Ministerul Sănătății a solicitat o suplimentare a bugetului de 10 miliarde lei, astfel încât să ajungă cu plata facturilor la zi și sisitemul de sănătate public să poată funcționa până la finalul anului.
Premierul Bolojan a arătat că se constată o creștere accelerată a cheltuielilor în domeniu, care în anii următori nu va mai putea fi suportatată în raportat cu veniturile la buget.
Astfel, plățile prin Casa Națională de Sănătate acordate sistemului sanitar au ajuns la o pondere de 16% din veniturile curente de la bugetul de stat față de o pondere de aproximativ 11% în anii trecuți, similar cu periooada pandemiei.

”Există o presiune puternică asupra bugetului pentru acoperirea acestor cheltuieli și anul acesta avem un buget alocat de 77 miliarde lei, la care colegii noștri ne-au solicitat suplimentarea obligatorie în așa fel încât, pe de o parte, să putem aduce facturile restante la zi, pentru că din martie nu am mai avut capacitatea financiară de achita integral sumele și de asemenea să putem funcționa până la finalul anului”, a spus Bolojan.
Premierul a arătat că suma necesară la rectificare este de 10 miliarde lei, fapt care pune o presiune mare pe bugetul de stat.

Printre cauzele enumerate de premier pentru această situație se numără conduceri de spitale care nu performează, respectiv ineficiența managerială și administrativă.
Premierul a reclamat și cheltuielil salariale disproporționate, cu spitale unde salariile depășeșc 80% din cheltuieli. Bolojan a arătat că e vorba și de servicii umflate și uneori fraude.
Potrivit premierului, o cauză a ineficienței sistemului este și lipsa criteriilor de performanță în sistem din punct de vedere al salarizării mediclor.