Datele preliminare privind vânzările de automobile din Europa, atât cele publicate de Jato Dynamics, cât și cele transmise de Data Force, arată că volumele vândute de mărcile din China, în special MG, BYD și Chery, au înregistrat un avans important în această primă jumătate de an, cu procente care uneori au și trei cifre.
Este vizibilă, însă, o încetinire a vitezei cu care aceste mărci cresc, pe măsură ce se lovesc de reticența unei părți a cumpărătorilor, relevă datele analizate de Profit.ro.
MG, BYD și Chery sunt mărcile cu cele mai mari volume vândute în Europa, în acest an, iar dacă socotim și grupul Geely, cu tot cu Volvo și mărcile Polestar, Lynk & Co și Geely, avem un tablou tot mai bine conturat al jucătorilor cu șanse să se instaleze pe piața din regiune pe termen lung.

Cota de piață pe care au obținut-o chinezii a crescut puțin câte puțin în ultimele 12 luni, iar în prima jumătate de an din 2025 a ajuns la 5,5%, conform Data Force, care acoperă peste 90% din rezultatele din Europa, și de 5%, conform Jato Dynamics.
Creșterea vânzărilor mașinilor produse în China a fost foarte mare, 72% pe toate cele șase luni, dar putem observa că în ultimele luni ale intervalului procentul a fost tot mai mic, până la 48% în luna iunie. Este indiscutabil faptul că este vorba despre un fenoment, având în vedere că vânzările de automobile din Europa au scăzut cu 6 procente în acest timp, dar dacă ținem cont de faptul că interesul cumpărătorilor pentru automobile electrice este tot mai mare, fiind depășit pentru prima dată pragul de un milion de vehicule BEV vândute în Europa, este explicabilă creșterea chinezilor, care vând preponderent mașini pur electrice.
În total, Data Force spune că mărcile chineze au vândut 65.110 vehicule în luna iunie, cu 21.000 de vehicule mai mult decât în urmă cu un an. Conform Jato, vânzările chinezilor au fost chiar mai mari, la 68.000 de unități, statisticile acoperind însă un număr mai mare de piețe. Ce este cert este faptul că iunie nu a fost cea mai bună lună a chinezilor, pentru că în martie au depășit 72.000 de unități.

Pe întreg semestrul, mărcile auto din China au vândut 327.712 de vehicule, potrivit Data Force, și 347.135 potrivit Jato, și și-au majorat cota de piață la 4,8% (5,1%), cu două puncte procentuale în plus, și asta pe o piață în scădere. Alte 200.500 de vehicule au fost vândute de mărci europene deținute de companiile chineze (Volvo, Polestar).
Cea mai vândută marcă a chinezilor a fost MG, deținută de grupul SAIC, cu un volum de 151.400 de unități și o creștere de 18%. BYD a avut un avans impresionant, de peste 300%, explicabil prin prisma volumelor foarte mici de anul trecut, cu un total de 70.000 de vehicule vândute. Este interesant însă faptul că, atât MG, cât și BYD, și-au limitat drastic creștere pe propulsia electrică, unde sunt nevoite să plătească taxe, și au forțat piețele cu modele hibrid și PHEV.

La rândul lor, Chery a vândut 38.400 de automobile, iar Geely (marca nu grupul) a atins pragul de 30.000 de unități.
Cele patru mărci acoperă, în acest moment, aproape 90% din vânzările mărcilor chinezești pe piața din Europa și doar Xpeng, susținută de VW Group, care este și acționar, precum și Leapmotor, susținută de Stellantis, de asemenea acționar, ar mai putea schimba această configurație.
Un detaliu relevant pentru schimbarea mixului de vânzări pentru chinezi este dat de ponderea vehiculelor electrice în totalul livrărilor acestor mărci: doar 36% pentru electrice, în scădere de la 48%, cu o creștere pentru PHEV la 22%, de cinci ori mai multe decât în urmă cu un an. În continuare, o treime din vânzările mărcilor chinezești sunt mașini cu motoare pe benzină.
Printre cele mai vândute mașini produse în China, pe piața din Europa, sunt MG3, care i-a luat locul lui MG4, și hibridul plug-in de la BYD Seal U.
Surprinzător sau nu, în prima jumătate de an, cel mai vândut automobil electric din Europa, produs în China, este Dacia Spring, care a avut aproape 19.000 de unități livrate, în creștere cu 72% față de anul trecut. MG4, care a fost în anii trecuti pe val și încă mai atinge volume importante, are scăderi mari față de anul trecut, în așteptarea unei noi generații lansată deja în China. De la BYD, cel mai vândut model pur electric este Seal, cu doar 9.400 de unități, iar de la Leapmotor best-seller este micul T03 care a reușit să livreze aproape 6.000 de unități. De asemenea, Polestar 4 și Polestar 2 au volume de 11.400 de unități și, respectiv, 8.500 unități, în cele șase luni.