Omul de afaceri Ovidiu Andrieș, unul dintre acționarii Dinamo, s-a asociat cu platforma de investiții imobiliare comerciale SyndiFi, lansată anul trecut, într-un proiect de parc de retail aflat în construcție în nordul municipiului Oradea, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Aceasta este prima investiție directă în sectorul de retail realizată de Andrieș.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Platforma de investiții SyndiFi a fost lansată la începutul anului trecut de Florin Mîndru și Robert Butoi, alături de soțiile lor, cu scopul de a oferi accesul și investitorilor mici la proiecte de tip parcuri comerciale.

Între timp, s-a alăturat platformei și Gyorgy Baba, care a devenit cunoscut după ce a vândut turcilor de la Sabanci retailerul român de electrocasnice Cosmo, afacere pe care a fondat-o în 1995.
Robert și Laura Butoi au experiență în sistemul bancar ca directori de sucursală în cadrul Credit Europe Bank, actuala Nexent Bank.
„SyndiFi oferă investitorilor individuali oportunitatea de a investi în proiecte imobiliare comerciale, alături de o comunitate care împărtășește aceleași valori și obiective. În prezent, SyndiFi gestionează deja proprietăți comerciale în valoare de peste 23 milioane euro și continuă să își extindă portofoliul prin proiecte noi și strategii de expansiune internațională“, a declarat, pentru Profit.ro, Florin Mîndru, partner & deal manager în cadrul SyndiFi.

Primul proiect în care s-a angrenat SyndiFi a fost dezvoltarea unui parc de retail pe un teren de 17.000 de metri pătrați amplasat pe Calea Bihorului, nr. 90, din nordul municipiului Oradea.
Planul companiei este să construiască un magazin de 2.300 de metri pătrați, ce va fi închiriat către Lidl și a cărui inaugurare este așteptată la finalul lunii viitoare, și o galerie comercială în suprafață de 2.100 de metri pătrați.

Pentru realizarea acestui proiect, SyndiFi s-a asociat cu WMT Invest, compania lui Gabriel-Alexandru Poenaru și a lui Octavian Moroianu, care, alături de ungurul Peter Voros deține furnizorul de soluții de fit-out WeMat, fostul Decor Floor.
În această formulă, grupul de investitori a început construcția parcului de retail SyndiFi Retail Parc Oradea și au ajuns la un grad de închiriere de peste 65% al viitoarei galerii comerciale. Întregul proiect are ca dată estimată a deschiderii ultimul trimestru al acestui an și are o valoare de investiție calculată la 8,3 milioane de euro, potrivit datelor transmise de investitori la cererea Profit.ro.
În vederea susținerii investiției, SyndiFi a început să caute parteneri financiari. După o discuție cu grupurile Impetum și Meta Estate Trust, care nu s-a finalizat, compania a reușit să încheie un parteneriat cu o companie a lui Ovidiu Andrieș, care a devenit principalul asociat al proiectului, dar l-a atras ca investitor strategic și pe Ștefan Botez din Piatra Neamț, fondatorul și unul dintre acționarii rețelei de clinici medicale MedLife Micromedica.

Ovidiu Andrieș a intrat în liga milionarilor români, după ce în 2024 a vândut către germanii de la DKV și ultima participație, de 30%, din firma pe care a fondat-o, Smart Diesel Group, considerat cel mai mare benzinar independent din România, cu afaceri de 278 de milioane de euro în 2024.
Antreprenorul Ovidiu Andrieș a devenit, în toamna anului trecut, acționar al clubului de fotbal Dinamo, unde investește și partenerul său Eugen Voicu.
De altfel, prin intermediul lui Eugen Voicu și-a făcut și debutul pe piața imobiliară. Andrieș este unul dintre acționarii inițiali, cu o cotă importantă, ai fondului de investiții Meta Estate Trust, lansat de Eugen Voicu și listat la Bursa de Valori București.
Recent, Ovidiu Andrieș a ajuns la o participație de 5,35% din Meta Estate Trust, după o nouă investiție de 3,7 milioane lei.
Profit.ro a scris în premieră și despre primul proiect rezidențial propriu în care s-a implicat Ovidiu Andrieș. Este vorba despre un ansamblu cu circa 120 de apartamente premium amplasat în nordul Bucureștiului, care va fi construit pe un teren cumpărat de Andrieș de la omul de afaceri de origine iraniană Fathi Hossein.

El are un parteneriat și cu Adi Steiner și Roxana Cristea, foști manageri Strabag și proprietarii dezvoltatorului imobiliar STC Partners, alături de care dezvoltă ansamblurile rezidențiale Quartier Pipera, Quartier Ferdinand și Quartier Azuga (în care este implicat și fotbalistul Radu Drăgușin) din București.
Ovidiu Andrieș deține pachetul majoritar la Transport Service Group (TSG), fost reprezentant exclusiv Shell în România pentru serviciile de carduri euroShell. În 2021, Shell a revenit în România cu operațiuni directe de transport comercial rutier. Înainte de a pune bazele grupului TSG, Andrieș a fost director de vânzări în cadrul sucursalei locale a companiei anglo-olandeze Shell.
El mai are o serie de plasamente precum firmele de software Wind Soft Grup, Wind Soft Systems și Ringhel, platforma de investiții SeedBlink, specializată în identificarea, verificarea, finanțarea și scalarea startup-urilor europene de tehnologie, sau Kinderperdia, platformă de servicii de management și comunicare dedicată grădinițelor și școlilor.
Prin sindicalizare, investitorii SyndiFi se implică în proiecte imobiliare comerciale de amploare care anterior erau rezervate doar unui cerc restrâns de investitori cu capitaluri substanțiale. Platforma SyndiFi se ocupă de scouting-ul proprietăților imobiliare, structurarea comunității, due diligence, achiziționarea și managementul proprietății, distribuția profiturilor și de strategia de exit.
SyndiFi promite, spre exemplu, că, pentru un parc de retail cu o valoare de 4 milioane de euro, un plasament de 100.000 de euro îi aduce unui investitor un randament anual de 12% și chirii anuale de 8.000 de euro.
Bani din retail
Românii au cheltuit anul trecut aproximativ 40 de miliarde de euro în marile rețele de retail, sumă cu 7,1% mai mare comparativ cu 2023. Ritmul de creștere a încetinit în 2024 comparativ cu 2023 (11,1% față de 2022), dar s-a menținut peste rata medie a inflației, potrivit studiului Romania Retail Snapshot 2025, realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, pe baza rezultatelor financiare a 123 companii din 13 domenii diferite.

În continuare cea mai mare parte a cheltuielilor sunt realizare în supermarketuri și hipermarketuri – 24 miliarde de euro, reprezentând 60,3% din total, segment care însă a înregistrat o creștere a vânzărilor de doar 5,2%, sub rata medie a inflației care anul trecut s-a situat la 5,6%.
A doua cea mai mare pondere a cheltuielilor realizate de români în 2024 a fost în magazinele de bricolaj (4,3 miliarde de euro, respectiv 10,9%), acestea fiind urmate de electro-IT (3,6 miliarde euro, respectiv 9,1%) și modă (2,5 miliarde de euro, 6,2%). Cele mai mici ponderi în coșul de cumpărături sunt deținute de cheltuielile pentru activități de divertisment – cinema, locuri de joacă pentru copii, centre multifuncționale (Therme București), segment nou inclus în studiul realizat anual.
Bijuteriile (237 milioane euro, 0,6% din vânzările totale), magazinele de încălțăminte (410 milioane de euro, 1%) și cele de cosmetice (569 milioane de euro, 1,4%) au înregistrat de asemenea printre cele mai mici ponderi în sumele cheltuite de români în 2024.
