Noua cotă de TVA redusă, de 11%, se va aplica nu doar pentru alimentele finite, ci și pentru materii prime necesare industriei alimentare, "animale și păsări vii din specii domestice", potrivit unor modificări aduse de către Guvern, în ședința de ieri, proiectului de lege cu măsuri bugetare.
Inițial, materia primă "animale și păsări vii din specii domestice" ar fi fost taxată la TVA de 21%, ceea ce ar fi presupus rambursări de TVA din diferențele de cote față de practica actuală cu TVA redusă pe tot lanțul, a avertizat consultantul fiscal Mariana Vizoli la momentul publicării proiectului inițial, joi.
Modificarea adusă în ședința de Guvern vizează "animale și păsări vii din specii domestice", materia primă pentru sectorul de procesare a cărnii, deși în prezent cota redusă de TVA se aplică și pentru "semințe, hrana pentru albine, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele".
Astfel, nu este clar dacă unele sectoare din industria alimentară, cum ar fi cea a pâinii, s-ar putea confrunta în continuare cu aceeași situație, în care materia primă are TVA de 21%, iar produsele finite de 11%.

Problema a fost semnalată de consultanți
"Nu înțeleg de ce materia primă va avea cota standard de 21% (ex. Animale vii din specii domestice, păsări, plante, semințe și ingrediente pentru prepararea hranei) iar cota redusă de 11% se va aplica la produsul finit (ex alimentele obținute din aceste materii prime: carne, produse din carne, conserve) . Asta înseamnă că agricultorii vând produsele cu cota de 21%, iar abatoarele, fabricile de mezeluri, conserve, alte produse alimentare, vor intra în rambursări se TVA. Aplicarea cea mai eficientă a cotei reduse se face pe tot lanțul, de la materia prima până la produsul finit. Altfel, se creează aceste sincope, cu rambursări de TVA ce nu sunt utile numanui", a comentat, anterior adoptării proiectului de către Guvern, consultantul fiscal Mariana Vizoli.
Vizoli a lucrat 18 ani în Ministerul Finanțelor și a condus Direcția generală de Cod Fiscal. În prezent este colaborator al firmei Soter&Partners și membru în Consiliul Superior al Camerei Consultanților Fiscali.
Prevederea adoptată de către Guvern
"b) livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, ale căror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu excepția:"

Prevederea inițială din proiectul de lege
"b) livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, destinate consumului uman, ale căror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu excepția:"
Cum arată acum în Codul Fiscal
"e) livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, semințe, hrana pentru albine, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele, ale căror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu excepția:'