Compania de stat Electrocentrale București (ELCEN) a Ministerului Energiei, cel mai mare producător de energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire (SACET) al Capitalei, totodată unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică din România, face pași înspre implementarea unui proiect anunțat mai demult, inclusiv la Profit Energy.forum, de exploatare a resurselor de energie geotermală de lângă București, prin utilizarea ei în SACET.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Anul trecut, ELCEN a stabilit un parteneriat cu Sage Geosystems, un startup din Statele Unite care dezvoltă soluții tehnologice de producție și stocare a energiei geotermale.

În baza acestuia, s-a convenit ca Sage Geosystems, alături de National Renewable Energy Laboratory (NREL) din cadrul Departamentului pentru Energie de la Washington, să efectueze un studiu de fezabilitate privind utilizarea tehnologiei americanilor în cadrul sistemului de încălzire centralizată din București, inițial prin înlocuirea unuia dintre CET-urile ELCEN cu o unitate de producție de energie geotermală de 70 MW.
Studiul de fezabilitate, demarat în cadrul programului internațional ″Partnership for Transatlantic Energy and Climate Cooperation″ (PTECC) al Departamentului pentru Energie din SUA și finanțat de acesta, a fost între timp finalizat, relevă date analizate de Profit.ro.

Acum, ELCEN caută consultanți în piață pentru ″identificarea opțiunilor de finanțare și pregătirea documentelor necesare în vederea implementării soluției rezultate tehnic fezabilă din programul PTEEC – SUA în vederea utilizării energiei geotermale în sistemul de termoficare București″.
ELCEN țintește implementarea proiectului cu ajutor de stat UE. Încă din 2023, Ministerul Energiei de la București le-a transmis companiilor potențial interesate să îi prezinte proiecte de producție de energie electrică și termică geotermală care s-ar putea califica pentru finanțare prin subvenții UE din Fondul de Modernizare, alimentat cu încasări din vânzarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) alocate celor mai sărace state membre ale Uniunii.

Studiul de fezabilitate al americanilor va trebui adaptat la legislația românească, astfel încât pe baza lui să poată fi obținute certificatul de urbanism și celelalte avize și acorduri necesare investiției.
″Pentru a putea pregati fazele de implementare a investiției, studiul de fezabilitate rezultat în urma acestei colaborări va trebui adaptat și completat pentru a respecta legislația națională în domeniu, respectiv HG nr. 907/2016 cu modificările și completările ulterioare. În funcție de evoluția documentelor programatice aferente perioadei 2021-2027 cu perspectiva anului 2030, pentru programele operaționale finanțate sub egida Politicii de Coeziune, Mecanismului EU-ETS sau a Programelor gestionate de Comisia Europeană, ELCEN intenționează să acceseze sursele de finanțare nerambursabilă pentru dezvoltarea acestui proiect. Astfel, în anticiparea lansării apelurilor aferente programelor de finanțare relevante, pentru care se îndeplinesc criteriile de eligibilitate administrativă a beneficiarului și eligibilitate tehnică a proiectului, ELCEN urmărește ca prin prezentul contract de consultanță să fie pregătit setul de documente necesare obținerii finanțării nerambursabile si demarării investiției″, se arată într-un document al companiei.

Consultanții care vor fi contractați de ELCEN vor trebui să întocmească și dosarul cu acte necesare obținerii licenței de explorare a resurselor geotermale de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG), fosta Agenție Națională pentru Resurse Minerale (ANRM).
″În vederea obținerii aprobării pentru acordarea unui ajutor de stat ad-hoc, este necesară derularea procedurii de notificare individuală către Comisia Europeană, proces care presupune parcurgerea unor etape tehnice și administrative complexe. În acest sens, se impune asigurarea unei asistențe specializate pe toată durata procedurii de notificare″, relevă sursa citată.

Consultanții vor trebui să elaboreze cererea de finanțare nerambursabilă și să ofere asistență tehnică pe întreaga durată a procesului de evaluare a proiectului, până la primirea notificării oficiale privind rezultatul final al evaluării, și să asigure suportul necesar până la semnarea contractului de finanțare de către ambele părți.
″În contextul implementării proiectului, este esențială desfășurarea unei campanii de informare și conștientizare adresate publicului, cu scopul de a promova obiectivele și beneficiile acestuia, precum și de a încuraja implicarea activă a persoanelor vizate. Campania va fi structurată pe trei componente majore – elaborare, implementare și monitorizare a impactului – și va viza utilizarea unor canale de comunicare adaptate categoriilor-țintă identificate. Activitățile derulate vor respecta principiile transparenței, accesibilității și eficienței mesajului transmis, contribuind la creșterea vizibilității și la consolidarea relației dintre beneficiar și comunitate″, mai scrie în document.