Alive Renewable Holding Limited, companie controlată de grupul Premier Energy, listat la Bursa de Valori București (BVB), și Motor Oil Renewable Energy (MORE), divizia de producție și trading de energie regenerabilă a grecilor de la Motor Oil Hellas, au plătit anul trecut, în total, circa 15,9 milioane euro pentru a achiziționa integral două firme din România, reiese din datele cumpărătorilor, analizate de Profit.ro.
Cele două societăți preluate dezvoltă tot atâtea proiecte de parcuri fotovoltaice cu amplasamente în județul Buzău, beneficiare de subvenții UE de stat din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Unitățile de producție de energie regenerabilă sunt gândite să aibă putere instalată însumată de 86 MW și să fie dotate cu sisteme de stocare a electricității produse.

4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
În urma tranzacțiilor, Alive Renewable are 90% din Development Power Solar Energy SRL (proiect de 38 MW, cu stocare de 16 MWh) și 20% din Solar Energy Production SRL (proiect de 48 MW, cu stocare de 20 MWh), iar MORE – 10% din Development Power Solar Energy SRL și 80% din Solar Energy Production SRL.
Până la achiziție, câte 50% din părțile sociale ale celor 2 companii românești erau deținute, potrivit termene.ro, de Mihai Cristian Ciolacu, indicat public ca fiind nepotul fostului premier al României și ex-lider al PSD Marcel Ciolacu. Restul de câte 50% se aflau în posesia Adrianei-Denisa Sandu.
Astfel, se poate estima că Ciolacu și Sandu au încasat brut, fiecare, câte aproximativ 7,95 milioane euro.
Înțelegerea de preluare a Development Power Solar Energy SRL include și o ″contraprestație amânată suplimentară″ de circa 3,2 milioane euro, care de asemenea va fi împărțită egal de cei doi foști asociați.

Valoarea investițiilor necesare pentru construirea celor 2 parcuri fotovoltaice, de 86 MW în total, este estimată oficial la 418,2 milioane lei, cu tot cu TVA, din care 112,3 milioane lei ajutor de stat nerambursabil maxim.
În decembrie anul trecut și în prima parte a lui 2025 au fost lansate licitațiile de contractare a echipamentelor și lucrărilor necesare pentru implementarea proiectelor. Ambele sunt în prezent în construcție și se preconizează finalizarea lor în cursul acestui an.