Omul de afaceri Daniel Ștefănescu, proprietarul Gersim, unul dintre cei mai mari distribuitori de telefoane și tablete din România, a cumpărat clădirea IPA, de peste drum de Promenada Mall, din nordul Bucureștiului, de la un grup de acționari, printre care se regăsește și Silviu Dorian Chelaru, inginer care a lucrat la rachetele NASA.
Tranzacția a fost realizată la un preț de circa 12 milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Daniel Ștefănescu a intrat pe piața imobiliară din București în 2021 când a cumpărat un teren cu o suprafață de 11.575 de metri pătrați la baza Podului Grant din Sectorul 6, pe care vrea să construiască turnuri cu locuințe.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Acum, el a cumpărat cu 12 milioane de euro clădirea de birouri IPA, de pe Calea Floreasca 169. Tranzacția marchează intrarea sa și pe segmentul de birouri al pieței imobiliare bucureștene.
Clădirea IPA este structurată pe subsol, dedicat unei parcări cu 80 de locuri, parter și 6 etaje și dispune de o suprafață închiriabilă de 8.700 de metri pătrați. Imobilul producea din chirie aproximativ 900.000 de euro pe an, potrivit surselor Profit.ro.
Clădirea a fost proprietatea IPA, companie înființată în 1960 ca institut de cercetare – proiectare pentru automatizări. IPA SA și-a păstrat profilul și după 1990 deservind sectoare precum chimie, petrochimie, energie, materiale de construcții, metalurgie, construcții de mașini.
IPA SA a fost listată și pe piața secundară a Bursei de Valori București până în 2004, când principalul acționar al institutului era Silviu Dorian Chelaru.

Până în 1983, el a lucrat ca inginer șef în cadrul Romaero, responsabil de implementarea acordului de licență al British Aircraft Corporation (BAC) pentru avionul de linie BAC 1-11, produs în România între 1982 și 1989.
Din 1984 el s-a stabilit în Utah, Statele Unite ale Americii, unde a lucrat pentru Talley Corporation și, din 1988, pentru Thiokol Corporation, cu funcția de senior (rocket) scientist, perioadă în care a lucrat pentru navele spațiale ale NASA.
Din 1994 s-a întors în România, iar între 2.000 și 2019 a fost președintele IPA, dată după care s-a întors în SUA.

El mai deține acum 22,2% din IPA SA, restul acționarilor semnificativi fiind Amira-Aureliana Secăreanu, Constanța Soare și Florian Udrescu, care este și directorul general al companiei.
SURSA FOTO: Activ Property Services
Cine este cumpărătorul
Daniel Ștefănescu și-a înființat o serie de firme cu profil imobiliar în București, printre care se numără Gersim Pipera, Gersim Dorobanți, Gersim Iancu Nicolae, Gersim Titan sau Gersim Dudești, potrivit datelor furnizate de termene.ro.
Interesul lui Daniel Ștefănescu pentru piața imobiliară bucureșteană este evidențiat și de faptul că, anul trecut, el a concurat One United Properties și compania de construcții Conarg la licitație de achiziție a unui teren de 1,5 hectare și clădiri ce au aparținut Romaero, în cartierul bucureștean Băneasa.
În martie anul trecut, Daniel Ștefănescu a fost pus sub control judiciar într-un dosar de fraude imobiliare din Ploiești.

În 2017, proprietarul Gersim anunța public că se va retrage de pe piața imobiliară din cauza unor posibile noi derapaje ale sectorului.
În 2023, Gersim Impex, principala firmă deținut de Ștefănescu, a raportat o cifră de afaceri de 119,3 milioane euro, în scădere cu 18,5% față de 2022, în timp ce profitul net al companiei a scăzut cu circa 51%, la aproape 4 milioane euro.
Birourile, pe scădere
Cererea pentru spații de birouri pe piața din București s-a prăbușit cu 40% în primul trimestru din acest an, comparativ cu rezultatele anului anterior, însă estimările brokerilor de la Cushman & Wakefield Echinox arată o accelerare a cererii în a doua jumătate a anului, când o serie de tranzacții majore urmează a fi semnate.
Piața imobiliară din România a înregistrat un început de an pozitiv, cu un volum total al investițiilor de 169 milioane euro în primul trimestru al anului. Valoarea este mai mult decât dublă față de trimestrul anterior și aproape la același nivel cu perioada similară a anului trecut, semnalând o revenire susținută a interesului investitorilor pentru active locale.

Dacă ani la rând volumele tranzacționale ale pieței imobiliare comerciale erau susținute de sectorul birourilor, în primul trimestru din acest an, 66% din volumul total a fost generat de vânzări de proprietăți de retail, potrivit brokerilor CBRE.
CBRE estimează că volumul total al investițiilor ar putea depăși 1 miliard de euro până la finalul anului, în creștere cu aproximativ 35% față de 2024. Într-un sens mai larg, scăderea ratei dobânzii de referință a Băncii Centrale Europene, combinată cu un volum solid de tranzacții în lucru, susține această perspectivă de creștere.
În acest context, experții CBRE consideră că este probabilă o comprimare a randamentelor pentru activele premium până la finalul anului, în special în sectoarele de birouri și retail, ceea ce se traduce printr-o scumpire a acestui tip de produse.