Rusia și Ucraina au reluat dialogul după 7 săptămâni. Ce au stabilit

VECINI   
 Rusia și Ucraina au reluat dialogul după 7 săptămâni. Ce au stabilit

A treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina s-a încheiat, la Istanbul, după aproximativ 40 de minute.

Nu vor mai exista alte contacte între cele două delegații.

Urmărește-ne și pe Google News

Întâlnirea a fost precedată de un tete-a-tete între șefii celor două echipe, arată news.ro.

Record în Bulgaria. Cea mai mare cantitate de cocaină confiscată, într-o mașină cu care călătorea un diplomat CITEȘTE ȘI Record în Bulgaria. Cea mai mare cantitate de cocaină confiscată, într-o mașină cu care călătorea un diplomat

Cele două părți au convenit să facă un nou schimb de personal, dar de data aceeasta nu este vorba doar de militari, ci și de civili.

Decizia în legătură cu a patra rundă de negocieri va fi luată după punerea în aplicare a noilor acorduri, a informat o sursă TASS.

Potrivit Ukrainskaia Pravda, Ucraina a propus Rusiei să organizeze o întâlnire la nivel înalt, cu participarea președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și a președintelui SUA, Donald Trump, până la sfârșitul lunii august. Încă de la prima întâlnire de la Istanbul, partea ucraineană a propus un format de întâlnire la nivel de lideri, dar de atunci acest lucru nu s-a întâmpla.

Partea ucraineană și-a declarat, de asemenea, disponibilitatea de a înceta focul, în special loviturile asupra infrastructurii critice și civile. De asemenea, potrivit șefului delegației ucrainene, Rustem Umerov, părțile au discutat etapele următoare ale schimbului de prizonieri și civili. Partea rusă a acceptat returnarea persoanelor aflate în captivitate de peste trei ani, în special a celor grav răniți și a tinerilor. În plus, peste 1 200 de persoane vor participa la schimbul umanitar între Rusia și Ucraina, a declarat Umerov.

ULTIMA ORĂ Trump dă 50 zile Rusiei să oprească războiul din Ucraina CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Trump dă 50 zile Rusiei să oprească războiul din Ucraina

El a adăugat că, în ceea ce privește armistițiul, nu există încă concesii și că grupurile lucrează la prioritățile privind persoanele și la întâlnirea liderilor.

SE APROPIE ULTIMATUMUL LUI TRUMP

Negociatorii ruși și ucraineni s-au întâlnit miercuri la Istanbul pentru primele discuții de pace din ultimele șapte săptămâni, Moscova fiind presată de președintele american Donald Trump să ajungă la un acord sau să se confrunte cu noi sancțiuni dure, scrie Reuters.

În deschiderea reuniunii, ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a declarat că speră ca părțile să înregistreze progrese pe baza documentelor pe care le-au schimbat la ultima întâlnire din iunie, pentru a „pune capăt cât mai curând posibil acestui război sângeros”.

„Scopul final este, desigur, un armistițiu care să deschidă calea către pace”, a declarat Fidan.

Ucraina dorea ca întâlnirea să pună bazele unui summit între președinții Volodimir Zelenskii și Vladimir Putin, pe care îl consideră cheia oricărui progres potențial. „Ucraina a susținut în mod constant organizarea unei întâlniri la nivel înalt. Eram pregătiți pentru aceasta ieri. Suntem pregătiți astăzi. Și vom fi pregătiți mâine”, a scris șeful delegației ucrainene, Rustem Umerov, pe Telegram. „O astfel de întâlnire ar putea debloca un progres politic real. Rusia trebuie să-și demonstreze disponibilitatea”, a opinat el.

Kremlinul a minimizat însă așteptările cu privire la o eventuală evoluție semnificativă la Istanbul. „Bineînțeles, nimeni nu se așteaptă la un drum ușor. Bineînțeles, va fi o discuție foarte dificilă. Proiectele (celor două părți) sunt diametral opuse”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Discuțiile anterioare din 16 mai și 2 iunie au dus la schimbul a mii de prizonieri de război și la returnarea rămășițelor soldaților morți. Dar aceste întâlniri au durat în total mai puțin de trei ore și nu au dus la niciun progres în direcția încheierii războiului care a început cu invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Criza demografică: Agenția rusă de statistică a încetat să mai publice datele lunare despre populația Rusiei. Războiul a scăzut speranța de viață a bărbaților cu 5 ani CITEȘTE ȘI Criza demografică: Agenția rusă de statistică a încetat să mai publice datele lunare despre populația Rusiei. Războiul a scăzut speranța de viață a bărbaților cu 5 ani

Trump a reparat relațiile cu Zelenski după o ceartă publică cu acesta la Casa Albă în februarie și și-a exprimat recent frustrarea crescândă față de Putin. Săptămâna trecută, el a amenințat cu noi sancțiuni severe împotriva Rusiei și a țărilor care cumpără exporturile acesteia, dacă nu se va ajunge la un acord de pace în termen de 50 de zile, deși reacția piețelor financiare a sugerat că investitorii sunt sceptici că el va duce la îndeplinire amenințarea.

NOI CUCERIRI TERITORIALE RUSE

Trei surse apropiate Kremlinului au declarat săptămâna trecută pentru Reuters că Putin, neimpresionat de ultimatumul lui Trump, va continua lupta în Ucraina până când Occidentul va accepta condițiile sale de pace și că pretențiile sale teritoriale ar putea crește pe măsură ce forțele ruse avansează.

Miercuri, Rusia a declarat că forțele sale au capturat așezarea Varacine din regiunea Sumî a Ucrainei, unde Putin a ordonat trupelor sale să creeze o zonă-tampon după ce Ucraina a lansat o incursiune șocantă în Rusia anul trecut și a păstrat o parte din teritoriul său timp de luni de zile.

În ultimele săptămâni, forțele ruse au lansat unele dintre cele mai puternice atacuri aeriene din acest război, concentrându-se în special asupra capitalei ucrainene Kiev.

Proteste în Bulgaria față de adoptarea euro. Manifestanții cer referendum și demisia guvernului CITEȘTE ȘI Proteste în Bulgaria față de adoptarea euro. Manifestanții cer referendum și demisia guvernului

Ucraina a ripostat cu propriile atacuri și, luna trecută, a provocat pagube grave flotei de bombardiere strategice cu capacitate nucleară a Rusiei, introducând ilegal drone în apropierea bazelor aeriene din interiorul țării.

CERERI CONTRADICTORII

Zelenski a declarat la începutul acestei săptămâni că agenda negocierilor este clară: returnarea prizonierilor de război și a copiilor răpiți de Rusia și pregătirea unei întâlniri între el și Putin.

Putin a respins o provocare anterioară a lui Zelenski de a se întâlni cu el în persoană și a declarat că nu îl consideră un lider legitim, deoarece Ucraina, care se află sub lege marțială, nu a organizat noi alegeri la expirarea mandatului de cinci ani al lui Zelenski, anul trecut. Rusia neagă, de asemenea, răpirea copiilor.

Kremlinul a atras atenția săptămâna aceasta că este nerealist să se aștepte „miracole” de la aceste discuții.

Pană masivă de curent în Cehia. În Praga, metroul și tramvaiele s-au oprit, pompierii intervin să scoată oamenii blocați în lifturi CITEȘTE ȘI Pană masivă de curent în Cehia. În Praga, metroul și tramvaiele s-au oprit, pompierii intervin să scoată oamenii blocați în lifturi

La ultima întâlnire, Rusia a înmânat Ucrainei un memorandum în care își prezenta principalele cereri, printre care: retragerea completă a forțelor ucrainene din patru regiuni ale țării pe care Rusia le revendică; limitarea dimensiunii armatei ucrainene; drepturi sporite pentru vorbitorii de limbă rusă din Ucraina; și acceptarea de către Kiev a statutului de neutralitate, în afara NATO sau a oricărei alte alianțe.

Ucraina consideră aceste condiții echivalente cu capitularea, iar Zelenski a descris poziția Rusiei ca fiind un ultimatum.

Ucraina dorește o încetare imediată a focului, reparații, garanții internaționale de securitate și nicio restricție asupra forței sale militare.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
federația rusă