EXCLUSIV FOTO Gigantul american Oracle restrânge cu 40% suprafața birourilor sale din România. A plecat din Sky Tower și eliberează 2 etaje în Floreasca Park. Tranzacțiile intră în topul celor mai mari închirieri din 2023

EXCLUSIV FOTO Gigantul american Oracle restrânge cu 40% suprafața birourilor sale din România. A plecat din Sky Tower și eliberează 2 etaje în Floreasca Park. Tranzacțiile intră în topul celor mai mari închirieri din 2023

Dintre sediile din București, Oracle a renunțat la cel din Sky Tower

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 11 oct 2023

Gigantul american Oracle, cel mai mare producător de software din România și din lume, a reînnoit contractul de închiriere din clădirea B a complexului de birouri Floreasca Park, urmează să semneze contractul de reînnoire în Oregon Park și a renunțat la toate spațiile din Sky Tower, toate în București, mișcare ce se traduce printr-o reducere de circa 40% a suprafeței de birouri dedicate celor peste 5.000 de angajați ai săi din România, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Anterior deciziei de restrângere a spațiilor de birouri ocupate, angajații Oracle România, care este și unul dintre cei mai mari chiriași pe piața de birouri, lucrau în Oregon Park, unde corporația are închiriat cel mai mare spațiu - 20.000 de metri pătrați închiriați din 2015 și încă 5.000 de metri pătrați adăugați în 2018 - în Floreasca Park, unde avea o clădire întreagă de circa 20.000 de metri pătrați încă din 2012, și în Sky Tower, unde ocupa nouă etaje și o suprafață de 10.400 de metri pătrați, contract reînnoit în 2016 și care urma să expire în 2024. Toate cele trei sedii sunt învecinate în jurul pasajului Pipera, din nordul Bucureștiului.

GALERIE FOTO Moda de la Dubai ajunge și în România. Versace își pune numele pe sute de apartamente din București CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Moda de la Dubai ajunge și în România. Versace își pune numele pe sute de apartamente din București

Surse din piața imobiliară, contactate de Profit.ro, spun că Oracle a reînnoit contractul de închiriere în Foreasca Park, tranzacție în urma căreia a renunțat însă la unul din etajele ocupate și urmează ca treptat, pe parcursul anului viitor, să mai renunțe la încă un etaj și să rămână cu 4 etaje, echivalentul a 12.000 de metri pătrați. Proprietarii Floreasca Park au scos deja la închiriat etajul eliberat de Oracle și acceptă divizarea spațiului în sedii de minimum 414 metri pătrați.

De asemenea, compania a renunțat la sediul din Sky Tower și urmează să reînnoiască contractul de închiriere pentru 20.000 de metri pătrați ocupați în Oregon Park, spun sursele Profit.ro.

EXCLUSIV FOTO Partenerii lui Alin Niculae s-au asociat cu investitorul Cosmin Țîrvuloiu și lucrează la un proiect rezidențial major în locul angro-ului Apromatco, de lângă mall-ul Plaza România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Partenerii lui Alin Niculae s-au asociat cu investitorul Cosmin Țîrvuloiu și lucrează la un proiect rezidențial major în locul angro-ului Apromatco, de lângă mall-ul Plaza România

Odată încheiată, această operațiune va conduce la o restrângere cu circa 40% a suprafeței de birouri dedicate celor peste 5.000 de angajați Oracle în România.


Aceste tranzacții intră în topul celor mai mare suprafețe închiriate în 2023 pe piața de birouri din România, alături de mutarea americanilor de la Adobe pe 20.000 de metri pătrați în U Center și reînnoirea contractului de închiriere al Deloitte pe 12.500 de metri pătrați în Oregon Park.

Oracle a început încă din vara trecută să concedieze angajați în Statele Unite, în cadrul unui plan de restructurare la nivel global pentru reducerea cheltuielilor. Presa străină a relatat că gigantul american, pentru care lucrează circa 143.000 de angajați, se gândește să elimine mii de locuri de muncă la nivel global cu scopul unor reduceri de costuri de până la 1 miliard de dolari.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții Oracle au transmis că nu doresc să facă niciun comentariu pe acest subiect.

EXCLUSIV FOTO Fostul jucător și antrenor Ioan Andone se extinde pe piața imobiliară CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Fostul jucător și antrenor Ioan Andone se extinde pe piața imobiliară

Oregon Park este deținut de fondul de investiții cu capital sud-african Lion`s Head, Floreasca Park este deținut de conglomeratul chinez Fosun, condus de un miliardar supranumit Warren Buffett al Chinei, iar Sky Tower este în proprietatea grupului austriac Raiffeisen Property Holding International.

Oracle a realizat în 2022 în România afaceri de 289 de milioane de euro, în creștere cu circa 22% față de anul precedent.

Spațiile lăsate goale de marile corporații, în special din domeniul IT, încep să fie preluate de firme de apartament.

Cererea medie în piața de închirieri birouri a scăzut, de la 2.000 metri pătrați în anii 2015-2020, la 700-800 metri pătrați.

viewscnt
Afla mai multe despre
oracle
sky tower
oregon park
floreasca park