Clienții Ford care se află într-un blocaj cauzat de suspendarea Programului Rabla vor putea să-și acopere o parte din sumele pierdute prin lipsa tichetului de la stat cu ajutorul unei variante de finanțare anunțată acum, pentru Profit.ro, de Ford România.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Ford va oferi clienților persoane juridice care au comandat mașini electrice, pentru a le finanța prin Programul Rabla, posibilitatea achiziției acestora printr-un contract de leasing cu 0% dobândă.
„Este de datoria noastră să impulsionăm cererea, în special pentru modelele produse chiar aici, în România. Prin aceasta, contribuim activ la transformarea parcului auto național într-unul mai verde, mai puțin poluant și mai eficient, dar avem și un impact pozitiv direct asupra echilibrului macroeconomic” a transmis Roxana Capătă, director general Ford România Services, pentru Profit.ro.

Reprezentanții Ford spun că oferta le va aduce economii substanțiale clienților, „în această perioadă, marcată de un peisaj economic dificil și de măsuri fiscale accelerate”.
„Estimăm că, în medie, costurile pe durata contractului de leasing vor scădea cu aproximativ 2.000 euro pentru autoturisme și cu circa 3.000 euro pentru vehiculele comerciale, oferind astfel o predictibilitate financiară”.
Oferta va fi disponibilă începând din această lună și presupune o dobândă 0% pentru companiile care vor finanța achiziția printr-un contract de leasing. „Această inițiativă este concepută pentru a genera economii substanțiale pe întreaga durată a contractului de leasing”, explică Roxana Capătă.

Șefa Ford România susține că amânarea derulării Rabla suprapusă peste măsurile fiscale generează dificultăți atât clienților, cât și companiei în sine și dealerilor acesteia.
„Constatăm cu îngrijorare că situația actuală, marcată de o întârziere considerabilă în lansarea programului RABLA și, ulterior, de suspendarea acestuia, generează ramificații economice profund nefavorabile. Aceste consecințe se resimt acut nu doar la nivelul clienților noștri, ci și asupra operațiunilor companiei noastre și, implicit, a întregii rețele de dealeri”, mai spune Roxana Capătă.

Directoarea generală a Ford România arată totodată că activitatea din cea mai activă industrie din România se confruntă cu trei probleme diferite care acționează simultan. „Majorarea costurilor de finanțare și volatilitatea cursului valutar, alături de recent anunțata creștere de TVA, au contribuit și continuă să contribuie la un blocaj semnificativ în domeniul nostru de activitate”.
Ford România, la fel ca restul companiilor auto de pe piața locală, speră la o deblocare a Programului Rabla. „Suntem încrezători că noua conducere a Ministerului Mediului va face eforturi pentru a găsi soluțiile potrivite reluării programului Rabla”.
Ford este singura companie care produce vehicule electrice în România, iar Programul Rabla din acest an ar fi urmat să susțină startul producției din uzina din Craiova.
Lansarea Programului Rabla pentru companii a generat câteva mii de dosare de finanțare depuse la AFM, care au fost urmate, în multe dintre cazuri, de comenzi ferme și plata unor avansuri pentru modelul Ford Puma electric, produs la Craiova.
Cele mai multe dintre mașini intră în această perioadă în producție și vor deveni stocuri ale dealerilor, dacă Programul Rabla nu va începe și comenzile vor fi retrase, chiar și cu riscul pierderii avansului.
Toată această situație va genera blocaje în situațiile financiare ale dealerilor, ale companiei Ford România și dar și în cea a fabricii Ford Otosan din România.