Interzicerea smartphone-urilor în școlile olandeze a îmbunătățit mediul de învățare, în ciuda protestelor inițiale, potrivit unui studiu comandat de guvernul Țărilor de Jos, relatează The Guardian.
Reglementările naționale, introduse în ianuarie 2024, recomandă interzicerea smartphone-urilor în sălile de clasă, iar aproape toate școlile s-au conformat. Aproape două treimi dintre licee cer elevilor să își lase telefoanele acasă sau să le depoziteze în dulapuri, în timp ce în una din cinci școli, telefoanele sunt colectate la începutul orei, informează News.ro.
Cercetătorii au intervievat 317 directori de licee, 313 școli primare și au organizat 12 grupuri de discuție cu profesori, asistenți educaționali, elevi și părinți. Liceele au raportat că elevilor le este mai ușor să se concentreze (75%), că mediul social s-a îmbunătățit (59%) și unii au menționat că rezultatele școlare s-au îmbunătățit (28%).

Dr. Alexander Krepel, cercetător la Institutul Kohnstamm, a declarat că interacțiunile dintre elevi au fost cele care s-au îmbunătățit cel mai mult.
„Nu mai este posibil să faci pe ascuns o poză cu cineva în clasă și apoi să o distribui într-un grup de WhatsApp, așa că siguranța socială a crescut,” a spus el. „Mai ales în pauzele dintre ore, elevii obișnuiau să stea pe telefoane, iar acum sunt forțați să vorbească… Poate că se și ceartă un pic mai des, dar școlile, profesorii și elevii sunt destul de mulțumiți de atmosfera mai bună”, a precizat el.
Temerile inițiale legate de interdicție s-au dovedit nefondate, potrivit Freyei Sixma, purtătoare de cuvânt a consiliului pentru educație secundară VO-raad, care reprezintă școlile și consiliile de administrație. „La început au existat destule proteste din partea școlilor, profesorilor, elevilor, părinților, întrebări legate de cum va funcționa totul,” a spus ea. „Dar acum vedem că, de fapt, toată lumea este destul de mulțumită”, a adăugat.
Studiul a arătat că, în cazul școlilor speciale, unde pot fi permise excepții pentru dispozitive de sprijin în învățare, aproximativ jumătate dintre acestea au raportat că interdicția a avut un efect pozitiv sau foarte pozitiv. În școlile primare, smartphone-urile nu aveau un impact major înainte de interdicție, dar un sfert dintre acestea au evaluat măsura ca fiind pozitivă.

Mariëlle Paul, ministrul pentru educație primară și secundară, a declarat că ghidul național a ajutat la disciplinarea în sălile de clasă.
„Profesorii și directorii de școli au spus că, dacă un profesor dorea să interzică telefonul în clasa lui sau a ei, devenea întotdeauna un subiect de dispută”, a explicat ea.
„Profesorii mai puțin experimentați aveau dificultăți în a impune această regulă”, a adăugat.