Piața de automobile din China a început a doua jumătate de an cu scăderi, cele mai multe dintre mărci având rezultate negative cu două cifre. Tesla a intrat în această tendință în prima săptămână din iulie, dar între timp și-a revenit, conform analizei Profit.ro.
Primele două săptămâni din iulie au adus evoluții neașteptat pe piața chineză de mașini electrice și PHEV, cea mai activă și mai urmărită, mai ales după ce a depășit pragul de 50% din totalul vânzărilor de automobile din China.
Liderul BYD a început luna iunie cu o scădere de 5,5% în prima săptămână, cu 55.570 de vehicule vândute, urmată de un declin și mai mare, de -21% în săptămâna a doua, având 48.780 de unități raportate. Scăderea este de departe cea mai mare, în valori absolute, dintre mărcile chineze, din cauza volumului mare pe care îl vinde BYD.
Cifrele săptămânale sunt raportate pe baza asigurărilor necesare livrării către clienți și reprezintă statistici neoficiale ale pieței auto din China.

Tesla, principalul rival al BYD, a vândut extrem de slab în prima săptămână din iulie, cu doar 5.010 vehicule și un declin de 23% față de perioada similară din anul precedent (-75% față de săptămâna precedentă).
În a doua săptămână brandul american a recuperat, cel mai probabil cu o tranșă nouă de mașini livrate, volumul fiind de 12.270 unități, în creștere cu 7,6% față de anul trecut. În acest fel, Tesla a urcat din nou pe locul al doilea, după ce coborâse pe 6.
Aito, o marcă din ce în ce mai populară în China datorită modelelor sale care au atras atenția, rămâne aproape de Tesla, cu 8.610 automobile vândute în a doua săptămână din iulie, în scădere cu 8 procente, după ce vânduse 9.400 în săptămâna anterioară. Aito este un brand a grupului Seres care produce mașini în parteneriat cu Huawei.
În umbra celor trei mărci se află acum Leapmotor, care a reușit să crească foarte mult în ultimul an, cu ajutorul tehnologiilor proprii și a susținerii Stellantis.
Cu 8.560 unități în săptămâna 1 – 6 iulie, însemnănd aproape o dublare a rezultatelor de anul trecut, și 9.390 unități în următoarea săptămână (creștere de 147%), Leapmotor își consolidează statutul de marcă mainstream în China, fiind astfel una dintre puținele mărci cu creștere din iulie.

Pe locurile următoare în top 10 al celor mai vândute mărci electrice și PHEV se mai află Geely, Li Auto (-35%), Xiaomi, Zpeng, Deepal și Zeekr (-6%). Nio, deși are un istoric mai bogat decât unele dintre mărcile din top, nu reușește să țină pasul cu rivalii săi, poate și pentru că mașinile sale sunt mai scumpe, iar sistemul de schimbare a bateriilor nu este atât de popular. Nio a avut cea mai mare scădere dintre mărcile electrice din China, în acest an, cu doar circa 5.000 de vehicule în ambele săptămâni.
Deși nu există explicații oficiale privind aceste scăderi, reacția autorităților chineze împotriva practicii înmatriculărilor automobilelor nevândute, pentru a le raporta în statisticile mărcilor, o practică la care s-a raliat inclusiv liderul BYD (cu deja celebrele mașini second-hand cu zero kilometri), ar putea fi cea mai plauzibilă explicație. Constructorii chinezi solicitau subvenții de la stat pe baza vânzărilor, iar o vânzare către dealeri era considerată tot o vânzare și aducea bani.
În primele cinci luni ale acestui an, piața de vehicule electrificate din China a atins un volum record, de 5,5 milioane de vehicule, cu o creștere de 32% față de 2024. Totalul reprezintă mai mult de jumătate din vânzările de automobile electrice la nivel global. Luna iunie a adus, în mod special, o creștere fără precedent, cu 1,1 milioane de mașini NEV, reprezentând cea mai bună lună din acest an, până la acest moment.