Primăria Sectorului 1 a pus ochii pe 2 sonde geotermale concesionate de un emitent privat de la BVB. Instituția se gândește să-și înființeze o companie energetică proprie

Energie   
Primăria Sectorului 1 a pus ochii pe 2 sonde geotermale concesionate de un emitent privat de la BVB. Instituția se gândește să-și înființeze o companie energetică proprie

Primăria Sectorului 1 al Capitalei a comandat un studiu de oportunitate privind implementarea de soluții de producere a energiei electrice din surse regenerabile, de stocare a acesteia și de valorificare a potențialului geotermal existent în sector, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Se are în vedere identificarea, evaluarea și ierarhizarea soluțiilor tehnico-economice privind: producerea energiei electrice din surse regenerabile, în special prin instalarea de panouri fotovoltaice pe clădiri rezidențiale și nerezidențiale din Sectorul 1; stocarea energiei electrice produse, prin intermediul unor sisteme de baterii dedicate, dimensionate în funcție de consum și suprafață disponibilă; valorifícarea potențialului geotermal, prin utilizarea sondelor existente și evaluarea oportunității forării de noi puțuri, în scopul producerii de energie termică pentru alimentarea cu apă caldă și căldură, potrivit unui document al instituției.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Cel mai mare holding privat din Turcia recrutează din BNR pentru afacerea fintech din România CITEȘTE ȘI FOTO Cel mai mare holding privat din Turcia recrutează din BNR pentru afacerea fintech din România

În prezent, majoritatea clădirilor publice (grădinițe, școli, spitale, piețe) și clădirilor rezidențiale (condominii, blocuri cu acoperișuri tip terasă) nu dispun de sisteme de producere locală de energie verde. Acest lucru determină o dependență ridicată de rețeaua națională de distribuție, vulnerabilitate față de variațiile de preț și o ineficiență bugetară a autorității publice locale în gestionarea cheltuielilor energetice.

Totodată, în partea de nord a Bucureștiului (inclusiv zona Otopeni - Băneasa) există două sonde geotermale productive care nu sunt valorificate în prezent, deși reprezintă o sursă importantă de energie termică regenerabilă, accesibilă teritorial. În zona Casa Presei Libere, există sonda nr. 2641 din anul 1982, având următoarele caracteristici: adâncime 3249 metri, temperatura 40 grade, debit 15 l/s, putere energetica 0,54 Gcal, și cealaltă în zona Băneasa, sonda nr. 2642 din anul 1995, având următoarele caracteristici: adâncime 2300 metri, temperatura 41 grade, debit 22 l/s, putere energetica 0,87 Gcal″, se menționează în document.

Azomureș repornește. Romgaz - pas avansat pentru preluare CITEȘTE ȘI Azomureș repornește. Romgaz - pas avansat pentru preluare

Potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG, fosta ANRM), cele 2 sonde menționate fac parte din perimetrul geotermal București-Băneasa, pentru care licența de concesiune pentru exploatare este deținută de Green Tech International, listată la Bursa de Valori București (BVB).

Primăria Sectorului 1 așteaptă de la studiul de oportunitate evaluarea potențialului de exploatare a apelor geotermale în scopuri energetice (încălzire și apă caldă), propuneri de scenarii de investiție, precum și ″un model de gestiune durabilă (inclusiv înființarea unei entități locale de energie)″.

ULTIMA ORĂ „Cum să reduci cel mai mare deficit din UE”. ING vede un impact dureros al măsurilor fiscale, cu o creștere PIB apropiată de zero și inflație. Execuția corectă ar putea aduce și efecte pozitive CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ „Cum să reduci cel mai mare deficit din UE”. ING vede un impact dureros al măsurilor fiscale, cu o creștere PIB apropiată de zero și inflație. Execuția corectă ar putea aduce și efecte pozitive

Instituția dorește, astfel, evaluarea potențialului energetic și termic al sondelor geotermale existente (ex. sonda 2641 - Casa Presei Libere, sonda 2642 – Băneasa) și propuneri de intervenții tehnice pentru reabilitarea sondelor existente sau forarea de noi puțuri pe raza Sectorului 1, în funcție de evaluarea geologică, cu scopul integrării sursei geotermale într-un sistem de încălzire centralizată locală, atât a clădirilor rezidențiale, cât și celor publice.

″Serviciile prestate vor include și următoarele aspecte: analiza tehnică și juridică a clădirilor eligibile, cu identificarea celor mai potrivite amplasamente; estimarea potențialului de producție de energie electrică și termică, pe bază de date reale și simulări; evaluarea costurilor de investiție (CAPEX) și a costurilor operaționale (OPEX); realizarea de scenarii investiționale și propunerea unui model de operare (ex. companie energetică locală, contracte de tip ESCO); estimarea impactului asupra bugetului local, a beneficiilor economice pentru sectorul public și populație; propunerea surselor de finanțare posibile (fonduri europene, naționale sau parteneriate public-privat)″.

VIDEO&FOTO Prăbușirea unui mare institut. O ″societate strategică″ la care Ministerul Energiei este al doilea acționar, aflată de peste un an în faliment, își vinde la licitație platforma industrială din București CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Prăbușirea unui mare institut. O ″societate strategică″ la care Ministerul Energiei este al doilea acționar, aflată de peste un an în faliment, își vinde la licitație platforma industrială din București

După cum a relatat Profit.ro, și compania de stat Electrocentrale București (ELCEN) a Ministerului Energiei, cel mai mare producător de energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire (SACET) al Capitalei, totodată unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică din România, face pași înspre implementarea unui proiect anunțat mai demult, de exploatare a resurselor de energie geotermală de lângă București, prin utilizarea ei în SACET.

Încă din 2023, Ministerul Energiei le-a transmis companiilor potențial interesate să îi prezinte proiecte de producție de energie electrică și termică geotermală care s-ar putea califica pentru finanțare prin subvenții UE din Fondul de Modernizare, alimentat cu încasări din vânzarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) alocate celor mai sărace state membre ale Uniunii.

Pe de altă parte, situația juridică a unuia dintre perimetrele geotermale din apropierea Bucureștiului este extrem de complicată, existând pe rol mai multe litigii între fosta deținătoare a licenței de concesiune, proprietarul terenului și urmașa companiei care a forat sondele, după cum a relatat în exclusivitate Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
sectorul 1 energie geotermală
casa presei libere ape geotermale
băneasa ape geotermale
green tech international
bucurești energie geotermală
sonde geotermale