Philip Lane, economistul-șef al Băncii Centrale Europene (BCE), consideră că publicarea de scenarii economice alternative, alături de prognozele oficiale ale BCE, ar putea genera mai multe probleme decât soluții. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui eveniment organizat de Rezerva Federală în SUA, transmite Reuters, preluată de News.ro.
BCE, ca și alte bănci centrale, a fost luată prin surprindere de explozia inflației din perioada 2021–2022, iar în prezent explorează modalități prin care să comunice mai clar riscurile ca economia să evolueze diferit față de așteptările oficiale.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Deși BCE a prezentat în trecut scenarii alternative, cum a fost cazul în timpul pandemiei de COVID-19, Lane consideră că discuțiile despre riscuri ar trebui să rămână, cel puțin într-o primă fază, în spatele ușilor închise: ”Nu este clar dacă o abordare atent curată ar fi superioară unei analize interne cu mai multe scenarii, eventual asistată de algoritmi de învățare automată.”
Lane avertizează că alegerea câtorva scenarii dintr-o gamă largă de posibilități ar putea evidenția factori de risc irelevanți în retrospectivă și ar putea induce impresia că analiza de risc este prea îngustă.

Totodată, a subliniat dificultățile logistice: ”Ar fi extrem de solicitant să selectăm și să comunicăm câteva scenarii la fiecare ședință de politică monetară, având în vedere că Consiliul Guvernatorilor BCE include 26 de membri.”
În 2023, Isabel Schnabel, membră a boardului BCE, a sugerat ideea publicării estimărilor individuale ale fiecărui membru privind rata dobânzii. Propunerea a fost rapid respinsă de ceilalți oficiali, care au preferat menținerea unui front unitar în comunicarea deciziilor de politică monetară.