Americanii vor fi ″Cerberi″ la mult-întârziata centrală nouă a Romgaz de la Iernut, în consorțiu cu șeful Bursei Române de Mărfuri

Americanii vor fi ″Cerberi″ la mult-întârziata centrală nouă a Romgaz de la Iernut, în consorțiu cu șeful Bursei Române de Mărfuri
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 ian 2024

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, a atribuit un contract de servicii de management de proiect, precum și de supervizare a lucrărilor de finalizare și a manevrelor de punere în funcțiune a mult-întârziatei centrale noi pe gaze în ciclu combinat de la Iernut, cu putere instalată de 430 MW, care ar fi trebuit să fie gata încă din urmă cu aproape 4 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Acum, deadline-ul asumat oficial de terminare a lucrărilor și de demarare a producției de energie electrică la noua unitate de la Iernut este finalul anului în curs.

VIDEO&FOTO După 20 de ani, Bucureștiul are troleibuze noi. Vehiculele polonezilor au ajuns, pe ce rută vor circula CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO După 20 de ani, Bucureștiul are troleibuze noi. Vehiculele polonezilor au ajuns, pe ce rută vor circula

Contractul de management de proiect și de supervizare de lucrări pe șantierul de la Iernut a fost atribuit de Romgaz la valoarea de 12,97 milioane lei plus TVA, cu peste 17% mai mică decât cea estimată la demararea licitației, de 15,66 milioane lei plus TVA.

Licitația a fost câștigată de compania americană de consultanță și management în construcții Hill International, înființată în 1976 și dezvoltată puternic în deceniul următor, odată cu avântul proiectelor de construire de centrale nucleare din SUA, conform datelor Profit.ro.

VIDEO&FOTO Protest cu covrigi și hârtie igienică al angajaților din sănătate și asistență socială la Ministerul Finanțelor. Se scandează ”grevă generală”. ”Foști eroi în pandemie, spor mai mic ca-n primărie” CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Protest cu covrigi și hârtie igienică al angajaților din sănătate și asistență socială la Ministerul Finanțelor. Se scandează ”grevă generală”. ”Foști eroi în pandemie, spor mai mic ca-n primărie”

Printre cele mai importante contracte din ultimii ani ale companiei s-a numărat cel de supervizare a lucrărilor de înlocuire a masivei rețele de conducte de gaze din Cleveland, Ohio. În România, cei de la Hill International au furnizat asistență tehnică pentru proiecte precum finalizarea stației de epurare a apelor de la Glina, dezvoltarea infrastructurii de apă din județele Galați și Sibiu, reabilitarea liniei de cale ferată Gurasada-Simeria sau construcția secțiunii Lugoj-Deva a autostrăzii A1.

Hill International s-a înscris la procedura de achiziție pentru supervizarea lucrărilor de la Iernut și a semnat contractul cu Romgaz prin subsidiarele sale din România și Olanda și în consorțiu cu firma românească de arhitectură Proiect Consulting SRL a lui Gabriel Purice, președintele, directorul general și unul dintre cei mai importanți acționari ai Bursei Române de Mărfuri (BRM). Firma este condusă de arhitectul Cristian Stroe.

Acțiunile Hidroelectrica suferă o corecție semnificativă, după recomandarea de vânzare a americanilor de la Citi, anunțată de Profit.ro CITEȘTE ȘI Acțiunile Hidroelectrica suferă o corecție semnificativă, după recomandarea de vânzare a americanilor de la Citi, anunțată de Profit.ro

Alți ofertanți înscriși la licitație au fost TUV Austria și asocierea Konsent-MGGP.

Printre multiplele sarcini pe care trebuie să le îndeplinească supervizorul lucrărilor de finalizare și punere în funcțiune a noii centrale de la Iernut se numără certificarea plăților cuvenite antreprenorului din partea Romgaz.

Burger King continuă expansiunea în România CITEȘTE ȘI Burger King continuă expansiunea în România

Dacă Antreprenorul nu a reușit sau nu reușește să execute o lucrare sau să respecte o obligație, fiind notificat de către Supervizor în acest scop, Supervizorul este îndreptățit să rețină valoarea acestei lucrări sau obligații până la terminarea lucrării sau îndeplinirea obligației. Atunci când stabilește valoarea unei obligații neîndeplinite sau nerespectate, Supervizorul va lua în considerare, cu titlu de referință, valorile menționate în Acordul Contractual, dacă există, adaptându-le după caz. Supervizorul nu este îndreptățit să emită un Certificat de Plată care ar face ca valoarea cumulată aprobată pentru plată să depășească Prețul Contractului de Execuție Lucrări″, scrie în documentația de atribuire.

Potrivit sursei citate, supervizorul va certifica plățile în baza verificării concordanței dintre lucrările cuprinse în oferta antreprenorului și cele executate în teren, în conformitate cu programul de execuție stabilit, a existenței tuturor documentelor de calitate, procese verbale de recepție lucrări in diverse etape de execuție și faze determinante, dispoziții de șantier acceptate de către beneficiar, note tehnice, verificări, teste, fișe de conformitate, jurnale de șantier completate la zi și alte documente scrise și desenate ce concură la buna execuție a lucrărilor, precum și ajustării, in caz de necesitate, a sumelor plătibile antreprenorului datorită creștererii/diminuării indicilor de preț pentru elemente constitutive din oferta inițiala, cu aplicarea formulei prevăzute în contractul de execuție lucrări.

EXCLUSIV Doi noi vicepreședinți vor fi numiți astăzi la ANAF - Ionescu Florentina și Drăghici Alexandru. UPDATE Șeful Vămii, demis. Cine este noul președinte în Vamă. La DGAMC rămâne Năstase cât timp e Mișa detașat CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Doi noi vicepreședinți vor fi numiți astăzi la ANAF - Ionescu Florentina și Drăghici Alexandru. UPDATE Șeful Vămii, demis. Cine este noul președinte în Vamă. La DGAMC rămâne Năstase cât timp e Mișa detașat

Romgaz a emis ordinul de începere a lucrărilor de finalizare a noii centrale pe gaze în ciclu combinat de la Iernut, cu putere instalată de 430 MW, în august anul trecut, predând amplasamentul executantului spaniol Duro Felguera. Contractul cu aceștia este de 70 milioane euro plus TVA.

Contractul inițial de construire a centralei, încheiat în 2016 la valoarea de 268 milioane euro plus TVA și reziliat în 2021 cu multiple litigii, prevedea drept termen de punere în funcțiune anul 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
noua centrala romgaz de la iernut
duro felguera romelectro
romgaz iernut
productie energie electrica romania