Grecii de la PPC pregătesc o nouă operațiune în România

Energie   
Grecii de la PPC pregătesc o nouă operațiune în România

Rețele Electrice România SA, operatorul local de distribuție a energiei electrice controlat de grupul grec PPC, vrea să-și monteze instalații de stocare în rețelele de distribuție pe care le operează în România, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Compania asigură serviciul de distribuție a electricității în municipul București, precum și în județele Ilfov, Giurgiu, Constanța, Tulcea, Ialomița, Călărași, Arad, Caraș Severin, Hunedoara și Timiș.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Nicușor Dan prezintă lista marilor săi donatori CITEȘTE ȘI VIDEO Nicușor Dan prezintă lista marilor săi donatori

Legea energiei stipulează, ca regulă de bază, că operatorii de distribuție nu au dreptul să dețină, să dezvolte, să administreze și să exploateze instalații de stocare a energiei. Prin excepție, însă, aceștia își pot monta instalații de stocare sub formă de componente de rețea complet integrate, dacă îndeplinesc mai multe condiții.

Principalele condiții sunt ca instalațiile de stocare ale distribuitorilor să fie ″necesare pentru ca operatorii de distribuție să își îndeplinească obligațiile care le revin în temeiul prezentei legi în vederea exploatării eficiente, fiabile și sigure a sistemului de distribuție″ și să nu fie utilizate ″pentru a cumpăra sau vinde energie electrică pe piețele de energie electrică″.

Nazare: Datoria publică a crescut, e prognozată să ajungă la sfârșitul acestui an la aproape 60% din PIB, 1.100 miliarde lei / Nu am luat măsuri corective CITEȘTE ȘI Nazare: Datoria publică a crescut, e prognozată să ajungă la sfârșitul acestui an la aproape 60% din PIB, 1.100 miliarde lei / Nu am luat măsuri corective

Alte condiții sunt aceea că, ″în urma unei proceduri de licitație deschisă, transparentă și nediscriminatorie, supusă revizuirii și aprobării de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), nu li s-a atribuit altor părți dreptul de a deține, de a dezvolta, de a administra sau de a exploata astfel de instalații sau aceste alte părți nu pot furniza respectivele servicii la un cost rezonabil și în timp util″, precum și aceea că ″ANRE a evaluat necesitatea unei astfel de excepții și a efectuat o evaluare a procedurii de licitație, inclusiv a condițiilor respectivei proceduri, și și-a dat aprobarea″, ANRE putând să redacteze ″orientări sau clauze de achiziții pentru a ajuta operatorii de distribuție să asigure o procedură de licitație corectă″.

Îndeplinirea condițiilor este verificată de către ANRE, care le aprobă distribuitorilor utilizarea instalațiilor de stocare în rețelele lor.

ULTIMA ORĂ Trump trimite antiaerienele Patriot în Ucraina. ”Putin vorbește frumos, iar seara bombardează pe toată lumea\ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Trump trimite antiaerienele Patriot în Ucraina. ”Putin vorbește frumos, iar seara bombardează pe toată lumea"

Una dintre problemele cu care se confruntă operatorii de distribuție este excesul de producție fotovoltaică injectată în rețele de către prosumatori în timpul zilelor însorite, stocarea acestuia fiind cea mai la îndemănă soluție.

În gestiunea de distribuitor a Rețele Electrice Muntenia se află județele-lider la număr de prosumatori și putere de producție instalată a acestora, Ilfovul (14.521, 206,69 MW) și Timișul (10.822, 133,92 MW).

La finalul lunii aprilie, în România erau în total 219.245 de prosumatori, cu putere instalată însumată de peste 2.634 MW, potrivit datelor ANRE.

Grecii de la PPC investesc și în instalații de stocare a energiei electrice produse de parcurile lor eoliene și fotovoltaice din România, după cum a relatat Profit.ro aici și aici.

Levi Strauss restrânge oferta pentru sezonul cumpărăturilor de sărbători, din cauza tarifelor lui Trump CITEȘTE ȘI Levi Strauss restrânge oferta pentru sezonul cumpărăturilor de sărbători, din cauza tarifelor lui Trump

Prevederile Legii energiei în privința instalațiilor de stocare ale distribuitorilor

″Articolul 46-1

(1) Operatorii de distribuție nu au dreptul să dețină, să dezvolte, să administreze și să exploateze instalațiile de stocare a energiei.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), ANRE poate permite operatorilor de distribuție să dețină, să dezvolte, să administreze sau să exploateze instalații de stocare a energiei care sunt componente de rețea complet integrate și au fost aprobate de către ANRE sau dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

a) în urma unei proceduri de licitație deschisă, transparentă și nediscriminatorie, supusă revizuirii și aprobării de către ANRE, nu li s-a atribuit altor părți dreptul de a deține, de a dezvolta, de a administra sau de a exploata astfel de instalații sau aceste alte părți nu pot furniza respectivele servicii la un cost rezonabil și în timp util;
b) astfel de instalații sunt necesare pentru ca operatorii de distribuție să își îndeplinească obligațiile care le revin în temeiul prezentei legi în vederea exploatării eficiente, fiabile și sigure a sistemului de distribuție, iar instalațiile nu sunt utilizate pentru a cumpăra sau vinde energie electrică pe piețele de energie electrică;
c) ANRE a evaluat necesitatea unei astfel de excepții și a efectuat o evaluare a procedurii de licitație, inclusiv a condițiilor respectivei proceduri, și și-a dat aprobarea. ANRE poate redacta orientări sau clauze de achiziții pentru a ajuta operatorii de distribuție să asigure o procedură de licitație corectă.

(3) ANRE efectuează, la intervale regulate sau cel puțin la fiecare cinci ani, o consultare publică cu privire la instalațiile existente de stocare a energiei pentru a evalua eventuala disponibilitate și eventualul interes de a investi în astfel de instalații. Atunci când consultarea publică, evaluată de ANRE, arată că există părți terțe care pot deține, dezvolta, exploata sau administra astfel de instalații în mod eficace din punctul de vedere al costurilor, ANRE asigură încetarea treptată a activităților desfășurate de operatorii de distribuție în acest domeniu în termen de 18 luni. În condițiile acestei proceduri, ANRE poate permite operatorilor de distribuție să primească o compensație rezonabilă, în special pentru a recupera valoarea reziduală a investiției realizate de aceștia în instalațiile de stocare a energiei.

(4) Prevederile alin. (3) nu se aplică în cazul componentelor de rețea complet integrate sau pentru perioada de amortizare obișnuită a noilor instalații de stocare în baterii pentru care se ia o decizie finală privind investiția până la 4 iulie 2019, cu condiția ca astfel de instalații de stocare în baterii:

a) să fie conectate la rețea în următorii doi ani;
b) să fie integrate în sistemul de distribuție;
c) să fie utilizate exclusiv pentru restabilirea instantanee reactivă a securității rețelei în caz de situații neprevăzute în rețea, dacă o astfel de măsură de restabilire începe imediat și se încheie în momentul în care redispecerizarea regulată poate rezolva situația;
d) să nu fie utilizate pentru a cumpăra sau vinde energie electrică pe piețele de energie electrică, inclusiv pentru echilibrare″.

viewscnt
Afla mai multe despre
rețele electrice românia
ppc distribuție energie
ppc rețele distribuție
stocare energie
stocare energie distribuitori
prosumatori stocare