Furnizorii de energie electrică lucrează în prezent la modificarea aplicațiilor lor informatice de facturare, pentru ca acestea să reflecte introducerea, de la 1 iulie 2025, a noului sistem de subvenționare a consumatorilor vulnerabili, prin voucherul lunar de 50 de lei destinat acoperirii unei părți din facturile acestora, a anunțat Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).
VEZI AICI ȘI ANUNȚ Schimbare în facturile la electricitate
″(...) în acest moment, membrii AFEER lucrează la noi dezvoltări ale aplicațiilor/sistemelor informatice dedicate procesului de facturare. Astfel, acestea vor fi adaptate pentru a respecta prevederile Ordonanței de Urgență nr. 35 din 27 iunie 2025, care introduce un nou mecanism de sprijin destinat consumatorilor casnici aflați în situații de sărăcie energetică″, se arată într-un comunicat al AFEER.

În perioada 1 iulie 2025-31 martie 2026, persoanele singure, cu un venit net lunar de maximum 1.940 lei, și familiile, cu un venit net lunar/membru de maximum 1.784 lei, vor primi un sprijin financiar sub forma unui voucher electronic de energie în valoare de 50 lei lunar.
″Concret, furnizorii sunt obligați să elaboreze noi modele de facturi, care să reflecte în mod clar subvențiile acordate acestor categorii de consumatori. Astfel, noile facturi vor include un cod de bare suplimentar, care va putea fi activat la momentul plății efectuate cu ajutorului voucherului în rețeaua oficiilor poștale.
Atenție! Acest cod de bare, care se va regăsi pe ultima pagină a facturii tuturor consumatorilor casnici, va fi funcțional doar pentru consumatorii vulnerabili care îndeplinesc condițiile stabilite prin OUG 35/2025 și care se regăsesc pe listele oficiale transmise de autoritățile competente″, spune Asociația.

″De la introducerea schemei de sprijin privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie, cred că este deja a 20-a oară când furnizorii sunt nevoiți să modifice facturile. Aceste modificări presupun costuri semnificative, costuri pe care nimeni nu le decontează″, a declarat președintele AFEER, Laurențiu Urluescu.
Organizația mai arată că furnizorii au susținut financiar schemele de plafonare-compensare a facturilor la energie implementate de autorități până de curând.
″Furnizorii au suportat integral, în primă etapă, costurile schemei de compensare, încasând de la consumatori doar sumele compensate. Statul ar fi trebuit să le deconteze diferența dintre prețul de piață al energiei și prețul plafonat/subvenționat, însă decontările sunt blocate de peste un an și jumătate, iar restanțele statului față de furnizori deja depășesc 6 miliarde de lei. Ultimele facturi validate, până în prezent, de ANRE în vederea compensării sunt cele aferente lunii ianuarie 2024, iar, până în acest moment, documentele furnizorilor au fost extrem de riguros verificate de către ANRE, înainte de a fi decontate sumele cuvenite.
Contrar celor vehiculate în spațiul public, furnizorii nu au avut de câștigat de pe urma aplicării schemei de plafonare-compensare. Astfel, la început, componenta de furnizare prevăzută de lege acoperea costurile acestui serviciu, însă, în scurt timp, din cauza creșterii costurilor cu echilibrarea și a celor financiare generate de împrumuturile necesare pentru a acoperi sumele care trebuiau compensate de stat, întârziate la plată, această componentă a devenit insuficientă pentru a acoperi cheltuielile reale de furnizare″, se mai afirmă în comunicat.

Acolo se mai spune că, potrivit rapoartelor operatorilor de piață, în ultimii ani, marcați de crize succesive – sanitară, economică, energetică și geo-politică – prețurile energiei electrice au înregistrat fluctuații semnificative.
″Pe Piața Centralizată pentru Contracte Bilaterale – LE-FLEX, prețul mediu al produsului banda (livrare la putere constantă in fiecare oră) a fost: 755 lei/MWh în 2023, aproximativ 507 lei/MWh în 2024, iar în iunie 2025, circa 620 lei/MWh, cu peste 20% mai mult față de media anului precedent. De asemenea, ultimele tranzacții pentru semestrul II din 2025 și pentru anul 2026 s-au încheiat la prețuri de peste 600 lei/MWh. Aceste prețuri se reflectă direct în facturile consumatorilor. În plus față de costul energiei active, facturile includ și: tarifele de transport și distribuție, tariful pentru serviciul de sistem, certificate verzi, contribuția de cogenerare, contribuția CfD, accize, TVA, precum și costuri pentru profilare si dezechilibrele generate în sistem″, punctează AFEER.

Asociația notează că furnizorii de energie joacă un rol esențial în echilibrul pieței și al sistemului energetic național, acționând ca integratori între producători și consumatori.
″Pentru a estima cât mai corect necesarul de energie, aceștia analizează în permanență comportamentul de consum al clienților. Abaterile față de estimări – fie prin scăderi, fie prin creșteri bruște ale consumului – generează dezechilibre și respectiv, costuri suplimentare. Deoarece decontarea în România se face la fiecare 15 minute, furnizorii trebuie să gestioneze continuu aceste variații, utilizând toate mecanismele disponibile de tranzacționare: contracte la termen, piețele spot, piața de echilibrare etc, pentru a optimiza costurile și a proteja interesul consumatorilor″, se mai arată în comunicat.
Înființată în anul 2006, AFEER cuprinde, în prezent, un număr de 47 de membri, furnizori și traderi licențiați și activi pe piața de energie electrică și/sau de gaze naturale, care asigură furnizarea energiei atât către consumatori persoane fizice, cât și către IMM-uri și consumatori din toate categoriile de agenți economici care activează în România, cu o cotă de piață de circa 85% din consumul final de electricitate respectiv de gaze naturale.