România riscă să își piardă independența la procesarea cărnii de porc.
Din cauza pestei porcine africane și a lipsei de măsuri concrete, micii procesatori locali, care altădată lucrau cu fermieri români, sunt forțați să apeleze tot mai des la carne din import.
Eduard Pavel, CEO al companiei „La Mircea Măcelaru”, oferă o imagine clară a colapsului din sector și face apel la autorități pentru măsuri urgente, arată G4Food.ro.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

„Sper ca ultimul porc tăiat în România să fie la noi în fabrică. Dar dacă nu se iau decizii curajoase, nu mai avem mult. Trebuie acționat ca în cazul unui virus: trebuie făcută curățenie generală”.
„Ajunsesem la 90% marfă românească. Azi, nu mai avem nici 10%”
Companiile mici și mijlocii, precum „La Mircea Măcelaru”, „Aurora” din Odobești sau „Marcel” de la Roman, au fost pilonii calității în procesarea produselor din carne, bazându-se exclusiv pe carne românească. Totuși, situația s-a schimbat dramatic.
„Din câteva sute de ferme de porci, astăzi abia dacă mai sunt 20-30 active în toată țara. E dramatic. Am ajuns de la 90% materie primă românească la mai puțin de 10%. Restul e din import”, afirmă Eduard Pavel.
Pesta porcină africană nu a fost ținută sub control, iar autoritățile nu au implementat măsuri ferme. Afectate grav, fermele mici au început să dispară în lanț, reducând drastic capacitatea de aprovizionare internă.

„Lucrăm acum cu mai multe abatoare care, la rândul lor, încearcă să găsească fermieri. E foarte greu, dar nu renunțăm. Insistăm să păstrăm cât putem produsul românesc”, declară antreprenorul.
„Ar trebui să se interzică creșterea porcilor în gospodării, pe o scurtă perioadă!”
Antreprenorul susține că una dintre deciziile politice care ar trebui luate de urgență pentru stoparea pestei porcine ar fi eradicarea porcului mistreț din România, pe o anumită perioadă.
„Oricum, pesta porcină a decimat foarte mulți porci mistreți, așa că mai sunt foarte puțini, în pădurile României.
Încă o soluție care este destul de dureroasă este ca, pentru o perioadă scurtă, de cel puțin 2 ani de zile, ar trebui pur si simplu, să se interzică creșterea porcilor în gospodării, evident, acordându-se compensațiile necesare.
Dacă ar exista voință politică și s-ar face aceste două lucruri, în 2 ani de zile putem reporni toată industria, inclusiv pe partea traditională, a porcilor crescuți acasă, în gospodărie. Dar mai întâi trebuie făcut efortul acesta, pentru că e o boală foarte păcătoasă”, spune Eduard Pavel.

Antreprenorul propune un model de acțiune inspirat din Spania, care în urmă cu 30-40 de ani a trecut printr-o criză similară.
„Spania a avut curajul să interzică temporar creșterea porcilor în gospodării și a eliminat porcul mistreț. Acum este cel mai mare producător din Europa.”
Soluțiile antreprenorului pentru salvarea industriei autohtone
- Eradicarea controlată a porcului mistreț – vector principal de răspândire a virusului.
- Suspendarea temporară a creșterii porcilor în gospodării – pentru cel puțin 2 ani, cu compensații financiare.
- Refacerea bazei de reproducție naționale.
- Sprijin real pentru fermele mici și mijlocii.
- Utilizarea eficientă a banilor deja cheltuiți pe despăgubiri.
„S-au cheltuit sute de milioane de euro pe despăgubiri. Cu aceiași bani se putea reconstrui toată industria. Dar este nevoie de voință politică și decizii ferme”, mai spune antreprenorul.
Pentru procesatori precum „La Mircea Măcelaru”, fiecare zi înseamnă o luptă. În joc nu e doar afacerea, ci viitorul unui sector întreg și dreptul consumatorului român de a avea acces la carne produsă local, de calitate, cu gust autentic.