Deși ritmul achizițiilor s-a redus în prima jumătate de an, segmentul fondurilor de tip ETF de la BVB atinge un nou record din punctul de vedere al activelor enti. O entitate listată nu mai departe de acum 2 luni și jumătate și-a dublat valoarea.
Cu o dezvoltare lentă față de bursele dezvoltate, piața locală a fondurilor ETF, ce replică pasiv structura unor indici, a cunoscut o expansiune importantă în ultimii 2 ani. Jumătatea acestei veri găsește totalitatea instrumentelor de acest tip de la BVB la valoarea de 599,88 milioane lei (118,09 milioane euro), după ce pragul de 100 milioane euro fusese atins la începutul acestui an.
Creșterea este consistentă, dar rata se apropie de performanța de 18,23% a indicelui BET de la începutul anului, ceea ce înseamnă că subscrierile nete nu au fost spectaculoase în prima jumătate a unui an 2025 marcată de incertitudini politice și un discurs public predominant pesimist față de deficitul bugetar și de impactul ajustării acestuia asupra economiei reale.
Cu indicele reprezentativ BET al bursei de la București pe noi maxime, cel mai important instrument de tip ETF care îi copiază structura a reușit să câștige aproape 100 milioane lei numai în ultimele 2 luni.
Fondul administrat de SSIF TradeVille și Patria Asset Management (TVBETETF) avea la sfârșitul săptămânii trecute o valoare de 530,53 milioane lei (104,44 milioane euro), față de 436,10 milioane lei (85,33 milioane euro) la jumătatea lunii mai.

Apetitul există, așa cum ne este raportat de la firul ierbii. Fondul de tip ETF care replică indicele BET-EF lansat de Globinvest (GIBEFETF) și-a dublat valoarea la 5,58 milioane lei față de nivelul de lansare de la finele lunii aprilie.
“Randamentul e foarte bun”, spune într-o discuție cu Profit.ro Nicolae Pastor, director general al societății de administrare a activelor financiare din Cluj-Napoca, făcând trimitere la un avans de 15%. “Ne-a ajutat piața; ăsta e adevărul”, completează el cu privire la aprecierile furibunde din prima jumătate a acestei veri.
Croații de la InterCapital, lideri pe segmentul de profil la ei acasă, și-au făcut intrarea acum un an și raportează un volum agregat de 32,33 milioane lei al instrumentelor disponibile pe piața de la BVB pentru ETF-ul său care copiază structura indicelui de total return BET-TRN (ICBETNETF), ceea ce înseamnă mai mult decât o triplare față de capitalizarea aferentă de 11,39 milioane lei (2,29 milioane euro) a punctului de plecare din mai 2024.

InterCapital și-a vândut recent fondurile de investiții deschise din România către Erste Asset Management, pe piața de la BVB urmând să se concentreze exclusiv pe segmentul ETF. Fondul de acest tip care oferă investitorilor români expunere pentru bursa din Slovenia (ICSLOETF) este deocamdată doar o investiție de nișă, așa cum o arată capitalizarea încă redusă de 1,67 milioane lei de la BVB.
Directorul Pastor de la Globinvest vede potențial pe piața de la București, unde este interes ridicat de companiile sectorului pentru care oferă reprezentativitate, respectiv cel financiar și cel de energie, ultimul cu explozii de preț recente la unele acțiuni precum Transelectrica (TEL) sau Transgaz (TGN).

Fondul clujenilor a căutat expres companiile cu un istoric de bun plătitoare de dividende și acum are vânt favorabil exact din această direcție. Dacă impozitul pe câștigul din dividende pentru investitorii individuali s-a majorat la 16%, față de 10%, în schimb, dividendele intrate în fondurile de investiții și reinvestite nu intră sub incidența acestui tip de taxare.
ETF-ul Globinvest – deși fondul BET-EF pe care îl replică nu este de total return – practică politica reinvestirii dividendelor. “Interesul l-am sesizat și pe latura aceasta de avantaj fiscal”, spune directorul Pastor.

Ultimul nume venit pe această piață, în luna mai, fondul de tip ETF, ce replică tot indicele BET promovat de BRK Financial Group (BKBETETF), afișează încă o capitalizare mică, de 1,64 milioane lei, pe care primul broker din România listat la cota BVB vrea să o crească în timp, folosind și experiența sa ridicată în activitatea de formator de piață și de promovare a produselor pe piața certificatelor.
Fondul care copiază structura indicelui de energie BET-NG promovat de Tradeville și Patria AM a ajuns la o o valoare de 28,13 milioane lei, rezultată atât prin înzecirea numărului de instrumente față de punctul de plecare de la începutul anului 2023, cât și prin creșterea susținută a acțiunilor din domeniu, inclusiv a OMV Petrom (SNP).