FOTO Operatorul centralei nucleare Cernavodă va începe, cu un gigant francez, producția de tratamente pentru cancer

FOTO Operatorul centralei nucleare Cernavodă va începe, cu un gigant francez, producția de tratamente pentru cancer
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 nov 2023

Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a semnat o nouă înțelegere privind posibilitatea de a produce în viitor izotopi medicali la Cernavodă, de această dată cu francezii de la Framatome, controlați de gigantul Electricite de France (EDF).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cele două companii au încheiat un acord de cooperare pentru a explora posibilitatea producerii izotopului medical Lutetium-177 la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă. Lutetium-177 este utilizat pentru o varietate de tratamente pentru cancer.

Ministrul Mediului: Am constatat că relocarea urșilor este un instrument care nu funcționează. Trebuie să începem cu urșii problemă, de pe marginea drumului, cu urșii cerșetori, gunoieri, dar mai ales cu urșii care atacă gospodăriile oamenilor CITEȘTE ȘI Ministrul Mediului: Am constatat că relocarea urșilor este un instrument care nu funcționează. Trebuie să începem cu urșii problemă, de pe marginea drumului, cu urșii cerșetori, gunoieri, dar mai ales cu urșii care atacă gospodăriile oamenilor

Domeniul de aplicare inițial al acordului include un studiu tehnic de fezabilitate, bazat pe tehnologia de producție a izotopilor a companiei Framatome, implementată cu succes în Canada în 2022.

Framatome și Nuclearelectrica vor lucra împreună pentru a analiza cum să maximizeze infrastructura existentă la Cernavodă pentru a produce izotopi medicali, suplimentar față de energia curată, sigură, fiabilă și fără emisii de carbon generată în prezent, a anunțat compania romînească.

FOTO Operatorul centralei nucleare Cernavodă va începe, cu un gigant francez, producția de tratamente pentru cancer

A murit Henry Kissinger, figură controversată a diplomației americane CITEȘTE ȘI A murit Henry Kissinger, figură controversată a diplomației americane

″Acest parteneriat este un pas semnificativ pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății a milioane de oameni și pentru a demonstra beneficiile multiple ale centralelor nucleare, care generează energie curată, contribuie la stabilitatea energetică, la decarbonizare și creștere economică. În lumina evoluțiilor recente pe piața de izotopi medicali, nevoia de aprovizionare sigură cu izotopi medicali este în creștere și, prin urmare, considerăm că acesta este momentul perfect pentru a dezvolta proiecte de producție de izotopi medicali la CNE Cernavodă″, a declarat CEO-ul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.

Lutetium-177 este un radioizotop care emite beta utilizat în terapia cu radionuclizi care țintesc celule canceroase, folosit în tratamentul cancerului de prostată și în multiple dezvoltări radiofarmaceutice promițătoare pentru alte tipuri de cancer. Izotopul distruge celulele canceroase, lăsând celulele sănătoase neafectate. Tehnologia proprie de producție a izotopilor dezvoltată de Framatome a permis prima producție comercială la scară largă de Lutetium-177 într-un reactor în iunie 2022.

FOTO Una dintre cele mai bogate familii din Belgia anunță o tranzacție majoră în București. Profit.ro a anunțat în premieră că pregătește achiziția Expo Market Doraly, primul en-gros din România CITEȘTE ȘI FOTO Una dintre cele mai bogate familii din Belgia anunță o tranzacție majoră în București. Profit.ro a anunțat în premieră că pregătește achiziția Expo Market Doraly, primul en-gros din România

″Suntem încântați de acest proiect cu Nuclearelectrica. Accesul în masă la medicina nucleară este strâns legat de dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare pe scară largă, fiabile și diversificate, și dorim să jucăm un rol în lupta împotriva cancerului, ajutând la construirea acestor lanțuri de aprovizionare. Pentru a ajuta mai bine pacienții în viitor, vom avea nevoie de centre regionale de producție de medicină nucleară, iar acest proiect este o oportunitate excelentă de a consolida lanțul de aprovizionare în Europa″ a spus François Gauché, director Framatome Healthcare.

Framatome Healthcare dezvoltă produse și servicii pentru industria sănătății, susținând lanțul valoric al radioizotopilor utilizați în radiofarmaceutice pentru imagistica de diagnostic și în scopuri terapeutice. Totodată, furnizează aliaje speciale pentru dezvoltarea implanturilor și protezelor chirurgicale și oferă soluții avansate pentru instalațiile complexe de sterilizare esențiale pentru utilizarea materialelor medicale.

Gigantul Signa - în insolvență. Riscă să devină unul dintre cele mai mari dezastre imobiliare de la criza financiară globală CITEȘTE ȘI Gigantul Signa - în insolvență. Riscă să devină unul dintre cele mai mari dezastre imobiliare de la criza financiară globală

Compania-mamă Framatome, cu peste 18.000 de angajați, proiectează, întreține și instalează componente, combustibil și sisteme de instrumentare și control pentru centralele nucleare.

În ultimii ani, Nuclearelectrica a mai perfectat înțelegeri privind posibila producție a izotopilor medicali cu companiile Nordion, BWX Technologies și Laurentis Energy Partners.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica izotopi medicali
centrala nucleară cernavodă izotopi medicali
nuclearelectrica framatome