Compania care derulează cel mai important proiect în domeniul energiei geotermale a inițiat procedurile de arbitraj împotriva fondului din Bahamas cu care avea acord de finanțare.
Green Tech International (GREEN) companie listată la acest început de an și care are un amplu proiect de investiții în sectorul energiei geotermale, a notificat investitorii de pe bursă că a inițiat procedura de arbitraj împotriva GEM Global Yield LLC SCS, ce are calitatea de pârât într-un litigiu privind acordul de finanțare.
Fondul care își coordonează activitatea din Bahamas a intrat în acționariatul Green Tech, cu o participație de 29,70% în cadrul unei tranzacții care a mers în parallel cu o ofertă publică de listare cu participare mult mai modestă, în echivalent doar de 7,63 milioane lei, derulată la cumpăna dintre ani

Potrivit datelor furnizate de emitent despre tranzacție, Green Tech a inițiat un acord de facilitate în valoare de 35 milioane euro, parte a unei investiții de 135 milioane euro pe care GEM Global Yield LLC SCS o viza în societatea listată la cota BVB.
Entitatea, înregistrată în Insulele Bahamas, are în administrare active financiare în valoare de 3,4 miliarde dolari, conform datelor analizate de Profit.ro, și ținta predilectă a investițiilor în zona de private capital, a companiilor cu capitalizare mică și în proiectele de venture capital.

În urma tranzacției, fostul acționar majoritar, omul de afaceri Lars Alexander Haussmann, în vârstă de 55 de ani, și-a redus participația la 21,15% prin titluri, aceasta fiind exercitată prin compania AlpEurope Investments, din Elveția.
Cel mai important acționar, depășind și fondul din Bahamas, cu o deținere de 35,83% din acțiunile Green, devine Henri Millardet AG, firmă controlată de Raluca Simu, proprietara comerciantului de ceasuri și bijuterii Cellini, soție a omului de afaceri Horia Simu. Swiss Capital, intermediarul operațiunii de listare, are, de asemenea, o deținere de 10,02%.

Acum emitentul pare a fi în impas legat de cooptarea în acționariat și angajamentele fondurilor din Bahamas. Arbitrajul inițiat se referă la presupuse încălcări de către pârâți a obligațiilor lor contractuale, în temeiul acordului de finanțare, potrivbit notificării postate de Green Tech pe portalul BVB.
Societatea este în proces de pregătire a Cererii sale de arbitraj, care se așteaptă să fie depusă în septembrie 2025, în conformitate cu calendarul procedural aplicabil. „Societatea își menține angajamentul de a-și proteja drepturile și interesele legale și îți urmărește în mod activ pretențiile în conformitate cu regulile de arbitraj convenite între părți”, mai spune comunicarea emitentului.

Green Tech International deține sonde geotermale în zona Călimănești din județul Vâlcea, are un amplu proiect pentru dezvoltarea unei centrale geotermale și a unei rețele de termoficare aferente în București și a achiziționat o companie din Timiș, unde vizează dezvoltarea unei culturi de roșii cherry.
Emitentul prindea în raportarea neauditată de la jumătatea anului trecut active totale de 307,98 milioane lei deține 85% din compania Geotherm Distribution, împreună cu Geotherm are o participație de 73,97% din Apoterm Nădlac și mai are 100% din acțiunile Horti Green Invest.

Horti Green Invest, achiziție recentă a Green Tech, este o firmă cu 16 sonde geotermale și 60 de hectare pentru proiecte de realizat în județul Timiș. Planul de business prevede finalizarea unui parc agroindustrial cu o suprafață cultivată de 2,53 hectare, destinată producției de roșii cherry. Capacitatea de producție ar urma să ajungă la 500 de tone pe an și veniturile estimate pentru anul 2027 ar urma să se ridice la 257,69 milioane lei.
Pentru București, emitentul are în vedere achiziționarea și extinderea unei rețele de termoficare în nordul Bucureștiului, în paralel cu construcția unei stații geotermale în zona Pieței Presei cu un developer imobiliar. Activele de exploatare a apelor termale erau la data raportului de audit realizat în vederea ofertei neutilizate, în conservare, fără autorizații de funcționare reînnoite.

Planul de business pezentat în prospectul ofertei de listare indică faptul că Green Tech, Geotherm Distribution și Horti Green Invest ar urma să ajungă în anul 2030 la venituri totale de 690,97 milioane lei, un câștig pretaxare EBITDA de 429,92 milioane lei și un profit net de 309,06 milioane lei.
Green Tech a venit cu rezultate financiare în scădere la T1. Pe bursă, acțiunile companiei se tranzacționează pe volume foarte mici, uneori chiar și de câteva zeci de lei într-o ședință. La ultima cotație de 14,00 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a societății este de 1,12 miliarde lei (220,69 milioane euro).