Nissan a vândut obligațiuni în valoare de 860 de miliarde de yeni pentru a-și finanța activitatea și pentru a-și plăti datoriile

Auto/Transporturi   
Nissan a vândut obligațiuni în valoare de 860 de miliarde de yeni pentru a-și finanța activitatea și pentru a-și plăti datoriile

Aflat într-o mare nevoie de bani pentru finanțarea activității curente și pentru continuarea dezvoltării de noi modele, Nissan a vândut obligațiuni pe piața japoneză, cu termene lungi de până la 10 ani, reușind să atragă o sumă importantă de bani. Mai multe de jumătate vor merge la plata datoriilor existente.

Nissan a atras prin cea mai recentă emisiune de obligațiuni 860 de miliarde de yeni, denominate atât în euro și dolari, cât și în yeni, pentru a folosi banii „în scopuri corporative generale și investiții pentru viitor”. Constructorul japonez avea nevoie de lichidități pentru a-și finanța investițiile în noi modele, dar și planul de redresare, intitulat Re:Nissan, care prevede inclusiv închiderea unor fabrici și concedierea a 20.000 de persoane. În total, s-au subscris obligațiuni denominate în dolari americani și euro în valoare de aproximativ 660 de miliarde de yeni și obligațiuni convertibile în valoare de 200 de miliarde de yeni. Potrivit Nissan, oferta de obligațiuni a fost suprasubscrisă, „reflectând încrederea investitorilor în planul de redresare”.

Urmărește-ne și pe Google News

Termenele lungi ale obligațiunilor de la 4 la 10 ani vor contribui la susținerea strategiei Nissan pe termen mediu și lung, dar vor fi utilizate, cele în dolari și euro, la răscumpărarea obligațiunilor care ajung la scadență în acest an și în perioada următoare. Veniturile nete din obligațiunile convertibile vor fi utilizate până în anul fiscal 2030 pentru investiții în produse și tehnologii noi, cum ar fi electrificarea și vehiculele definite prin software, mai explică compania.

FOTO Bolojan: Moș Crăciun nu mai există! CITEȘTE ȘI FOTO Bolojan: Moș Crăciun nu mai există!

Noul CEO al Nissan, Ivan Espinosa, și-a propus să facă economii de 500 de miliarde yeni la nivelul costurilor anuale, adică aproximativ 3 miliarde euro, prin planul Re:Nissan, care prevede închiderea a șapte fabrici din totalul de 17 câte deține în prezent compania și concedierea a circa 20.000 de angajați.

„Având în vedere performanța dificilă din anul fiscal 2024 și creșterea costurilor variabile, agravate de un mediu incert, trebuie să prioritizăm îmbunătățirea personală cu mai multă urgență și rapiditate, vizând o profitabilitate care se bazează mai puțin pe volum. Ca nouă conducere, adoptăm o abordare prudentă pentru a ne reevalua obiectivele și căutăm în mod activ fiecare oportunitate posibilă pentru a implementa și asigura o redresare robustă. Re:Nissan este un plan de redresare bazat pe acțiuni care prezintă clar ceea ce trebuie să facem acum. Toți angajații sunt hotărâți să lucreze împreună ca o echipă pentru a implementa acest plan, cu scopul de a reveni la profitabilitate până în anul fiscal 2026”, a declarat Ivan Espinosa, noul CEO al Nissan.

Planul prevede inclusiv reducerea costurilor variabile cu 250 miliarde yeni, apreciat ca fiind „un obiectiv agresiv”, la care vor lucra un grup de 300 de experți ce vor forma un birou dedicat, care va urmări „ingineria și eficiența costurilor”. De asemenea, costurile fixe vor fi reduse cu 250 miliarde yeni, până în 2026, raportat la valorile din anul fiscal 2024.

Nissan își propune să reducă costul mediu orar al forței de muncă cu 20%, complexitatea pieselor cu 70%, numărul de platforme de la 13 la 7. Timpul de dezvoltare se va reduce la 37 de luni la început și, de la al doilea vehicul, la 30 de luni. Printre modelele dezvoltate în cadrul acestui proces se numără noul Nissan Skyline, noul SUV C global și noul SUV compact INFINITI.

EXCLUSIV REPORTAJ Cum folosește Renault inteligența artificială pentru a-i depăși pe chinezi: 10 mașini noi pe zi, simulatoare unicat în industria auto și control prin satelit al pieselor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV REPORTAJ Cum folosește Renault inteligența artificială pentru a-i depăși pe chinezi: 10 mașini noi pe zi, simulatoare unicat în industria auto și control prin satelit al pieselor

Nissan a anunțat o pierdere netă de 670 miliarde yeni, la finalul anului fiscal 2024, încheiat pe 31 martie 2025, în condițiile în care vânzările s-au ridicat la un total de 3,3 milioane de vehicule, apropiat de cel din anul anterior.

Nissan nu a făcut noi previziuni pentru finalul anului fiscal abia început, singurele cifre avansate fiind cele privind veniturile, care sunt estimate să scadă la 12.500 miliarde yeni.

Principalul acționar al Nissan este Renault care deține 35,71% din Nissan, având un pachet de 17,05% acțiuni deținute direct și 18,66% deținute indirect, prin trustul Natixis SA, dar președintele Renault, Jean Dominique Senard, s-a retras din Consiliul de Supervizare al Nissan, în locul său fiind numit un reprezentant al trustului francez care administrează acțiunile Renault.

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan
ceo nissan
ivan espinosa
restructurare nissan