Se agravează aglomerația de ″regenerabile″ ce vor să se racordeze la rețelele de transport și distribuție de energie. Sunt pregătite contracte de racordare ″flexibile″

Energie   
Se agravează aglomerația de ″regenerabile″ ce vor să se racordeze la rețelele de transport și distribuție de energie. Sunt pregătite contracte de racordare ″flexibile″

Rețelele de transport și distribuție a energiei electrice din România se confruntă cu aglomerația tot mai mare de proiecte de producție de electricitate, în principal din surse regenerabile, care solicită racordarea, și, în multe zone, nu mai au capacitate disponibilă pentru asta, astfel că autoritățile pregătesc modificarea legislației în vigoare, în încercarea de a rezolva problema.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Dat fiind că racordarea la rețea a noilor instalații de producere, în special a centralelor de energie din surse regenerabile, se confruntă adesea cu întârzieri în procedura de conectare la rețea, unul dintre motivele unor astfel de întârzieri fiind lipsa de disponibilitate a capacității rețelei în locul ales de investitori, în zonele în care rețelele de energie electrică au o capacitate de rețea limitată, utilizatorii care solicită racordarea la rețea ar trebui să poată beneficia de stabilirea unui acord de racordare neferm și flexibil, iar operatorii de sistem ar trebui să ofere posibilitatea de a stabili acorduri flexibile de racordare în astfel de zone″, se arată în nota de fundamentare a unui proiect analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Șeful Antifraudă a fost înlocuit. Noul șef este Tudor Rudău. Alte 22 de persoane cu funcții de conducere au fost schimbate din funcție CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Șeful Antifraudă a fost înlocuit. Noul șef este Tudor Rudău. Alte 22 de persoane cu funcții de conducere au fost schimbate din funcție

Astfel, contractul flexibil de racordare este definit drept ″un set de condiții convenite pentru conectarea capacității electrice la rețea, care include condiții de limitare și control al injecției de energie electrică și al extragerii din rețeaua de transport sau din rețeaua de distribuție″.

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va avea sarcina de a elabora un cadru de reglementare pentru operatorii de transport și de sistem și operatorii de distribuție, pentru a le oferi utilizatorilor de rețele posibilitatea de a încheia acorduri flexibile de racordare și de utilizare a rețelei, în zonele în care capacitatea de rețea pentru noi racordări este limitată sau inexistentă.

ULTIMA ORĂ Oligarhul Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Oligarhul Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia

Se va garanta că: (a) racordările flexibile nu întârzie consolidările rețelei în zonele identificate, ca regulă generală; (b) trecerea de la acorduri flexibile de racordare la acorduri ferme de racordare după dezvoltarea rețelei este asigurată pe baza unor criterii clare și transparente, stabilitite de către ANRE; (c) pentru zonele în care ANRE consideră că dezvoltarea rețelei nu este cea mai eficientă soluție, Autoritatea va permite, după caz, acordurile flexibile de racordare și de utilizare a rețelei ca soluție permanentă, inclusiv pentru stocarea energiei.

Cadrul de reglementare va garanta că acordurile flexibile de racordare cuprind cel puțin următoarele: (a) valoarea maximă a capacității ferme de injecție și extragere de energie electrică din și către rețea, precum și capacitatea flexibilă suplimentară de injecție și extragere care poate fi conectată și diferențiată în funcție de intervale de timp pe tot parcursul anului; (b) tarifele de rețea aplicabile atât capacităților ferme, cât și celor flexibile de injecție și extragere; (c) durata convenită a acordului flexibil de racordare și data preconizată pentru acordarea racordării la întreaga capacitate fermă solicitată.

ANUNȚ De astăzi, unele acte pot fi luate gratuit de la primării CITEȘTE ȘI ANUNȚ De astăzi, unele acte pot fi luate gratuit de la primării

Utilizatorii care se vor racorda la rețele printr-o racordare flexibilă vor avea obligația să-și instaleze sisteme de control al puterii certificate de un organism de certificare autorizat.

″Operatorii de distribuție publică în mod clar și transparent informații privind capacitatea disponibilă de a efectua noi racordări în zonele lor de operare cu o granularitate spațială ridicată, respectând siguranța publică și confidențialitatea datelor, inclusiv capacitatea la care se referă cererea de racordare și posibilitatea unei racordări flexibile în zonele congestionate. Publicarea informațiilor respective include informații referitoare la criteriile pentru calcularea capacității disponibile pentru racordările noi″, mai scrie în proiectul legislativ.

viewscnt
Afla mai multe despre
racordare rețele electrice
reguli racordare producători energie rețele
proiecte producție energie regenerabilă
anre racordare rețele