Vânzările de automobile complet electrice au scăzut în luna mai pentru a doua lună consecutivă, după mai mult de un an de creștere, dar numai o parte dintre mărci au contribuit la acest declin, volumul cel mai mare aparținând Tesla.
Chevrolet și Cadillac sunt mărcile de automobile din SUA care au înregistrat creșteri impresionante la vânzările de automobile electrice, potrivit celor mai recente date din piața auto americană, în timp ce liderul segmentului, Tesla, împreună cu mărci cu o poziție solidă, precum Hyundai, BMW sau Mercedes-Benz, au avut scăderi cu două cifre. Una dintre cauzele acestei frânări este majorarea tarifelor vamale, care a pus probleme pe toate segmentele de propulsie, însă declinul cererii s-a manifestat și din cauze organice.
Vânzările de automobile cu propulsie exclusiv electrică au totalizat în luna mai 99.000 de unități, în scădere cu 6% față de mai 2024, cota de piață reducându-se ușor până la 7,1% din totalul pieței de vehicule ușoare (autoturisme și LCV-uri), față de 7,5% în urmă cu un an.
Tesla rămâne în continuare lider detașat al pieței de automobile electrice, dar a raportat o nouă scădere, de 12 procente, care a coborât volumul vândut la 42.800 vehicule. La mare distanță, cu doar 8.400 de vehicule, Chevrolet a depășit Ford pentru a doua lună și s-a instalat pe locul al doilea, după o creștere de 122%, în timp ce rivalii de la Ford au avut un declin de 6 procente pe segmentul electric, cauzat în special din lipsa de modele, atingând un volum de 6.710 autoturisme.
Hyundai, în schimb, a avut una dintre cele mai mari scăderi din luna mai, -22%, vânzările sale ajungând la 4.700 unități. Cadillac, cu 3.900 de unități, Nissan, cu 3.300, Honda, cu 2.100, GMC și Acura, cu aproximativ 2000 de unități fiecare, s-au aflat pe lista mărcilor cu creștere, în timp ce Rivian (-25%), BMW (-21%), Mercedes (-15%), Audi (-5%) și Kia (-78%) au îngroșat lista mărcilor cu scăderi ale vânzărilor de modele electrice.
Analiștii susțin fără echivoc că scăderea cererii are o legătură directă cu atitudinea și încrederea clienților față de aceste vehicule, nemulțumiți de raportul dintre prețurile afișate și performanțele pe care mașinile le oferă, în mod special autonomia pe care o asigură bateria. În paralel, sunt invocate în continuare rețelele insuficiente de încărcare.

Din fericire, pe toate cele cinci luni ale acestui an pe care le acoperă statisticile, vânzările de automobile electrice au o creștere de 7,4%, volumul total urcând la 506.800 vehicule. În același timp, ponderea segmentului EV a rămas la același nivel, puțin peste 7 procente din totalul vânzărilor. Avansul de până acum vine și ca urmare a faptului că, înainte de scăderile din aprilie și mai, foarte mulți clienți și-au cumpărat mașini electrice în primele trei luni ale anului, speriați de anunțului lui Trump privind eliminarea subvenției. Piața de automobile electrice înregistrase o primă lună de declin în aprilie, după 14 luni de creștere, scăderea fiind, în luna a patra a anului, de peste patru procente.
Administrația Trump a decissă elimine , începând cu luna septembrie a acestui an, subvenția de 7.500 de dolari acordată mașinilor electrice, președintele fiind un susținător al liberalizării pieței de automobile, prin eliminarea restricțiilor și politicilor antipoluare, care au impus și favorizat prin subvenții mașinile electrice.