Ce avere are bancherul de top a cărui soție, fost secretar de stat și consilier la Guvern, candidează la președinția României din partea partidului lui Dan Voiculescu

Ce avere are bancherul de top a cărui soție, fost secretar de stat și consilier la Guvern, candidează la președinția României din partea partidului lui Dan Voiculescu

Ramona Ioana Bruynseels la Congresul Partidului Puterii Umaniste. Sursă foto: canal YouTube dcnews.ro

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 iun 2019

Dominic Bruynseels, CEO-ul First Bank, fosta Piraeus Bank, și ex-director general al celei mai mari bănci din România, BCR, în perioada 2008-2012 (când actuala soție i-a fost consilier și șef de cancelarie în bancă), a încasat anul trecut doar din salariile de CEO la Standard Bank și ulterior la Piraeus Bank suma totală de peste 750.000 euro, în medie circa 62.000 euro pe lună, potrivit declarației de avere a soției sale Ramona Ioana Bruynseels (fostă Lohan, fostă Chirilă).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Congresul Partidului Puterii Umaniste Social-Liberal (PPUSL), urmașul Partidului Umanist, ulterior Conservator, înființat de omul de afaceri Dan Voiculescu, a desemnat-o în weekend drept candidat la alegerile prezidențiale pe Ramona Ioana Bruynseels, ea fiind aleasă și președinte al Biroului Executiv al partidului. Ramona Bruynseels a fost numită în decembrie anul trecut consilieră a premierului Viorica Dăncilă, pentru mediul de afaceri, dar a demisionat chiar înainte de alegerile europarlamentare de luna trecută. Anterior, ea mai fusese și consilier al ministrului Apărării, în perioada februarie-martie 2018.

După ce a părăsit BCR în 2012, Dominic Bruynseels (59 de ani) a fost timp de aproape 6 ani, până în aprilie 2018, CEO regional pentru Africa de Vest al băncii sud-africane cu activitate multinațională Standard Bank, una dintre cele mai importante de pe continentul african, înființată în 1862 și care a finanțat inițial dezvoltarea minelor de aur și diamante din Africa de Sud. În vara anului trecut, Bruynseels s-a întors profesional în România, unde a fost numit director general al Piraeus Bank, redenumită ulterior First Bank, după preluarea instituției de credit de către fondul de investiții american J.C. Flowers.

Dominic Bruynseels

Dominic Bruynseels

Să închidem abatoarele! - Manifestație la Paris a activiștilor pentru drepturile animalelor, a militanților vegani și a simpatizanților Partidul Animalist CITEȘTE ȘI Să închidem abatoarele! - Manifestație la Paris a activiștilor pentru drepturile animalelor, a militanților vegani și a simpatizanților Partidul Animalist

Cei mai mari acționari ai Standard Bank, bancă listată la bursa din Johannesburg cu active de aproape 150 miliarde dolari la finalul anului trecut, sunt gigantul financiar chinez Industrial and Commercial Bank of China (20,1% din capital) și fondul de pensii al angajaților statului sud-african (12,3%).  

În declarația de avere a Ramonei Bruynseels se menționează că soțul Dominic a încasat anul trecut venituri din salarii ca CEO al Standard Bank London, Standard Bank South Africa și Piraeus Bank, plus indemnizație de președinte al Consiliului de Administrație al Standard Bank Angola (25.600 dolari). Luând în calcul doar banii încasați de la fosta Piraeus Bank, actualmente First Bank, în perioada iulie-decembrie 2018 (168.000 euro), rezultă că Dominic Bruynseels are în prezent un salariu de circa 28.000 euro pe lună.

Ramona Bruynseels și-a trecut în declarația de avere, pentru 2018, o lună de salariu ca secretar de stat la Guvern (9.337 lei) și două în postura de consilier al ministrului Apărării (3.491 lei).

Ce avere are bancherul de top a cărui soție, fost secretar de stat și consilier la Guvern, candidează la președinția României din partea partidului lui Dan Voiculescu
Șeful Agricost susține n-a găsit personal pentru operarea a 6 combine, în care a investit un milion de euro CITEȘTE ȘI Șeful Agricost susține n-a găsit personal pentru operarea a 6 combine, în care a investit un milion de euro

Documentul mai menționează, în dreptul lui Dominic Bruynseels, venituri din pensii pe 2018 în sumă de aproape 30.000 lire sterline, plătitorul fiind Barclays Bank Ltd. UK, banca la care Bruynseels a lucrat timp de 27 de ani înainte să vină la BCR în 2008.

Din investiții, directorul general al First Bank a încasat anul trecut 281.000 lire sterline (plan investiții Standard Bank, dividende Barclays, poliță asigurare ajunsă la maturitate, plus dobânzi de la Barclays și First Bank), 773.000 ranzi sud-africani (circa 49.000 euro, din vânzări de acțiuni și din dobânzi Standard Bank) și circa 5.000 de euro din dividende de la Erste Bank și dobânzi First Bank.

În conturi, depozite bancare și fonduri de investiții, Dominic Bruynseels deținea la finalul anului trecut 1,36 milioane lire sterline, 810.000 euro, 803.000 dolari, 1,38 milioane ranzi sud-africani (circa 88.000 euro) și circa 52.000 lei, iar soția sa – 25.000 euro, 19.000 dolari și 33.000 lei.

Ilustrația de pe prima copertă cu eroul de benzi desenate Tintin, vândută la licitație pentru 1,1 milioane de dolari CITEȘTE ȘI Ilustrația de pe prima copertă cu eroul de benzi desenate Tintin, vândută la licitație pentru 1,1 milioane de dolari

Valoarea participațiilor lui Dominic Bruynseels la diverse companii (cele mai importante fiind cele de la Standard Bank, Erste și Barclays) însuma anul trecut 533.000 euro, 87.000 lire sterline și peste 30 milioane ranzi sud-africani (1,9 milioane euro). 

El avea acordate și mai multe împrumuturi unor firme din România și din străinătate, în sumă totală de 415.000 euro, 2 milioane ranzi (128.000 euro) și 75.000 dolari, inclusiv unei asocieri în participațiune din care făcea parte și firma controlată integral de el, Ardora Enterprise SRL, precum și unei persoane fizice, Mădălin Stan (258.000 euro). De altfel, potrivit documentelor publice, Dominic Bruynseels l-a și executat silit pe acest debitor, în baza unui contract de credit cu ipotecă încheiat în 2015, adjudecându-și astfel 2 case de locuit în Voluntari, în suprafață totală de aproape 1.200 mp, plus terenul aferent, de 1.680 mp.

Dominic Bruynseels mai deține 2 case de vacanță în orașul de coastă Pedreguer din provincia spaniolă Alicante, de 180 și 220 mp, cumpărate ambele în 2001, iar anul trecut a achiziționat în scop investițional un apartament de 82 mp în Florești, Cluj. 

Ce avere are bancherul de top a cărui soție, fost secretar de stat și consilier la Guvern, candidează la președinția României din partea partidului lui Dan Voiculescu
Solidaritate cu Notre-Dame: Operele a 28 de artiști din diferite țări, puse în vânzare într-o galerie pariziană CITEȘTE ȘI Solidaritate cu Notre-Dame: Operele a 28 de artiști din diferite țări, puse în vânzare într-o galerie pariziană

La rândul său, Ramona Bruynseels avea împrumutată, potrivit declarației de avere, suma totală de 100.000 dolari, din care 50.000 către o firmă proprie în curs de lichidare înregistrată în Cipru, Kiprich Ltd, și alți 50.000 unei firme de divertisment din Ghana, Roghas Entartainment Ltd. Aceasta este condusă de românul Alexandru Adrian Alexandrescu, vicepreședinte la ALDE Sector 4, consilier și șef de cabinet al președintelui Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, și a lansat în 2014 un joc bingo în Ghana, în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Loterie din statul african. Alexandrescu este și membru al Consiliului de Administrație al Companiei Municipale Consolidări a Primăriei Capitalei.

Pe numele său, Ramona Bruynseels mai deține un Land Lover fabricat în 2010, bijuterii de circa 70.000 de euro, precum și obiecte de artă de aproximativ 15.000 de euro.

Ramona și Dominic Bruynseels, care formează un cuplu din 2008, s-au căsătorit civil în decembrie anul trecut, iar cununia religioasă a avut loc recent, în mai 2019. Cu un an înainte, în mai 2018, Tribunalul Ilfov a recunoscut divorțul Ioanei de fostul soț, Ioan Viorel Lohan, pronunțat în 2017 de o instanță de judecată din statul Illinois din SUA. Ramona Ioana și Ioan Viorel Lohan s-au căsătorit în 2010 la Chicago și erau separați din iunie 2012.

Peste 500 de restaurante închise și 11 persoane arestate în Iran pentru nerespectarea „principiilor islamice” CITEȘTE ȘI Peste 500 de restaurante închise și 11 persoane arestate în Iran pentru nerespectarea „principiilor islamice”

În declarația de avere a Ramonei Ioana Bruynseels mai figurează, pe numele său, un apartament de 197 mp situat într-un ansamblu rezidențial de lux din Șoseaua Nordului. Ea a cumpărat acest apartament în 2012 contra sumei de 130.000 euro, însă imobilul face totodată obiectul unui litigiu între ea și fostul soț, Ioan Viorel Lohan.

Astfel, potrivit documentelor de la instanțele de judecată, apartamentul a fost achiziționat de Ramona Bruynseels în aprilie 2012, în timp ce era încă căsătorită juridic cu Lohan, chiar de la Dominic Bruynseels, iar banii pentru achiziție i-ar fi fost donați Ramonei de către același Dominic Bruynseels.

Încă din 2015, Ramona Bruynseels, fostă Lohan, a deschis un proces prin care a solicitat instanței să constate și să certifice dreptul său de proprietate exclusiv asupra apartamentului, astfel încât acesta să nu fie inclus în masa de bunuri comune supuse partajului, așa cum cere fostul soț. Ea a pierdut însă ambele etape de până acum ale procesului, respectiv și fondul, și apelul (în aprilie 2018), fiindu-i deocamdată respinsă solicitarea. Recursul declarat de Ramona Bruynseels în proces își va avea primul termen de judecată în decembrie anul acesta, posibil în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale

Franța este dispusă să își reducă participația la Renault pentru a consolida parteneriatul cu Nissan CITEȘTE ȘI Franța este dispusă să își reducă participația la Renault pentru a consolida parteneriatul cu Nissan

Congresul Partidului Puterii Umaniste Social-Liberal (PPUSL), urmașul Partidului Umanist, ulterior Conservator, înființat de omul de afaceri Dan Voiculescu, a desemnat-o în weekend drept candidat la alegerile prezidențiale pe Ramona Ioana Bruynseels (39 de ani), ea fiind aleasă și președinte al Biroului Executiv al partidului, în timp ce Cristian Popescu Piedone a fost ales președinte al Consiliului Național.

Ramona Bruynseels a fost numită în decembrie anul trecut consilieră a premierului Viorica Dăncilă, pentru mediul de afaceri, dar a demisionat exact înainte de alegerile europarlamentare de luna trecută. Anterior, ea mai fusese și consilier al ministrului Apărării, în perioada februarie-martie 2018.

În mandatul guvernului condus de Mihai Tudose, Ramona Bruynseels a condus Direcția Coordonare Politici și Priorități din Secretariatul General al Guvernului, având rang de secretar de stat, iar în perioada 2015-2016 a fost consilieră pe comunicare a fostului vicepremier și lider UNPR Gabriel Oprea.

Ursus Breweries a finalizat lucrările de extindere a capacității de producție a fabricilor din Brașov și Timișoara, investiție estimată la 22 milioane de euro CITEȘTE ȘI Ursus Breweries a finalizat lucrările de extindere a capacității de producție a fabricilor din Brașov și Timișoara, investiție estimată la 22 milioane de euro

Ramona Bruynseels și-a început cariera profesională în 2002, fiind o perioadă concomitent lector de drept civil la Universitatea Dimitrie Cantemir din Cluj și consilier juridic la Corpul Armată 4 al MApN din zonă, după care a urmat 2 programe de învățământ, la Colegiul Național de Apărare (2005) și un master în administrație publică la Ecole des Hautes Etudes Commerciales din Montreal, organizat în parteneriat cu BCR (2007-2008).

Ea a lucrat la BCR din 2007, fiind succesiv consilier al CEO-ului (2007-2009), șefa departamentului de Afaceri Comunitare (în paralel cu calitatea de consilier al CEO-lui de atunci, actualul său soț, între 2009 și 2011) și chief of staff (2011-2013). Între 2013 și 2014 a făcut voluntariat în Africa de Sud, într-un program dedicat protecției copiilor vulnerabili, iar în perioada 2014-2015 a urmat un master de administrație publică la Harvard Kennedy School din Cambridge, Massachusetts, SUA.

Între 2016 și 2017, până să se angajeze la Guvern, Ramona Bruynseels a fost director executiv al organizației Repatriot, vicepreședinte al Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate, precum și administrator al propriei firme de consultanță, Boston Business Consult SRL, cu activitate suspendată din iulie 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
first bank
piraeus bank
bcr
partidul puterii umaniste
dominic bruynseels
dan voiculescu
alegeri prezidentiale
consilieri viorica dancila
ramona ioana bruynseels