Alro – vehicul de investiție pentru cine mizează pe programul de înarmare al Uniunii Europene

Piața de capital   
Alro – vehicul de investiție pentru cine mizează pe programul de înarmare al Uniunii Europene

Afectat drastic de explozia costurilor de energie din anii 2021-2022, combinatul de aluminiu Alro Slatina are perspective de a intra într-un nou ciclu, impulsionat de schimbarea cadrului de reglementare european care favorizează acest segment al metalurgiei neferoase cu impact asupra industriei de apărare.

Acțiunile Alro Slatina (ALR) împlinesc astăzi 28 de prezență în ringul de tranzacționare al Bursei de Valori București, unde au performat slab în ultimii 7 ani.

Urmărește-ne și pe Google News

Ironie, dacă producătorul de aluminiu a avut vânt din față despre deciziile Uniunii Europene, în principal cu privire la energie pentru un consumator intensiv, acum din aceeași direcție a blocului comunitar vine un program comunitar care oferă platformă pentru o mai bună profitabilitate a unei companii care prin investiții a venit în întâmpinarea acestei linii de dezvoltare.

Un raport al casei de brokeraj Swiss Capital pune în evidență faptul că Alro și-a îmbunătățit structural poziționarea strategică în contextul recalibrărilor cadrului de reglementare european. Este contextul în care documentul citat oferă o recomandare puternică de cumpărare („strong buy”) pentru acțiunile societății care pune accent pe vânzarea produselor cu valoare adăugată mare.

Maspex Romania lansează oferta voluntară de preluare la Purcari CITEȘTE ȘI Maspex Romania lansează oferta voluntară de preluare la Purcari

Aluminiul devine central pentru abordarea UE legată de decarbonizare și apărare, trecând de la o simplă materie primă ciclică la un material ușor, durabil, deplin reciclabil, esențial pentru proiectele europene legate de mobilitate, electrificare, energie regenerabilă, stocare de energie.

În plus, accelerarea reînarmării Europei aduce în prim plan importanța ca aluminiul să fie accesibil operațional, după decebii întregi în care activitatea de producție a fost mutată în afara continentului, cu precădere către Asia.

Dividende cu randament de 5% pe piața AeRO CITEȘTE ȘI Dividende cu randament de 5% pe piața AeRO

Sunt stimulente care marchează un punct de inflexiune pentru Alro din punctul de vedere al celor de la Swiss Capital care au pus un preț-țintă de 2,1000 lei/acțiune, pentru titlurile societății, cu 22,09% peste ultima valoare de închdiere, de 1,7200 lei/acțiune și care dă emitentului de la BVB o capitalizare bursieră de 1,23 miliarde lei (282,04 milioane dolari).

Cotația pare a ieși, din punct de vedere tehnic, dintr-o perioadă de acumulare prelungită în care investitorii au avut de digerat informații negative dinspre emitent și care multe au fost legate tocmai de decizii ale Uniunii Europene din Green Deal și care au ridicat costurile cu energia.

Pe puseul de majorare a cotațiilor internaționale ale gazelor naturale din anii 2021-2022, acțiunile cu simbolul ALR fuseseră puternic lovite.

Alro – vehicul de investiție pentru cine mizează pe programul de înarmare al Uniunii Europene

Acum 3 ani și jumătate societatea se repolia și închidea 6 cuve de electroliză care dacă ar fi funcționat la respectivele costuri ar fi adâncit pierderile financiare. Acestea oricum au apărut, dar ciclul a început ușor să se reverseze în ultimele trimestre. Cotațiile internaționale ridicate ale aluminiului primar la London Metal Exchange, majorarea ponderii vânzărilor produselor procesate și optimizarea unor costuri prin noi investiții au început să se vadă în bilanțurile Alro.

TABEL Producția de gaze și țiței a OMV Petrom a scăzut cu peste 7% CITEȘTE ȘI TABEL Producția de gaze și țiței a OMV Petrom a scăzut cu peste 7%

Raportul Swiss Capital evidențiază în principal rezultatele afișate pentru primul trimestru al acestui an când societatea a raportat o majorare la 1,03 miliarde lei a vânzărilor la nivel de grup, aceasta fiind cu 29% mai mare decât cea de la T1 2024. Aceasta este o consecință atât a majorării volumelor, cât și a prețurilor ferme pe întreaga gamă de produse. Dinamica anualizată a fost de 36% pentru aluminiul primar și de 26% la aluminiul procesat.

Acum, povestea care poate fi spusă pentru investitori este cea dată de relevanța emitentului în noul ciclu european de reindustrializare și reînarmare, în principal legat de planul de 800 miliarde euro pentru următorii 4 ani pentru industria de apărare a Uniunii Europene.

Simtel Team semnează un contract cu o valoare echivalentă cu 60% din afacerile anului trecut CITEȘTE ȘI Simtel Team semnează un contract cu o valoare echivalentă cu 60% din afacerile anului trecut

În plus, investițiile din ultimii ani ai Alro poziționează bine societatea în vânzări pe o piață europeană care ține cont de elementele legate de poluare. „Ca unul din puținii producători care operează cu peste 89% electricitate fără carbon, compania este structural poziționată pentru a beneficia de reformele ce recompensează energia curată”, spune raportul Swiss Capital.

Casa de brokeraj a intermediat tranzacția de vânzare accelerată cu o valoare de 495,99 milioane lei (120,36 milioane dolari) de la sfârșitul anului 2018 în care acționarul-majoritar rus și-a redus participația și un pachet de 23% din titluri a fost dobândit de Pavăl Holding, vehiculul de investiții de portofoliu al fondatorilor Dedeman, frații Dragoș și Adrian Pavăl.

DOCUMENT Impozitul pe dividende sare la 16%. Ne-am întors înapoi cu 10 ani CITEȘTE ȘI DOCUMENT Impozitul pe dividende sare la 16%. Ne-am întors înapoi cu 10 ani

Respectiva tranzacție s-a efectuat la prețul de 3,00 lei/acțiune, nivel care este cu 74,42% peste nivelul actual și cu 42,85% peste prețul-țintă dat acum de Swiss Capital. Este rezultatul schimbării totale a peisajului. Astfel, în Europa producția s-a prăbușit cu 50% de la începutul crizei energetice și care a venit în contradicție cu o creștere anticipată a cererii la nivel european către anulo 2040.

Este, așadar, un paradox că obiectivele strategice ale UE nu pot fi atinse fără aluminiu, dar cu toate acestea Europa a pierdut coloana vertebrală a producției, spune documentul citat. Noul cadru de reglementare ce ridică aluminiu la statutul de materie primă critică, ar urma să îndrepte acest neajuns.

EXCLUSIV Lansările pregătite de fintech-ul NAGA în România: Vedem un potențial mare de dezvoltare și vrem să fim parte din acest proces; discuții cu fonduri de investiții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lansările pregătite de fintech-ul NAGA în România: Vedem un potențial mare de dezvoltare și vrem să fim parte din acest proces; discuții cu fonduri de investiții

Pe de altă parte, sistemul tarifar al blocului comunitar favorizează Alro ca o companie din UE care vinde în piața continentală. Într-o AGA din 2018, președintele Consiliului de Administrație Marian Năstase chiar menționa în fața acționarilor că „gardurile” ridicate de UE sunt un avantaj pentru compania românească ce poate vinde în detrimentul competiței din Asia. De aceea Alro, ca producător aluminiu din UE, este compania-vitrină și din punctul de vedere al acționarului majoritar din Rusia, Vitali Matchitschi.

Scenariul de bază din raportul Swiss Capital menționează un preț mediu de 1.800 dolari/tonă către anul 2032 pentru aluminiul primar, confortabil față de media de 1.350 de dolari/tonă de la London Metal Exchange din 2025.

Banca Transilvania – emisiune-record de obligațiuni CITEȘTE ȘI Banca Transilvania – emisiune-record de obligațiuni

„Din 2027, ne așteptăm ca profitabilitatea grupului să se îmbunătățească, susținută de aplicarea mai strânsă a cadrului de reglementare”, spune analistul casei de brokeraj adăugând că planurile UE favorizează aluminiul produs în condiții de emisii de carbon scăzute, în fața importurilor fără trasabilitate.

Anii 2025-2026 rămân cu presiune pe profitabilitate, având în vedere întârzierile în aplicarea cadrului de reglementare european și costurile încă ridicate la electricitate.

Tranzacționarea la un nivel de 5,6 ori câștigul pretaxare EBITDA este văzută de cei de la Swiss Capital drept consecința unui timing în fluctuațiile câștigurilor și nu ca o supraevaluare structurală. Alro ar urma să ajungă la prețuri de 5,3 ori EBITDA în 2027 și acvestea să se normalizeze la medii de 3,8 ori EBITDA către anul 2032.

viewscnt
Afla mai multe despre
alro
bvb
bursa
aluminiu
marian nastase
swiss capital