Compania de stat Electrocentrale București (ELCEN), controlată de Ministerul Energiei, principalul furnizor de agent termic pentru sistemul centralizat de încălzire din Capitală, dar și unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică din țară, vrea să demoleze un coș de fum din cadrul centralei CET Sud, pentru eliberarea amplasamentului și punerea în siguranță a construcțiilor adiacente, relevă date analizate de Profit.ro.
Este vorba de coșul de fum nr. 3 de la CET Sud, cu înălțimea de 120 de metri, pus în funcțiune în 1966.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Înainte de a lansa o procedură de achiziție, ELCEN vrea să se consulte cu potențialii contractori de profil din piață asupra aspectelor tehnice, comerciale și financiare ale lucrării de demolare.
Compania vrea ca aceasta să nu dureze mai mult de circa 7 luni, din care 5 luni demolarea propriu-zisă, iar restul – obținerea avizelor legale și elaborarea documentațiilor tehnice necesare.

ELCEN are în vedere mai multe proiecte de investiții la CET Sud, pentru două dintre ele fiind demarate deja licitații.
Unul dintre ele constă în construirea unei o unități de cogenerare de înaltă eficiență, cu o capacitate de 275 MW electrici și 211 MW termici. Proiectul beneficiază de finanțare nerambursabilă UE, prin Fondul de Modernizare.

ELCEN a inițiat în decembrie anul trecut o licitație de contractare de servicii de consultanță inginerească (Owner's Engineer) pentru proiectul menționat. Valoarea contractului scos la concurs este estimată la 33,75 milioane lei plus TVA.
Compania de stat a primit 3 oferte la licitație, care se apropie de momentul atribuirii.
Ofertanții sunt divizia de Energie și Încălzire a grupului german de inginerie Dornier, având drept subcontractanți firmele românești Compania de Consultanță în Energie și Mediu SA și Ciga Energy EPIC SA, asocierea dintre americanii de la Hill International, care supervizează finalizarea noii centrale Iernut a Romgaz, și firma românească de arhitectură Proiect Consulting SRL a lui Gabriel Purice, președintele, directorul general și unul dintre cei mai importanți acționari ai Bursei Române de Mărfuri (BRM), precum și consorțiul dintre Ramboll South East Europe din România și compania sa mamă daneză Ramboll Danmark A/S.

Cealaltă licitație, începută de asemenea în decembrie 2024 și aproape de atribuire, vizează etapa a doua a retehnologizării și modernizării unei capacități de producție de energie termică în regim de vârf de 100 Gcal/l la CET Sud, contract de tip ″la cheie″ estimat la aproape 25,6 milioane lei plus TVA.
ELCEN a primit o singură oferă, de la Turboenergy Power a lui Victor Slivinschi. Subcontractanți și terți susținători sunt Energofor, cu același acționar majoritar, Welding Technology Center, Compcontrol ING. și Celin SRL.