Șefa Adunării Naționale, parlamentul bulgar, Natalia Kiselova, a respins propunerea președintelui Rumen Radev de a organiza un referendum național pentru adoptarea monedei euro, afirmând că acest demers încalcă Constituția, a relatat marți agenția de presă BTA, preluată de Reuters.
Luni, Radev sugerase un referendum pe tema planurilor Bulgariei de a trece la euro anul viitor, cu întrebarea: „Sunteți de acord că Bulgaria ar trebui să introducă moneda unică europeană, euro, în 2026?”

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Propunerea sa a fost criticată de guvern, un ministru afirmând că este o încercare de sabotare a eforturilor Sofiei de a adera la moneda unică, scrie News.ro.
Respingând propunerea prezidențială, Kiselova a declarat că aceasta nu respectă mai multe articole din Constituția Bulgariei și tratatele conexe ale Uniunii Europene și că nu este în concordanță cu hotărârile Curții Constituționale a țării.
Curtea Constituțională a respins anterior o petiție pentru un referendum privind aderarea la euro.
Guvernul intenționează să adopte moneda euro în ianuarie anul viitor, în așteptarea confirmării din partea Comisiei Europene și a Băncii Centrale Europene, în iunie, că au fost îndeplinite toate criteriile de aderare.

Economiștii spun că Bulgaria, a cărei monedă leva a fost mult timp legată de euro, ar atrage mai multe investiții străine dacă ar adopta moneda unică și ar obține îmbunătățiri ale ratingurilor de credit care i-ar putea reduce costurile de finanțare a datoriilor.
Cu toate acestea, bulgarii sunt împărțiți în ceea ce privește adoptarea monedei unice europene, fiind îngrijorați că aceasta ar putea duce la creșteri de prețuri, așa cum s-a întâmplat în Croația când a trecut la euro în 2023.