CONFIRMARE Mitiska REIM a vândut cele 25 de parcuri de retail deținute în România pentru 219 milioane euro. Cea mai mare tranzacție semnată vreodată pe această nișă

CONFIRMARE Mitiska REIM a vândut cele 25 de parcuri de retail deținute în România pentru 219 milioane euro. Cea mai mare tranzacție semnată vreodată pe această nișă

Luc Geuten și proiectul Pipera Plaza

Profit.ro
Profit.ro
scris 7 dec 2023

Mitiska REIM, manager de fonduri deținut de milionarul belgian Luc Geuten și Axel Despriet, a vândut către M Core, prin L&C Properties, cele 25 de parcuri de retail pe care le gestionează în România, o tranzacție de 219 milioane de euro, cea mai scumpă vânzare înregistrată vreodată pe sectorul de retail al pieței imobiliare locale, informație anunțată anterior în exclusivitate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Este și cea mai mare tranzacție cu proprietăți într-o singură țară din acest an. în Europa Centrală și de Est. Acordul parafează și cea mai mare tranzacție de până acum a grupului M Core, care va deveni astfel unul dintre cei mai mari proprietari de pe piața de retail din România.

M Core este unul dintre cei mai mari deținători de proprietăți comerciale din Marea Britanie, cu un portofoliu combinat de active evaluat la peste 6 miliarde de euro.

EXCLUSIV Proprietarul celui mai mare distribuitor independent de motorină pregătește demolarea unuia dintre cele mai vechi supermarketuri din București, pentru un ansamblu rezidențial de amploare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proprietarul celui mai mare distribuitor independent de motorină pregătește demolarea unuia dintre cele mai vechi supermarketuri din București, pentru un ansamblu rezidențial de amploare

Compania este condusă de cei doi co-CEO M Core România, Sebastian MacDonald-Hall și James Fife.

L&C Properties operează în zone-cheie din Marea Britanie, Germania, Polonia și, acum, România.

Grupul imobiliar M Core, al cărui principal acționar este magnatul imobiliar britanic Caspar MacDonald-Hall – cu legături strânse cu Familia Regală, a depus o ofertă pentru achiziția acestor proprietăți în luna iulie, cum a anunțat atunci în premieră Profit.ro..

M Core intenționează să-și consolideze portofoliul românesc prin investiții constante, pentru a replica abordarea de succes implementată în Marea Britanie, Franța, Germania și Polonia.

Compania de servicii imobiliare iO Partners a intermediat finalizarea, în cursul zilei de ieri, a celei mai mari tranzacții cu proprietăți într-o singură țară din 2023 în Europa Centrală și de Est. Compania de consultanță imobiliară CBRE a consiliat Mitiska REIM în această tranzacție.

ULTIMA ORĂ Clariant închide fabrica de bioetanol de la Podari, abia deschisă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Clariant închide fabrica de bioetanol de la Podari, abia deschisă

Parcurile de retail sunt deținute de fondurile FRI și FRI 2, iar Mitiska REIM are rolul de consilier al fondurilor în tranzacția de vânzare.

Proprietățile achiziționate de M Core sunt localizate în 24 de orașe din toată țara, cu branduri precum Deichmann, Pepco, KFC, Lidl și H&M. Printre parcurile de retail achiziționate se numără și Shopping Park Pipera Plaza, care are o suprafață închiriabilă de 11.000 mp GLA și 35 de unități. Din portofoliul achiziționat face parte și Shopping Park Medias, cu o suprafață închiriabilă 9.089 mp GLA.

Cuprinzând o suprafață închiriabilă totală brută (GLA) de 132.000 m2, portofoliul format din cele 25 de parcuri de retail a fost dezvoltat, construit și administrat de Mitiska REIM în parteneriat cu Square 7 Properties, partenerul său din România din ultimii 10 ani. Toate parcurile de retail din portofoliu conțin o ancoră din domeniul alimentației – fie un supermarket Kaufland, fie un supermarket Lidl, fie o combinație a celor două, alți chiriași ai centrelor comerciale fiind reprezentanții unor mărci internaționale de renume precum Deichmann, DM, Pepco, Jysk, KFC, Kik și Takko. In ceea ce privește aspectele care țin de sustenabilitate, întregul portofoliu a primit certificarea BREEAM “Very Good” pentru Performanța Activelor. 

Proprietățile locale ale fondurilor consiliate de Mitiska sunt în București (2), Bistrița, Baia Mare, Pașcani, Slobozia, Ploiesti, Mediaș, Reșița, Buzău, Arad, Odorhei, Sighet, Câmpina, Caransebeș, Medgidia, Iași, Târgu Mureș, Tulcea, Slatina, Mioveni, Bacău, Drobeta-Turnu Severin, Brăila și Giurgiu.

Tranzacția imobiliară de 219 de milioane de euro este cea mai mare semnată vreodată pe sectorul de retail al pieței imobiliare locale. Recordul actual este deținut de tranzacția prin care grupul sud-african Atterbury Europe a cumpărat, cu circa 200 de milioane de euro, jumătate din mall-urile Iulius din Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și Suceava, plus clădirile de birouri adiacente acestora, pe care acum le împarte cu antreprenorul ieșean Iulian Dascălu.

Cum schimbă regenerarea urbană fața marilor orașe CITEȘTE ȘI Cum schimbă regenerarea urbană fața marilor orașe

Mitiska REIM continuă să investească pe piața românească și continuă să vadă o serie de oportunități care se întind de la parcuri de retail, la spații logistice urbane și spații pentru industria ușoară.Investitorul are în plan și vânzarea proprietăților acumulate în Belgia, o tranzacție separată de circa 200 de milioane de euro. Portofoliile din cele două țări cuprind parcuri de retail cu o suprafață cumulată de 208.000 de metri pătrați.

Nou jucător pe piață

Interesul M Core pentru piața imobiliară românească s-a arătat încă din 2018, spun sursele Profit.ro. Recent, un purtător de cuvânt al M Core a transmis pentru Profit.ro că „putem confirma că M Core caută în mod activ noi achiziții în portofoliul său paneuropean de investiții în sectoarele de retail, industrial și comercial. Nu putem împărtăși detalii specifice în acest moment“.

Grupul M Core s-a format prin combinarea portofoliilor imobiliare gestionate de companiile London & Cambridge Properties (LCP), Evolve Estates, Sheet Anchor și Proudreed și care sunt evaluate la peste 5,5 miliarde de euro. Ținta declarată a M Core pentru acest an este să investească un miliard de euro pe piața imobiliară europeană. Principalul acționar al grupului este Caspar MacDonald-Hall (72 de ani) și familia sa, a cărui avere este estimată la 1,71 de miliarde de lire, ceea ce îi oferă locul 153 în cel mai recent top al bogaților britanici realizat anual de publicația The Sunday Times.

Planul grupului M Core de a realiza în 2023 investiții imobiliare de un miliard de euro în proprietăți europene s-a concretizat în prima parte a anului în 10 achiziții majore în Marea Britanie. Doar anul acesta, grupul a investit aproape 80 de milioane de lire în Marea Britanie. În plus, a început dezvoltarea unui parc de retail în Polonia în valoare de 10 milioane de euro.

Cele 5 companii din cadrul M Core gestionează investiții imobiliare în Marea Britanie, Franța, Polonia și Germania.

Pe lângă Caspar Macdonald-Hall, în conducerea afacerii este implicat și fiul său Sebastian Macdonald-Hall (41 de ani), un cunoscut DJ britanic, parte a unui grup muzical aristocratic numit Housekeeping. Presa britanică scrie că magnatul Macdonald-Hall are legături strânse cu familia regală.

Anul trecut, Sebastian Macdonald-Hall a vândut Ducesei de York, Sarah Ferguson, - fosta soție a Prințului Andrew, o casă de 3 milioane de lire pe una dintre cele mai exclusiviste străzi din centrul Londrei.

CONFIRMARE Liderul Europei în credit management și recuperare de datorii a plecat din România. Portofoliu de peste 1 miliard de euro, preluat de o multinațională elvețiană condusă de un român CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Liderul Europei în credit management și recuperare de datorii a plecat din România. Portofoliu de peste 1 miliard de euro, preluat de o multinațională elvețiană condusă de un român

Evoluția Mitiska în România

Portofoliul din România al investitorului belgian a mai trecut printr-un proces de vânzare ratat. Mitiska REIM a fost ofertat atunci de austriecii de la Immofinanz, însă schimbarea de acționariat a grupului austriac a condus la retragerea ofertei, spun sursele Profit.ro.

Grupul a realizat investiții pe piața românească din două fonduri acumulate în 2012, respectiv 2016, și în care sunt investiți, cu precădere, banii unor birouri de familie din Belgia și ai unor companii de asigurări.

Maturitatea fondului FRI, lansat în 2012, a fost extinsă până în 2026 și mai poate fi extinsă până în 2028. Acest fond a strâns de la investitori 75,2 milioane de euro, bani care au fost investiți, în cote egale, în Europa de Vest și Europa Centrală și de Est.

Fondul FRI 2, lansat în 2016, ajunge la maturitate în 2028. Acest fond a strâns de la investitori 263,3 milioane euro, cu aceeași răsândire geografică a investițiilor ca și în cazul FRI.

În primăvara anului 2021, Erste Group Bank a acordat Mitiska o finanțare în valoare de 123 milioane euro cu scopul refinanțării întregului portofoliu de parcuri de retail din România.

FOTO Dan Boabeș - prima mișcare după cumpărarea Meridian Taxi, anunțată de Profit.ro: Include în flotă mașini complet electrice marca Tesla CITEȘTE ȘI FOTO Dan Boabeș - prima mișcare după cumpărarea Meridian Taxi, anunțată de Profit.ro: Include în flotă mașini complet electrice marca Tesla

Mitiska a fost fondată în anii `70 de colegii de Harvard Luc Geuten și Leon Seynave. În  2009, Mitiska a fost delistată și a devenit vehiculul investițional al familiei Geuten. În 2012, Mitiska a pus bazele Mitiska REIM, în parteneriat cu omul de afaceri Axel Despriet, care lucrase anterior pentru fondul german GLL Real Estate Partners. În această formulă au strâns fonduri în valoare de 373 milioane de euro pe care le-au investit în 76 de proprietăți cu o suprafață cumulată de 810.000 de metri pătrați în 10 țări, inclusiv România.

Familia lui Luc Geuten are o avere estimată la 49 de milioane de euro și ocupă locul 414 în topul celor mai bogați belgieni, potrivit publicației De Rijkste Belgen.

Vânzarea portofoliului Mitiska ar putea balansa volumul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale (birouri, mall-uri, depozite și hoteluri), care a scăzut brusc, cu 43%, în primul semestru al acestui an, până la 183 milioane euro, marcând cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani. Evoluția anuală prognozează o situație și mai negativă, indicând un minim al ultimului deceniu.

Prognosticul optimist al brokerilor imobiliari, cu privire la evoluția tranzacțiilor cu proprietăți comerciale în cea de-a doua parte a acestui an, se bazează pe o serie de tranzacții mari aflate în lucru și care, dacă se finalizează anul acesta, ar putea ridica volumul anual la peste 600 de milioane de euro, nivel oricum la jumătate față de recordul istoric atins în 2022.

Ultimul an în care s-a înregistrat un volum investițional de sub 600 de milioane de euro a fost 2013, an care a marcat încheierea perioadei de criză începută în 2008.

viewscnt
Afla mai multe despre
m core
mitiska
caspar macdonald-hall
lux geuten