Investițiile făcute de companiile de energie sau de startup-urile care au mizat pe impactul mare al automobilelor electrice încep să aibă o problemă de rentabilitate, din cauza evoluției neașteptate a vânzărilor de automobile cu baterii. În Germania, datele din piață arată că rata de utilizare pentru multe stații de încărcare este sub 5%.
Cumpărătorii de automobile justifică în acest moment refuzul de a mai lua în considerare achiziția unui automobil electric prin prețul prea mare și infrastructura de încărcare insuficientă.
Pentru a depăși aceste două obstacole, Uniunea Europeană a încurajat și susținut chiar și financiar investițiile autorităților naționale și ale companiilor în stații de încărcare cu puteri cât mai mari, pentru a putea asigura viteze de încărcare ridicate și un timp redus de așteptare.

Situația a mers, însă, într-o direcție în care nimeni nu se aștepta că va merge. Vânzările de mașini electrice au frânat anul trecut, iar în prezent reîncep să crească foarte greu, din cauza prețurilor care sunt în continuare prea mari în raport cu celelalte tipuri de propulsie. Atunci când fac analiza beneficii/dezavantaje, clienții ajung la concluzia că este mult prea devreme să cumpere o mașină electrică.
Așa se face că cele mai multe investiții în stații de încărcare stau acum nerecuperate, pentru că ele sunt în marea majoritate a timpului goale. În Germania, o anchetă a Automobilwoche subliniază că un sfert dintre stațiile de încărcare rapidă din această țară au avut, în 2024, o rată de utilizare de 1 – 5 procente, dar realitatea arată că există foarte multe stații de încărcare cu o utilizare de sub 1%.
Situația e și mai gravă pentru stațiile cu puteri mici, în special cele cu curent alternativ.

Problema cea mai mare este legată de recuperarea investițiilor făcute de companii sau de autorități, pentru că prețul unei singure stații cu două puncte de încărcare se ridică la câteva sute de mii de euro. Prețul unei încărcări este de câteva zeci de euro, iar volumul redus de clienți nu este în măsură să asigure venituri constante și la un nivel ridicat.
Nici în România situația nu este cu mult diferită, deși aici nu există statistici referitoare la rat de utilizare a stațiilor de încărcare. Companii precum ElDrive sau Renovatio, dar și stații ale companiilor auto sau ale rețelelor de carburant, reprezintă investiții de multe sute de milioane de euro, care întârzie să fie recuperate, din cauza numărului încă redus de automobile electrice de pe șosele.
Acesta este motivul pentru care tarifele de încărcare s-au redus față de momentul lansării acestora și putem vedea adesea fotografii ale șoferilor de mașini electrice care laudă faptul că există stații disponibile pe toate șoselele principale ale României.
Problema cea mai mare ar putea să vină, însă, exact de aici. Dacă pe autostrăzi sau pe drumurile naționale încărcarea este asigurată de stațiile de carburant sau de unele investiții private, în zonele urbane și mai ales periurbane stațiile sunt concurate de locuințele private, pentru că șoferii preferă să încarce la domiciliu, unde prețul pe kW este mult mai mici și justifică utilizarea unei mașini electrice.

Constructorii auto au accelerat în acest an vânzările de automobile electrice, pentru a putea îndeplini țintele de emisii impuse de Comisia Europeană. Prețurile acestor mașini au scăzut simțitor, dar ele rămân în continuare peste cele ale modelelor echivalente ca dimensiuni și putere, motorizate pe benzină și, mai nou, hibrid.
„În prezent, există o ofertă excesivă de infrastructură de încărcare pe piață, deoarece cererea de mașini electrice în 2024 nu a evoluat conform așteptărilor”, au declarat pentru Automobilwoche reprezentanții Ionity, una dintre cele mai mari rețele de încărcare din Europa, în care acționari sunt mai multe companii auto și care a investit în mii de stații de încărcare în Europa, dintre care cele mai multe sunt în Germania.
Specialiștii spun că viitorul apropiat va aduce o nouă creștere a vânzărilor pentru vehiculele electrice, care ar trebui să stimuleze și noi reduceri de prețuri. În prezent, mai multe modele ieftine, sub 25.000 și chiar sub 20.000 de euro, se pregătesc să fie lansate în segmentele B și C, acolo unde până acum prețurile depășeau 30.000 de euro și chiar 40.000 de euro.

În plus, Renault, Citroen, chinezii de la MG, BYD și alții au deja mașini cu prețuri între 25.000 și 30.000 de euro, iar de anul viitor vor fi disponibile și mașini cu prețuri sub 20.000 de euro, ceva mai mari decât Dacia Spring sau Citroen e-C3.
În prezent, în Europa există peste 1000 de companii care au ca obiect de activitate vânzarea de energie prin stații de încărcare, iar o parte dintre aceștia ar putea să nu supraviețuiască, având în vedere că reprezintă un procent foarte mic din piață.
Specialiștii sunt de părere că va avea loc o consolidare a acestor afaceri, prin preluarea de către marile companii sau prin falimente.