EXCLUSIV Planuri mari ale Wizz Air în România. Mauro Peneda, Managing Director Wizz Air Malta: Potențial pentru baze suplimentare. În 2026 vom adăuga și mai multe aeronave. Sperăm și la o creștere de două cifre a numărului de pasageri

AUTO / TRANSPORTURI   
EXCLUSIV Planuri mari ale Wizz Air în România. Mauro Peneda, Managing Director Wizz Air Malta: Potențial pentru baze suplimentare. În 2026 vom adăuga și mai multe aeronave. Sperăm și la o creștere de două cifre a numărului de pasageri

Wizz Air își consolidează poziția dominantă în România, unde are bazate 43 de aeronave dintr-un total de aproximativ 200 active la nivel de grup, și se pregătește pentru extinderi viitoare, perspectivele fiind în continuare puternic pozitive, potrivit lui Mauro Peneda, Managing Director Wizz Air Malta.

VEZI AICI ȘI FOTO Wizz Air, moment strategic în România - deschide un mare centru de mentenanță în incinta Romaero

Urmărește-ne și pe Google News

Compania vizează alocarea unei părți semnificative din cele 50 de aeronave noi programate pentru 2026 către piața locală.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

„România este cea mai mare piață a noastră în ceea ce privește aeronavele deținute, urmată de Polonia. Dacă te gândești că avem în prezent 40 de aeronave bazate aici, iar acum am ajuns la 43, și compari cu totalul de aproximativ 200 de aeronave active în flotă — pentru că o parte sunt încă parcate din cauza problemelor cu motoarele Pratt & Whitney —, atunci un procent uriaș este dedicat pieței din România”, a declarat Mauro Peneda, Managing Director Wizz Air Malta, pentru Profit.ro.

Ultimele anunțuri indică că noi aeronave sunt programate să se alăture bazelor din București Băneasa, Sibiu, Suceava și Timișoara până la finalul acestui an, Wizz Air ajungând astfel să opereze o flotă locală formată din 43 de aeronave în următorul sezon de iarnă.

„Nu cred că se va schimba numărul de aeronave alocate pentru România până la finalul anului pentru că vrem să anunțăm din timp rutele, să le punem în vânzare și să avem timp suficient pentru planificare”, a mai precizat Mauro Peneda.

Avertisment privind înșelăciunile cu locuri de cazare pe litoral: Cazări fantomă, fotografii de pe alte site-uri, prețuri atrăgătoare, solicitări de plată CITEȘTE ȘI Avertisment privind înșelăciunile cu locuri de cazare pe litoral: Cazări fantomă, fotografii de pe alte site-uri, prețuri atrăgătoare, solicitări de plată

Pentru 2026, planurile sunt însă în plină evaluare. Wizz Air are în plan să primească circa 50 de aeronave noi la nivel de grup în anul următor. Unde vor fi alocate depinde de potențialul fiecărei piețe. România rămâne în cărți pentru o alocare substanțială.

„ Evaluăm constant gradul de maturitate al piețelor și dacă momentul este potrivit și condițiile sunt favorabile. Sunt absolut sigur că vom adăuga mai multe aeronave. Nu știu încă exact câte, pentru că este un lucru la care lucrăm activ.

Anul viitor urmează să primim, dacă totul se confirmă, aproximativ 50 de aeronave noi. Ele trebuie alocate pe piețele în care credem că există cel mai mare potențial. România este una dintre aceste piețe.

Sunt absolut sigur că în 2026 vom adăuga mai multe aeronave în România. Nu știu încă exact câte, pentru că este un lucru la care lucrăm activ. Dar credem cu tărie în potențialul acestei piețe. Așa că, fără îndoială, aeronave noi vor fi alocate aici. Câte, unde și când? Asta e ceea ce încerc să aflu în fiecare zi”, continuă el.

Cu 13 milioane de pasageri transportați din România anul trecut, țara contribuie substanțial la totalul de 62–63 de milioane de pasageri ai grupului. Deși compania nu dezvăluie venituri pe țări, acest raport de pasageri oferă o imagine clară asupra ponderii pieței românești în rezultatele financiare consolidate.

40 de sectoare noi de plajă, scoase la licitație. Jumătate au fost adjudecate, majoritatea în Eforie Nord și Sud CITEȘTE ȘI 40 de sectoare noi de plajă, scoase la licitație. Jumătate au fost adjudecate, majoritatea în Eforie Nord și Sud

În 2025, Wizz Air se așteaptă să transporte circa 60 de milioane de pasageri la nivel de grup, și aproximativ 16 milioane la nivel de România, semnificativ peste nivelul de anul trecut.

„Suntem extrem de mulțumiți de rezultatele noastre și ne așteptăm să transportăm circa 60 de milioane de pasageri anul acesta. Veniturile variază în funcție de sezon și de capacitatea nou introdusă. Este clar însă vorba de o creștere cu două cifre procentuale, pentru că urmează volumul pasagerilor într-o proporție semnificativă”, a explicat Mauro Peneda, adăugând că și pentru 2026 creșterea numărului de pasageri transportați la nivel de România va fi tot de două cifre.

„Sper să obținem o creștere de două cifre în 2026”, subliniază el.

Potrivit acestuia, evoluția puternică a pieței românești este rezultatul unei combinații de factori strategici, istorici și economici. Wizz Air s-a poziționat de la început ca un operator adaptat nevoilor Europei Centrale și de Est, într-un moment în care liberalizarea traficului aerian european a coincis cu o explozie a mobilității între Est și Vest. România a fost și rămâne un nod important în aceste fluxuri de migrație și turism.

„Wizz Air s-a născut în urma extinderii Uniunii Europene. Atunci am identificat o piață emergentă, odată cu liberalizarea transportului aerian, și eram convinși că aceste piețe vor avea o dezvoltare exponențială. România era o parte foarte importantă a acestor fluxuri. Diaspora voastră și legăturile cu Germania, Italia și Spania sunt extrem de puternice”, a punctat Peneda.

ULTIMA ORĂ DECIZIE Blue Air, în faliment CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Blue Air, în faliment

De-a lungul timpului, odată cu dezvoltarea clasei de mijloc și creșterea veniturilor disponibile, România a trecut de la o piață bazată pe migrație la una cu o cerere semnificativă de turism și leisure, atât outbound (călătorii în străinătate), cât și inbound (atragerea turiștilor străini).

„Odată cu dezvoltarea economică și apariția clasei de mijloc, nu mai vorbim doar de migrație, ci și de dorința de a călători în scop turistic. În același timp, puncte-cheie din România devin atractive pentru turiștii străini. România este pur și simplu exemplul perfect al unei piețe în care ne identificăm”, a spus Managing Director-ul Wizz Air Malta.

Pe segmentul de rețea, compania nu mai are în plan, până la finalul anului, noi rute suplimentare în afara celor deja anunțate, întrucât capacitatea este corelată cu flota deja alocată. Totuși, strategia de expansiune a Wizz Air rămâne una flexibilă, iar deciziile se pot adapta în funcție de condițiile pieței.

„Piața aceasta este extrem de dinamică și s-ar putea întâmpla ceva în lunile următoare care să ne forțeze sau să ne determine să inovăm sau să venim cu idei noi, dar în principiu, rămâne cam tot ce am anunțat. N-ar trebui să apară schimbări. Doar dacă nu se întâmplă ceva cu totul ieșit din comun. Portofoliul nostru, care este disponibil pentru vânzare începând de vineri, ar trebui să reflecte ceea ce vom opera, deci așa vom încheia anul acesta.

Planificarea rețelei unei companii aeriene este o știință complexă și nu avem întotdeauna dreptate. Deci trebuie să vedem ce funcționează dintre aceste rute noi și ce nu, iar apoi vom începe planificarea pentru anul viitor. Dar este încă prea devreme să spunem. Din perspectivă de leisure, vedem un apetit foarte mare al românilor de exemplu, pentru Egipt, Turcia – destinații de acest fel.

Acestea sunt decizii foarte complexe, care depind de factori pe care uneori nu îi controlăm, dar ne uităm atent la ceea ce avem. Avem un număr impresionant de rute – 204 rute diferite – și vom continua să ne extindem de acolo. Dacă vor fi sau nu mai exotice, vom vedea, dar ne place să păstrăm lucrurile rezonabile”, a mai precizat Mauro Peneda.

EXCLUSIV CEC Bank va finanța și activitatea curentă a Grand Hotel du Boulevard, redeschis în primăvară. Clădirea monument va garanta băncii restituirea noului împrumut CITEȘTE ȘI EXCLUSIV CEC Bank va finanța și activitatea curentă a Grand Hotel du Boulevard, redeschis în primăvară. Clădirea monument va garanta băncii restituirea noului împrumut

Wizz Air are pe plan local 8 baze, în București (cea mai mare), Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Sibiu, Craiova, Suceava (inaugurată în 2025) și Bacău.

Despre inaugurarea de noi baze pe plan local, Mauro Peneda afirmă că „acest proces se leagă și de dezvoltarea economiei și de cât de bine funcționează ceea ce avem astăzi sau ceea ce am anunțat până la finalul anului”.

„Dar aș spune clar: da, țara are potențial pentru baze suplimentare. Unde și câte – asta este, din nou, întrebarea de un milion de dolari la care nu am încă un răspuns. Dar lucrăm constant cu autoritățile locale de turism, consiliile locale, aeroporturile, pentru a înțelege unde există cu adevărat acest potențial și care este momentul potrivit pentru a face o astfel de mișcare. Suntem constant în astfel de discuții. Nu știu dacă vom inaugura până la finalul anului o nouă bază, vom vedea”, mai spune acesta.

Wizz Air planifică extinderea rețelei din România, incluzând și mai multe destinații de agrement, modelul de lucru fiind suficient de agil pentru a pătrunde pe piețe extra-europene cu cerere mare, prin servicii eficiente de tip punct-la-punct, transmite CEO-ul Wizz Air, József Váradi, într-o discuție cu Profit.ro.

„România este genul de țară în care, atunci când am început acum 19 ani, am crezut că e nevoie de o companie ultra-low-cost care să reducă prețurile și să facă zborurile accesibile pentru toată lumea. Avioanele sunt pline, iar oamenii vor să călătorească. Asta este cea mai clară confirmare că suntem pe direcția bună”, a concluzionat Mauro Peneda.

ANUNȚ Ryanair - Schimbă dimensiunea bagajelor ce pot fi luate gratuit CITEȘTE ȘI ANUNȚ Ryanair - Schimbă dimensiunea bagajelor ce pot fi luate gratuit

Compania aeriană maghiară low-cost Wizz Air a anunțat recent că deschide un centru de mentenanță dedicat exclusiv întreținerii aeronavelor sale, amplasat în incinta unității Romaero, lângă Aeroportul Internațional Băneasa.

Wizz Air este cea mai mare companie low-cost din Europa Centrală și de Est, cu o expansiune accelerată și o prezență solidă în România. A fost fondată în 2003, iar primul zbor comercial a avut loc în mai 2004. În 2015, Wizz Air s-a listat la Bursa din Londra, sub simbolul WIZZ, și de atunci a devenit unul dintre cei mai dinamici operatori europeni, cu o flotă care a ajuns la peste 220 de aeronave Airbus, dintre care mai bine de jumătate sunt modele noi, eficiente energetic (A320/321neo).

Compania a intrat pe piața românească în 2007, odată cu primul zbor de la București Otopeni. De atunci, Wizz Air și-a consolidat rapid poziția: în 2024 a transportat aproximativ 13 milioane de pasageri din și către România și a depășit borna de 100 de milioane de pasageri români transportați de la începutul operațiunilor locale.

Rețeaua Wizz Air din România este una dintre cele mai extinse din Europa: oferă 204 rute către aproape 80 de destinații din 25 de țări, cu un accent tot mai mare pe orașele din vestul Europei, dar și spre destinații mai noi, precum Gran Canaria sau Yerevan. Spre exemplu, în 2024, Wizz Air a lansat 6 noi rute din Sibiu (inclusiv Madrid și Viena) și și-a extins operațiunile pe aeroportul Băneasa, care a devenit o bază permanentă începând cu anul acesta.

Compania are peste 1.500 de angajați direcți în România și contribuie indirect la crearea a peste 60.000 de locuri de muncă prin întreaga sa rețea de servicii și furnizori.

Wizz Air mizează pe o strategie de eficiență operațională, prețuri mici și extindere agresivă, mai ales în perioade de criză, când competitorii reduc zboruri. În pandemie, compania a deschis baze, a cumpărat avioane și a intrat pe piețe noi.

Astăzi, își propune să ajungă la 500 de aeronave până în 2030 și se poziționează ca cel mai „verde” operator european din zona low-cost, grație investițiilor în tehnologie modernă și flote cu emisii reduse.

Wizz Air este cel mai mare operator aerian din țară, cu o cotă estimată de piață de 50%.

viewscnt
Afla mai multe despre
mauro peneda
wizz air malta
wizz air