Renault Group România și Ford România consideră, în mesaje transmise Profit.ro, că sunt puse în pericol piața auto din România și prețurile automobilelor, ca urmare a anunțatelor majorări de taxe, într-un moment în care situația industriei auto este deja dezechilibrată substanțial de suspendarea Programului Rabla.
Reprezentanții industriei auto din România avertizează despre riscurile pe care aceste măsuri le aduc principalei industrii din România. Cele două companii ridică două probleme majore pe care le vor crea noile taxe: creșterea prețurilor și predictibilitatea fiscală.
„Creșterea TVA-ului anunțată recent va duce la majorarea semnificativă a prețurilor vehiculelor noi, fapt care se va oglindi în evoluția pieței auto din România. Într-un context în care accesibilitatea devine tot mai limitată pentru clienții persoane fizice, considerăm că menținerea și extinderea programului Rabla reprezintă o măsură esențială pentru a stimula cererea și a evita o contracție accentuată a vânzărilor în sectorul auto” au transmis pentru Profit.ro reprezentanții Renault Group, compania care distribuie pe piața românească mărcile Dacia și Renault.
La rândul lor, reprezentanții Ford România, compania care distribuie pe piața românească atât automobilele Ford produse la Craiova, cât și pe cele produse de această marcă în alte țări, susțin că există riscul unui „blocaj semnificativ” ca urmare a creșterilor de taxe.

„Constatăm cu îngrijorare că situația actuală, marcată de o întârziere considerabilă în lansarea programului RABLA și, ulterior, de suspendarea acestuia, generează ramificații economice profund nefavorabile. Aceste consecințe se resimt acut nu doar la nivelul clienților noștri, ci și asupra operațiunilor companiei noastre și, implicit, a întregii rețele de dealeri”, a declarat pentru Profit.ro Roxana Capătă, director general Ford România Services.
Pe parcursul ultimelor săptămâni, contextul economic a fost deja greu încercat. Majorarea costurilor de finanțare și volatilitatea cursului valutar, alături de recent anunțata creștere de TVA, au contribuit și continuă să contribuie la un blocaj semnificativ în domeniul nostru de activitate. Într-un mediu economic aflat în continuă schimbare, considerăm că cel mai important principiu pentru asigurarea unui cadru propice dezvoltării afacerilor este, fără îndoială, predictibilitatea.
Aceasta permite companiilor să își direcționeze eficient și strategic resursele, atât cele financiare, cât și cele non-financiare, către inovație, dezvoltare durabilă și, în cele din urmă, către generarea de noi oportunități de business. Lipsa predictibilității, așa cum am experimentat recent, poate deturna aceste resurse de la obiectivele lor primare, generând incertitudine și frânând creșterea”, a mai spus Roxana Capătă.