România nu va putea atinge anul acesta ținta de deficit bugetar de 7% din PIB, asumată prin planul fiscal pe șapte ani cu Comisia Europeană (CE), "sub nicio formă", a declarat premierul Ilie Bolojan într-o conferință de presă. Potrivit acestuia, toate măsurile luate și anunțate și toate eforturile Guvernului sunt pentru a ajunge la un deficit "în jur de 8%" pentru acest an, urmând ca pentru anul următor să se revină la nivelul prevăzut în planul fiscal.
România a avut anul trecut cel mai ridicat deficit bugetar din UE, de 9,3% (standard ESA al UE), peste ținta din planul fiscal de 7,9%. Pe standard național, deficitul cash a fost de 8,65%.
Ținta de deficit pentru acest an este de 7%, dar nu mai este considerată realistă.

"Vom face tot ce este posibil ca angajamentele pe care ni le-am luat și planurile pe care ni le-am făcut de a reduce deficitul, de a reintra pe o traiectorie pe care România și-a asumat-o anii trecuți să o facem anul acesta și anul următor. Nu vom putea să fim la 7% sub nicio formă anul acesta, nu mai avem nicio soluție pe tema aceasta. Facem tot ceea ce este posibil și toate măsurile sunt luate în așa fel încât să fim în jur de 8%, dar nu îmi place să vin cu cifre care nu au astăzi un fundament. Anul viitor, sigur, trebuie să ne apropiem de ținta pe care ne-am asumat-o anii trecuți", a declarat premierul.
Nu este clar dacă ținta pentru 2026 la care Bolojan face referire că a fost asumată de România în anii trecuți (prin planul fiscal) va fi păstrată, având în vedere că CE a transmis României deja o nouă traiectorie de ajustare a cheltuielilor nete, iar regulile UE privind planurile fiscale prevăd un sistem de credite între ani, în care abaterile din ani anteriori trebuie recuperate.