovation Platform Capital, este canadianul James Colter Eadie. El a fondat și condus anterior compania canadiană de dezvoltare de proiecte de energie regenerabilă Transeastern Power Trust, înființată în 2014 și redenumită ulterior Jade Power Trust.
Aceasta a deținut în România, printre altele, parcul eolian Dorobanțu, preluat de la OMV Petrom, parcul eolian Baia, cumpărat de la Renovatio, 2 parcuri fotovoltaice și mai multe microhidrocentrale, operaționale sau în stadiu de proiect. În 2023, Jade Power Trust a finalizat vânzarea tuturor activele românești către grupul austriac Energy Power Holding.
James Colter Eadie mai este acționar și administrator la 3 firme românești, potrivit termene.ro. Singura cu activitate semnificativă este societatea de consultanță Grey Matter Capital SRL, cu profit net de circa 700.000 lei și încasări de peste 2,3 milioane lei în 2023.

Prin subsidiara sa din Statele Unite, Innovation Platform Capital a preluat în 2019 peste 5% din acțiunile producătorului farma român Polisano Pharmaceuticals SA din Sibiu, redenumit ulterior Vitema, un business cu încasări totale de peste 35 milioane lei și profit net de 3,2 milioane lei în 2023.
Fondatorul și CEO-ul Innovation Platform Capital, Gursh Kundan, deține 53,33% din firma înregistrată în România Innovation Platform Capital CEE SRL, care la rândul ei are 3,58% din Vitema, conform termene.ro.
Un alt managing partner executiv al Innovation Platform Capital este Shibu Nambiar, fost vicepreședinte și director de operațiuni la Genpact.

Dominic Bruynseels a împrumutat suma de 80.000 euro Partidului Umanist Social-Liberal (PUSL), din partea căruia soția sa a candidat la alegerile prezidențiale din 2019, confom declarației de avere pe 2025 a acesteia. Ramona-Ioana Bruynseels a acordat, la rândul său, câte un credit de 80.000 euro atât actualului său partid, AUR, cât și fostului (PUSL).
PUSL este urmașul Partidului Umanist, ulterior Conservator, înființat de omul de afaceri Dan Voiculescu. Dominic Bruynseels este în prezent acționar minoritar și membru al Consiliului de Administrație al companiei de credite de consum nebancare Mai Mai Credit IFN SA, controlată de Dana Voiculescu, fiica cea mai mică a lui Dan Voiculescu.
Dominic Bruynseels a fost director general al BCR în perioada 2008-2012, perioadă în cae actuala soție i-a fost consilier și șef de cancelarie în bancă. Ulterior, până în aprilie 2018, a fost CEO regional pentru Africa de Vest al băncii sud-africane cu activitate multinațională Standard Bank, una dintre cele mai importante de pe continentul african, înființată în 1862 și care a finanțat inițial dezvoltarea minelor de aur și diamante din Africa de Sud.
În intervalul 2018-2019, Bruynseels a fost director general al Piraeus Bank, redenumită ulterior First Bank.
Bruynseels deține în România firma de dezvoltare și consultanță imobiliară Ardora Enterprise, cu profit net de 1,18 milioane lei și venituri totale de 3,2 milioane lei în 2023, potrivit termene.ro, la care soția sa era anul trecut director general.