Investitorul de origine iordaniană Moh D Moh D s-a asociat cu omul de afaceri român de origine palestiniană Mohamed Hassanain, proprietarul clinicilor medicale International Medical Center, și, împreună, pregătesc ultimele detalii pentru construirea unui spital, alături de un bloc cu locuințe destinat profesiilor liberale, în locul fostei fabrici de mase plastice Munplast, din cartierul bucureștean Drumul Taberei, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Investitorii au cumpărat în 2021 terenul de 5.683 de metri pătrați de pe Bulevardul 1 Mai, nr. 53, de lângă magazinul Kaufland și fosta platformă Tricodava.
Proprietatea Munplast a fost vândută de compania Munactiv, care are sute de acționari persoane fizice, printre care Maricel-Mihail Diaconu este cel mai important, potrivit termene.ro. Activele imobiliare ale fabricii au fost scoase la vânzare încă din 2008.

Clădirile fabricii au fost demolate, iar în locul lor se pregătește construcția a alte două imobile: o clinică medicală – spital cu circa 60 de paturi și un bloc cu 174 de apartamente. Subsolul desfășurat pe două niveluri va fi comun pentru cele două clădiri.
„Ambele clădiri vor fi construite în același timp, deoarece comunică între ele pe anumite zone. Sperăm să începem construcția anul acesta, după obținerea tuturor avizelor“, a declarat, pentru Profit.ro, Moh D Moh D.
Clădirea spitalului are 6 etaje, plus etajul 7 retras, iar imobilul rezidențial are 10 etaje, plus etajul 11 retras.
Spitalul este amplasat în față, la Bulevardul 1 Mai. În subsolul 1 sub clinică, va fi amplasat departamentul de imagistică. La parter va fi recepția pentru pacienți și laboratoarele de analize, recoltare probe, camera de gardă și altele.
La etajul întâi va fi o farmacie cu circuit intern și cabinete de consultații generale: boli interne, cardiologie, nefrologie, urologie, oftalmologie, ORL, dermatologie, cardiologie, pneumologie, neurologie, psihiatrie, dermatologie, ginecologie și endocrinologie.

Etajele 2 și 3 sunt rezervate spitalizării. Pe fiecare etaj vor fi 8 saloane de pacienți cu câte 19 paturi. Următoarele două etaje, 4 și 5, sunt tot destinate spitalizării și vor avea în total 5 saloane cu 15 paturi și 3 săli de operații, plus săli ATI cu 8 paturi în total.
Etajul 6 este dedicat unei săli de ședințe, spații pentru medici, spații pentru asistente, IT- monitorizare, birouri secretariat, conducere, contabilitate, arhivă și o zonă de recuperare medicală, cu sală de kinetoterapie și masaj terapeutic. Etajul 7 este tehnic.
Imobilul de locuinte colective, structurat în forma literei L, va avea un parter destinat comerțului și serviciilor conexe cu clinica medicală: preparare și distrbuție hrană – „catering”, respectiv spălătorie și călcătorie.

În cadrul proiectului se vor asigura 225 locuri de parcare în subsoluri, la care se adaugă 37 locuri de parcare la sol.
Amplasamentul fabricii Munplast în raport cu vecinătățile
Medicul Mohamed Hassanain, care deține clinicile International Medical Center din Ilfov și Sectorul 6, specializate în medicina muncii, a mai fost implicat și în dezvoltarea ansamblului rezidențial Moghioroș Park Residence, alături de Saddiq Omar H. Abu Seedo, cunoscut ca fondator al producătorului de ouă de consum Toneli din Buftea, dar și ca investitor imobiliar.
Saddiq Omar H. Abu Seedo este vărul lui Moh D Moh D.
Moghioroș Park, care cuprinde 11 blocuri a câte 11 etaje, a fost realizat pe jumătate din fosta fabrică Tricodava, restul fiind ocupat de centrul comercial Auchan, ambele învecinate cu fosta fabrică Munplast.
Moh D Moh D l-a atras pe Saddiq Abu Seedo și în proiectul Ajustorului Park Residence de lângă Lacul Morii, realizat pe un teren pe care miliardarul israelian Beny Steinmetz a vrut să ridice a doua etapă a ansamblului West Park Residential.

Construcția Ajustorului Park avansează și va cuprinde 6 blocuri cu 10 și 11 etaje realizate pe un teren de circa 2,1 hectare. Cu un total de circa 550 de apartamente, acestea vin în completarea celor 4 blocuri cu 200 de apartamente construite înainte de 2008 de Beny Steinmetz.
Moh D Moh D a mai dezvoltat West Park 2 și proiectele Cotroceni Residence, Cricovului Residence, Ghencea Residence și Lujerului Residence. El mai derulează afaceri în agricultură, în județul Buzău, alături de arabul Bassam Hijazi și conglomeratul pe care acesta îl coordonează, Delmon Group din Emiratele Arabe Unite.
Saddiq Abu Seedo este cunoscut în România pentru afacerile sale din domeniul avicol. El a înființat producătorul de ouă de consum Toneli din Buftea, vândut în 2008 grupului de firme Laoun, o afacere de familie de origine libaneză. Toneli a ajuns unul dintre cei mai mari jucători din industria producătoare de ouă de consum cu 15 ferme care au o capacitate de 1,5 milioane de ouă pe zi.
Abu Seedo mai deține firma Avicola Buftea și producătorul de nutrețuri combinate Select Nutricomb Crevedia. Pe terenul fostei Avicola Buftea, investitorul a inițiat un Plan Urbanistic Zonal în vederea construirii unui ansamblu rezidențial de anvergură.
Investitorii de origine libaneză, siriană, palestiniană, iraniană și iordaniană și-au întețit activitatea investițională de pe piața imobiliară românească prin tranzacții de zeci de milioane de euro.

Printre cei mai activi jucători se numără omul de afaceri de origine libaneză Muhammad Murad - președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc; frații libanezi Johny și Jihad Jabra – asociați în cadrul Forte Partners și autorii uneia dintre cele mai mari tranzacții imobiliare prin vânzarea complexului de birouri The Bridge către proprietarii Dedeman; sirianul Omar Akili – care a investit alături de Forte Partners și Bog`Art; antreprenorul de origine siriană Mohammad Alabdi, proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme zootehnice din România, care a cumpărat și vândut cu profit mallul Armonia Brăila, transformat de chinezi în fabrică de corpuri de iluminat; un alt nume este al sirianului Abdulwahed Nour Ideen care a cumpărat mallurile Galleria Piatra Neamț și Galleria Arad de la GTC. Și sirianul Imad Mohamad Kassas, patronul echipei de fotbal Metaloglobus, pregătește construcția a două ansambluri rezidențiale mari în locul unor foste fabrici din București.
De asemenea, familia siriană Hanifi, proprietara unuia dintre primele parcuri en-gros din România – Smart Expo Flora din Voluntari, pregătește construcția unui ansamblu rezidențial cu 700 de apartamente în cartierul bucureștean Colentina. Și Abdul Rahman Dardari, președintele Clubului Cultural Siriano-Român, se pregătește să intre pe piața imobiliară prin construcția unui bloc cu circa 100 de apartamente în zona Baicului din București.
Arabii activi pe piața imobiliară românească se înscriu în categoria investitorilor în căutare de oportunități pentru diversificarea afacerilor.
Piața în scădere
Peste 13.200 de case și apartamente au fost vândute în București și împrejurimi în primele trei luni din acest an, în scădere cu 4,3% față de perioada similară din 2024, potrivit unei analize realizate de către compania de consultanță imobiliară SVN Romania pe baza statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
În București au fost tranzacționate peste 11.200 de locuințe în primul trimestru din acest an, în scădere cu 5,4% față de perioada similară a anului trecut, în timp ce în județul Ilfov au fost vândute 1.960 de locuințe, în creștere cu 2,4% comparativ cu primele trei luni din 2024.

Variațiile anuale diferite dintre cele două zone pot fi explicate și prin scăderea numărului de locuințe noi finalizate în București, concomitent cu livrarea unui număr tot mai ridicat de locuințe în localitățile limitrofe Capitalei.
Aproximativ 18.000 de noi locuințe ar putea fi finalizate în București și împrejurimi în acest an potrivit datelor SVN Romania, un nivel la fel de redus ca cel înregistrat în 2024, când în regiunea Bucureștiului a fost livrat cel mai mic număr de locuințe din ultimii cinci ani.
Aproape 37.000 de case și apartamente au fost vândute în România în primele trei luni din acest an, în scădere cu 4,9% comparativ cu perioada similară a anului anterior. Cele mai multe unități rezidențiale au fost tranzacționate în Constanța, Cluj și Timiș, mai arată statisticile oficiale.