Vicepremierul Tanczos Barna (UDMR), fostul ministru al Finanțelor, spune că directorul CFR Călători, Traian Preoteasa, ar trebui să arate „un pic de smerenie”.
„Înțeleg de la colegii noștri din Ministerul Transporturilor că «muncește de crapă», dau un citat dintr-un mesaj de astăzi. Eu pot să recunosc și că accept că este greu să conduci CFR Călători și sunt convins că domnul director chiar muncește, dar asta nu înseamnă că ne lăudăm cu salariul pe care-l avem”, a declarat Tanczos Barna, la B1 TV.
Vicepremierul Tanzcos Barna (UDMR) a afirmat că eficientizarea companiilor statului trebuie să țină cont de mai multe aspecte, unul dintre acestea fiind companiile strategice.
„Companiile care acționează pe o piață concurențială trebuie tratate diferit. Avem câteva strategice și acolo statul trebuie să aibă altfel de grijă de acele companii. Nuclearelectrica, de exemplu, o companie care este pe profit, o companie care asigură viitorul energetic al țării prin investițiile pe care le face. Nu vreau să vreau să jignesc pe nimeni, dar nu este acvacultură, este activitate nucleară”, a mai declarat vicepremierul.
Tanczos Barna s-a referit și la Hidroelectrica, compania statului cu cel mai mare profit. „Pe o piață concurențială, Hidroelectrica a făcut peste 4 miliarde de lei profit și a virat statului peste 3 miliarde. În contrapartidă sunt companii care trăiesc din subvenții. Sunt strategice, că nu poți să spui că CFR nu este strategică, dar nu poți să te lauzi cu salariul pe care-l ai. Trebuie un pic de smerenie”, a mai declarat vicepremierul.
Traian Preoteasa a fost întrebat, într-o conferință de presă, despre declarația sa de avere și cum își permite ca din venituri de 5.000 de euro lunar să achite o rată lunară pentru un apartament în Dubai.
”În concepția unora probabil angajații statului trebuie să fie săraci lipiți pământului. Nu sunt sărac. Nu am 5.000 de euro pe lună, am 4.000 de euro numai pe chiria din Dubai. Am peste 11.000 de euro pe lună. (...) Dacă luați veniturile, am peste 11.000 de euro pe lună și nu plătesc nicio rată. Este un contract de vânzare-cumpărare, care este suma totală a apartamentului. Plătești o taxă de rezervare, după care într-un cont escrow plătești rate la an, nu la lună, nu există rată lunară și se trag bani în funcție de realizările constructorului. Primul apartament este terminat, s-a plătit în decurs de cinci ani și mai are o componentă contractul din Dubai, plătești jumătate și jumătate după ce iei cheia, care se plătește singur din chirie. Nu plătesc niciun leu rată în Dubai”, a explicat Traian Preoteasa.
El a fost întrebat cum și-a permis al doilea apartament în Dubai într-o zonă exclusivistă, având în vedere că este angajat al statului.
”Ce înseamnă angajat al statului? trebuie să mor de foame?”, a afirmat directorul CFR Călători.
El a mai fost întrebat și cum a realizat aceste investiții în condițiile în care CFR Călători riscă să intre în incapacitate de plată.
”Care e legătura este între incapacitatea de plată a CFR Călători și apartamentele mele din Dubai? (...) Aveți veniturile mele în declarația de avere”, a răspuns Traian Preoteasa.
Directorul CFR Călători a fost întrebat dacă poate defalca venitul său de 11.000 de euro pe lună.
”Am 5500 de euro de la CFR Călători, sunt membru CA, nu primesc indemnizația CA, 3500 de lei indemnizație de la Metrorex, în Consiliul de Administrație, deci vreo 600 de euro. 3500 chiria din Dubai și mai am o chirie în România, tot cu 600 de euro. Deci 10.800, 11.000 de euro”, a declarat Traian Preoteasa.
El a mai fost întrebat dacă este mai greu să conduci CFR Călători decât România având în vedere că veniturile sale de la CFR Călători în 2025 sunt egale cu salariul președintelui României.
”Asta e deja o glumă. Eu nu am nicio vină că președintele are un salariu care ar trebui să fie de zece ori mai mare. Am înțeles că salariul ministrului este de 13.000 de lei pe lună. Nu poți să conduci niște ministere și sunt 15-20 de oameni în România, să le dai 13.000 de lei. Nu este vina noastră că președintele nu are 100.000 de euro. Când m-am dus în Dubai să le spun ce salariu am, mi-au spus ”din ce țară africană” vin. Și am spus că 5.000 de euro are premierul. Evident că m-am simțit prost. Dar asta e realitatea. (...) Nu poți să conduci o scară de bloc cu 13.000 de lei, dar o țară? Sunt foarte de acord ca președintele să aibă 100.000 de euro cel puțin pe lună net. Un șofer în Dubai are 9.000 de euro pe lună”, a mai afirmat Traian Preoteasa.
Conform, declarației de avere, Preoteasa a avut în 2024 venituri de aproape 290.000 ca director al CFR Călători, 37524 de lei ca membru în CA al Metrorex și 32.076 de lei și 120.000 de dirhami (echivalentul a peste 28.000 de euro) din chirii, el având un apartament de 70 de metri pătrați în Dubai.