OpenAI va achiziționa startup-ul io Products al lui Jony Ive și îl va aduce pe fostul șef de design Apple în funcția de director de creație, pentru a ajuta la construirea de dispozitive adaptate pentru era inteligenței artificiale generative, a producătorul ChatGPT.
Tranzacția a fost estimată la 6,5 miliarde de dolari, potrivit unei surse familiarizate cu situația, citată de Reuters.

4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Ive și LoveFrom, o firmă de design pe care a înființat-o după ce a părăsit Apple, au colaborat cu CEO-ul OpenAI, Sam Altman, și cu compania în ultimii doi ani.
Ive a fost în spatele designului produselor de succes ale Apple, inclusiv iPhone și iPod.
Recent a fost anunțat și că OpenAI și Microsoft poartă negocieri pentru rescrierea termenilor parteneriatului lor de mai multe miliarde de dolari, într-un efort de a permite companiei care a creat ChatGPT să se pregătească pentru o viitoare listare la bursă (IPO).
O chestiune crucială în negocieri este câtă participație va deține Microsoft în noua entitate cu scop lucrativ a OpenAI, în schimbul investițiilor totale de peste 13 miliarde de dolari făcute până acum.

Potrivit sursei citate, Microsoft ar fi dispusă să renunțe la o parte din participația sa, în schimbul accesului continuu la tehnologiile de inteligență artificială de ultimă generație dezvoltate de OpenAI și după termenul-limită actual din 2030.
Se discută, de asemenea, revizuirea unui contract mai amplu, semnat inițial în 2019, când Microsoft a investit primul miliard de dolari în OpenAI.
Nici OpenAI, nici Microsoft nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters pentru comentarii.

Potrivit unei alte informații publicate săptămâna trecută de The Information, OpenAI le-a transmis investitorilor că intenționează să ofere un procent mai mic din venituri celui mai mare partener al său, Microsoft, în contextul restructurării.
În luna ianuarie, Microsoft a modificat deja anumite clauze din acordul său cu OpenAI, după ce a încheiat un parteneriat cu Oracle și grupul japonez SoftBank pentru construirea unor centre de date AI în SUA, cu o investiție estimată la până la 500 de miliarde de dolari.