Fondatorii EnergoBit își răscumpără compania de la polonezi și BERD

Fondatorii EnergoBit își răscumpără compania de la polonezi și BERD
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 sep 2022

Leabrook Ltd, offshore-ul din Cipru controlat de fondatorii EnergoBit, Ștefan Gadola, Peter Pal și Ioan Socea, va recăpăta controlul total asupra holdingului, dacă tranzacția va fi aprobată de Consiliul Concurenței.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În 2012, fondul polonez de investiții de tip private equity Innova Capital a preluat circa 53% din capitalul EnergoBit, în acționariatul grupului clujean intrând și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

În momentul de față, potrivit datelor oficiale, EnergoBit SA este controlată direct de un vehicul investițional înregistrat în Cipru, EnergoBit Holding Limited, care a ajuns să dețină 99,97% din titluri, după ce a efectuat anul trecut majorări de capital la companie în valoare de mai multe zeci de milioane de lei. Restul acțiunilor sunt deținute de altă firmă cipriotă, Leabrook Limited, de una din Luxemburg (IHC SarL), precum și de BERD.

EXCLUSIV Avertisment la cele mai înalte niveluri al traderilor europeni de energie: Supraimpozitarea românească riscă să ″destructureze″ întreaga piață continentală CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Avertisment la cele mai înalte niveluri al traderilor europeni de energie: Supraimpozitarea românească riscă să ″destructureze″ întreaga piață continentală

Consiliul Concurenței analizează acum tranzacția prin care Leabrook Ltd. preia controlul unic asupra EnergoBit Holding Ltd. și indirect asupra EnergoBit S.A., care până acum era exercitat împreună cu IHC SARL Luxemburg, arată Ziua de Cluj.

Offshore-ul Leabrook Ltd din Cipru este controlat de fondatorii grupului EnergoBit, Ștefan Gadola, Peter Pal (unul dintre cei mai bogații etnici maghiari din România), Ioan Socea și fiul său, Tudor Socea, conform sursei citate.

Ca urmare a modificării controlului asupra EnergoBit S.A., tranzacția va conduce și la o modificare a controlului asupra entităților controlate în mod direct de către EnergoBit S.A. și indirect de către Leabrook Ltd, și anume: EnergoBit Control Systems S.R.L., EnergoBit Transformers S.R.L., Energolux Impex S.R.L., EnergoBit Tavrida S.R.L. și ELM Electromontaj Cluj S.A, anunță Consiliul Concurenței.

EXCLUSIV Vicepreședintele senior al Franklin Templeton București: Sperăm să convingem statul să listăm Hidroelectrica și pe o bursă externă. Interes enorm de la mari jucători internaționali. Unele idei de modificare a legislației prețurilor la energie ne CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Vicepreședintele senior al Franklin Templeton București: Sperăm să convingem statul să listăm Hidroelectrica și pe o bursă externă. Interes enorm de la mari jucători internaționali. Unele idei de modificare a legislației prețurilor la energie ne

Grupul EnergoBit, specializat în echipamente, instalații și servicii pentru industria energetică, a fost înființat în anul 1990 de trei ingineri clujeni de la ceea ce era atunci gigantul energetic de stat RENEL, respectiv Ștefan Gadola, Ioan Socea și Peter Pal, fiind una dintre primele companii private din Cluj. La înființare, firma făcea doar consultanță în domeniul echipamentelor energetice.

Astăzi, grupul numără 17 companii, are peste 470 de angajați și cumulează un volum anual de business de 216,4 milioane lei, o bună parte din acesta provenind din exportul de bunuri și servicii.

viewscnt
Afla mai multe despre
energobit
stefan gadola
carmen neagu
transelectrica
ge energy
cluj
echipamente energetice
ioan socea
peter pal
cipru
berd