Cel mai mare retailer din lume le-a transmis americanilor că nu are de ales decât să mărească prețurile

Retail   
Cel mai mare retailer din lume le-a transmis americanilor că nu are de ales decât să mărească prețurile

Cel mai mare lanț de magazine de vânzare cu amănuntul din Statele Unite și la nivel mondial, Walmart, a avertizat joi că va fi nevoit să înceapă să majoreze prețurile mai târziu în cursul lunii mai din cauza costului ridicat al taxelor vamale, un semnal clar că războiul comercial declanșat de președintele american Donald Trump începe să se resimtă în economia SUA, transmite agenția Reuters.

Fiind un barometru al sănătății consumatorului american, declarația explicită a Walmart reprezintă totodată un indicator al modului în care războiul comercial afectează companiile, întrucât Walmart este cunoscut pentru capacitatea sa de a gestiona costurile mai agresiv decât alți retaileri pentru a menține prețurile scăzute, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Vremea se va răci accentuat în București, în acest sfârșit de săptămână CITEȘTE ȘI Vremea se va răci accentuat în București, în acest sfârșit de săptămână
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Acțiunile companiei au scăzut cu peste 4% în tranzacțiile de dimineață, după ce Walmart a refuzat să ofere o prognoză de profit pentru al doilea trimestru, deși vânzările comparabile din SUA au depășit așteptările în primul trimestru.

Multe companii americane fie și-au redus estimările pentru întregul an, fie le-au retras complet pe fondul războiului comercial pe care Trump l-a escaladat dramatic la începutul lui aprilie, deoarece consumatorii își întind bugetele pentru a cumpăra produse alimentare și alte bunuri esențiale la prețuri cât mai mici.

Walmart e o companie gigant în SUA

Însă declarația Walmart va avea un ecou la nivel național, având în vedere că aproximativ 255 de milioane de oameni fac cumpărături săptămânal în magazinele și pe platformele sale online din întreaga lume, iar 90% din populația SUA locuiește la mai puțin de 16 kilometri de un magazin Walmart.

FOTO Auchan extinde noul tip de magazine lansat în România CITEȘTE ȘI FOTO Auchan extinde noul tip de magazine lansat în România

„Consumatorii americani vor începe să vadă creșteri de prețuri la sfârșitul lunii mai și cu siguranță în iunie”, a declarat directorul financiar al Walmart, John David Rainey, într-un interviu pentru CNBC. Într-o discuție cu analiștii după publicarea rezultatelor financiare, el a spus că retailerul va fi nevoit, de asemenea, să reducă comenzile, având în vedere sensibilitatea prețurilor pentru clienți.

Fiind cel mai mare importator din SUA de bunuri livrate în containere, Walmart este puternic expus taxelor vamale, iar chiar dacă Washingtonul și Beijingul au ajuns la un armistițiu care a redus taxele pentru importurile de bunuri chinezești la 30%, acest nivel rămâne în continuare ridicat, au spus directorii companiei.

„Suntem foarte mulțumiți și apreciem progresele realizate de administrație în ceea ce privește reducerea taxelor vamale (…) dar permiteți-mi să subliniez că tot considerăm că nivelul este prea ridicat”, a spus Rainey în cadrul convorbirii cu jurnaliștii de la CNBC.

„Există anumite produse, anumite categorii de mărfuri pe care suntem nevoiți să le importăm din alte țări, iar prețurile acestor produse probabil vor crește, ceea ce nu este benefic pentru consumatori”, a adăugat el.

Retailerul indică spre marjele comerciale mici cu care operează

În luna aprilie, sentimentul de încredere al consumatorilor americani a scăzut pentru a patra lună consecutiv, semnalând o atitudine precaută față de cheltuieli, în timp ce PIB-ul SUA s-a contractat în primul trimestru pentru prima dată în ultimii trei ani, alimentând temerile privind o posibilă recesiune.

Directorul general al Walmart, Doug McMillon, a declarat că retailerul nu va putea absorbi integral costurile taxelor vamale din cauza marjelor reduse specifice comerțului cu amănuntul, dar că este hotărât să se asigure că aceste costuri suplimentare – care provin în principal din mărfuri generale importate din China – nu vor duce la creșteri de prețuri la alimente.

Retailerii europeni cer Comisiei Europene să intervină împotriva comisioanelor Visa și Mastercard CITEȘTE ȘI Retailerii europeni cer Comisiei Europene să intervină împotriva comisioanelor Visa și Mastercard

Pentru a atenua impactul, Walmart colaborează cu furnizorii pentru a înlocui componentele afectate de taxele vamale, de exemplu, substituind aluminiul cu fibră de sticlă, care nu este supusă taxelor.

Cu toate aceste eforturi, McMillon a subliniat că ajustarea costurilor este mai dificilă în cazurile în care Walmart importă produse alimentare, precum banane, avocado, cafea sau trandafiri din țări precum Costa Rica, Peru și Columbia.

Analiștii au spus că Walmart este mai bine poziționat decât rivalii săi, deoarece dimensiunea sa îi permite să exercite presiuni asupra furnizorilor și să eficientizeze costurile pentru a proteja clienții de impactul taxelor vamale, dar acest lucru are o limită.

viewscnt
Afla mai multe despre
walmart
sua